L. Simon László szerint fizikai képtelenség megcsinálni azt, amit leírtak az új kulturális törvénytervezetben

2024. április 8. – 21:07

L. Simon László szerint fizikai képtelenség megcsinálni azt, amit leírtak az új kulturális törvénytervezetben
L. Simon László a tavalyi Tusványoson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten kiszivárgott új kulturális törvénytervezetről kérdezték L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatóját, korábbi kulturális államtitkárt az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Azt mondta, nem olvasta a tervezetet, és egyáltalán nem biztos benne, hogy el fog jutni a kormányig az a változat, amit kiszivárogtattak. Szívesebben beszélgetett volna másfajta kulturális kérdésekről, például arról, hogy az elmúlt héten négyszer volt színházban, és ezt mindenkinek csak ajánlani tudja.

Szerinte fizikai képtelenség azt megcsinálni, amiről a sajtó beszámolt, és rettenetesen károsnak tartja, hogy ezt a javaslatot ilyen formában eljuttatták az újságíróknak.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a tervezet kiszivárgásakor még cáfolta a központosítást, de a terv világosan felrajzolja azt az állami kulturális piramist, amiben még a könyvtárak kínálatát is irányítani lehet.

„Nem írnám le a polgármesteri lobbit az önkormányzati választás előtt” – mondta L. Simon László, és Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét hozta példának, aki jelezte, hogy nem ért egyet az elképzeléssel.

L. Simon felidézte akadémiai székfoglalóját, amelynek már a témaválasztása is jelezte, hogy ő erről a kérdésről hogyan gondolkodik, a minél nagyobb autonómiát támogatja. Ugyanakkor elismerte, hogy van lépéskényszer a kultúrában, mert sok minden nem működik, de forráshiány van.

„Egy integráció önmagában nem old meg semmit, ha nincs hozzá pénz”

– tette hozzá L. Simon László.

Szerinte kifejezetten jól sikerült a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum integrációja, dicsérte ezért Baán László munkáját. Ugyanakkor kellene egy új épület a Nemzeti Galériának, „bár most nem olyan hozzá a politikai környezet”.

Mondott egy példát egy általa támogatott integrációra: szerinte a hasonló profil miatt nagy szükség lenne arra, hogy a Néprajzi Múzeumot és a szabadtéri néprajzi múzeumot, vagyis a szentendrei Skanzent összevonják. Abban is van ráció, hogy a kis, szétszórt, alig látogatott kiállítások egy helyen legyenek, emellett a marketingjükre is kellene költeni.

L. Simon Lászlót tavaly novemberben menesztették a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról, a kulturális minisztérium hivatalos megfogalmazása szerint „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

Ennek előzménye az volt, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megrendezett Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, Csák pedig meg is állapította a törvénysértést, és a családok védelméről szóló törvény értelmében arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be.

A főigazgató erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”, és meg is köszönte Dúrónak a hírverést, a múzeum előtt ugyanis napokig kígyóztak a sorok, annyian voltak kíváncsiak a 18-as karikát kapó kiállításra. Dúró ezután meg is vádolta az igazgatót azzal, hogy „a kormányon gúnyolódik”.

L. Simon László néhány héttel később a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja lett. Székfoglalójában arról beszélt, hogy a történtek ellenére a Nemzeti Múzeum autonóm intézmény. Önmagát is autonóm embernek tartja, és szerinte csak az autonóm ember képes magas színvonalú művészeti alkotások létrehozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!