A CT-, MR-vizsgálatokat államosítja, a kórházi patikákat kiszervezi a kormány

2023. július 4. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készíti elő egy, a jövő évi költségvetési törvényhez beadott, módosítás – írja a Népszava.

A módosítás szerint közfinanszírozott, nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat, vagyis MR- és CT-vizsgálatokat a jövő év novembertől csak az állam végezhet.

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk. A magánszolgáltatókkal kötött szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek a jövőben.

Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek. A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A Népszava szerint jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek.

A törvénymódosítás szerint 2024 második feléig a jelenleg társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

Mint írják, az önkormányzatoknak legkésőbb 2024. június 30-ig kötelességük gondoskodni arról, hogy a tulajdonukban álló, gazdasági társasági formában működő járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézmények kizárólag költségvetési szervként működjenek tovább.

A kórházi gyógyszertárakat kiszervezné a kormány. A törvénymódosítás értelmében állam közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését.

Az indoklás szerint a jogalkotó célja az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósítása – írja a Népszava.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!