Nagyobb várólistát okozhat a CT-vizsgálatok államosítása az orvosi kamara szerint

2023. július 5. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara szerint tovább ronthatja a szakemberhiányt, még több beteget kényszerít a magánellátásba, növelheti a várólistákat és rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit a CT- és MR-vizsgálatok államosítása, írja a Népszava.

Lukács László, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője a módosításokról azt mondta, hogy „egyértelmű a szándék: az egyik legnagyobb piaci szolgáltatót akarják kiszorítani erről a területről”.

Zöldi Péter, a Radiológia.hu szakértője a lapnak azt mondta, hogy a képalkotó diagnosztikai szolgáltatások államosítása a fővárosban okozhat kihívást, a Péterfyben, a Bajcsyban, a kistarcsai kórházban és a baleseti intézetben nyújtanak ilyen szolgáltatást magáncégek. Ezekben úgynevezett közreműködő szerződésekkel vagy a biztosítóval közvetlenül szerződve nyújtják a szolgáltatást, vidéken további néhány nagyobb városban, például Győrben, Székesfehérváron, Szolnokon. Becslése szerint az „államosítás” költsége legfeljebb 5-6 milliárdba kerülhet a költségvetésnek a kártalanítási összeggel együtt.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a kormány beadott egy módosítást, ami az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készíti elő. A módosítás szerint közfinanszírozott, nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat, vagyis MR- és CT-vizsgálatokat a jövő év novembertől csak az állam végezhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!