L. Simon László: Nem az a legény, aki adja, hanem az, aki állja

Legfontosabb

2023. november 28. – 14:45

L. Simon László: Nem az a legény, aki adja, hanem az, aki állja
Újságírók a sajtószobában képrnyőről követik L. Simon László beszédét – Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

L. Simon Lászlónak nem volt könnyű novembere. Még a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székében kezdte a hónapot, de aztán 7-én kirúgták, aminek a híre bejárta a világsajtót. A menesztett főigazgató kedden viszont elfoglalhatott egy másik széket: kicsit több mint egyórás előadása után a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja lett.

A Pesti Vigadó Makovecz termében tartott székfoglaló előadásra újságírókat nem engedtek be, a sajtó munkatársai egy földszinti helyiségben, tévéképernyőről hallgathatták a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatójának szavait.

Az eseményt Szörényi László irodalomtörténész vezényelte le, ő bízta meg azzal Lezsák Sándort, hogy tartsa meg laudációját, köszöntse L. Simon Lászlót, és röviden foglalja össze főbb érdemeit is.

„Az élet nagy dramaturg” – kezdte a méltatást Lezsák. Arra utalt, hogy a székfoglalójában az intézményi autonómiáról előadni készülő L. Simont frissen menesztették egy állami intézmény éléről.

L. Simon „túltolta a biciklit” – kommentálta Lezsák az ügyet.

A laudációban irodalmi munkássága, politikai tevékenysége miatt is méltatta L. Simont. Sejtelmesen beszélt arról is, hogy „a művészetben és politikában helyét kereső L. Simon László többször került nehéz helyzetbe”.

Azt ugyanakkor nem említette meg, hogy L. Simont aktív politikusként se kerülte el a lapát. Ahogy arról a Nemzeti Múzeumból való kirúgásakor is írtunk, 2016-ban kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkári pozíciójából mentették fel.

Csák János neve nem hangzott el

Bár a sajtó kérdéseitől nem kellett tartania, L. Simon már a székfoglaló előadása elején figyelmeztetett mindenkit arra, hogy nem politikai állásfoglalás lesz az, ami következik. A közönség hangos nevetéssel jutalmazta, amikor megjegyezte, hogy a beszédében nem fogja kiejteni a kultúráért felelős miniszter nevét. Az L. Simont a Nemzeti Múzeum éléről menesztő Csák János neve valóban nem került elő a beszédben. Pár kiszólástól eltekintve a székfoglaló előadás fókuszában az irodalomtudomány volt.

L. Simon annyiban reagált az ügyre, hogy „nem az a legény, aki adja, hanem aki állja”.

Ezután elképesztően sok idézettel tarkított beszédében Goethét és Weöres Sándort is megidézve beszélt személyes motivációkról, általánosságban a művészi szabadságról és az intézményi autonómiáról, de több ponton is utalt a Nemzeti Múzeumból való kirúgására.

Fontos pontja volt a beszédnek, hogy nem is a kirúgásának a ténye, sokkal inkább az utóélete az, ami érdekes. Szerinte a Nemzeti Múzeumból való menesztése ékes példája volt annak, hogy valaki nem akart vagy nem tudott túllépni a saját politikai érdekein.

Művészet, nem politika

Szintén a kirúgására reflektálva, önmagát védve beszélt arról, hogy a homoszexualitás művészi megjelenítéseit élesen el kell különíteni a politikától. L. Simon annak a gyermekvédelmi/homofób törvénynek lett az áldozata, amit ő maga is megszavazott, bár szerinte csupán a törvény értelmezése okozta a vesztét.

Összességében a World Press Photo (WPP) kiállításon bemutatott, idős Fülöp-szigeteki melegeket ábrázoló képek miatt mentették fel L. Simont. Ő nem hisz abban, hogy egy művet szabad megcsonkítani, talán csak akkor, ha uszító jellegű, mondta erről.

A múzeumigazgató, költő, szerkesztő, író itt beszélt az álprüdéria jelenségéről is. Arról, hogy miközben a pornó korlátok nélkül terjed az interneten, a szexualitás egyes ábrázolási formái látszólag ki vannak tiltva a múzeumokból.

Nem sérült az autonómia

L. Simon úgy beszélt intézményi autonómiáról, hogy kevesebb mint egy hónapja rúgták ki a Nemzeti Múzeum éléről. Ennek ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy a Nemzeti Múzeum autonóm intézmény. Önmagát is autonóm embernek tartja, és szerinte csak az autonóm ember képes magas színvonalú művészeti alkotások létrehozására.

Nem becsülték meg

A székfoglaló zárszavában Weöres Sándorra utalva reflektált a közelmúlt eseményeire. Úgy döntöttek a sorsáról, hogy igazán nem becsülték meg a teljesség felé tett próbálkozásait, jegyezte meg láthatóan letörve az előadása végén. L. Simon székfoglalója után Rátóti Zoltán, az MMA alelnöke megállapította, hogy L. Simon eleget tett az alapszabályban lefektetetteknek, így hivatalosan is az akadémikusok sorában köszöntheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!