Tóni, Barbara, Ádám: a BRFK még mindig nyomoz az ügyben, amelybe átkerült a róluk szóló beszélgetés

Legfontosabb

2024. április 3. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Schadl György és Grécs László korrupciós kapcsolatának ügyében – erősítette meg a BRFK a Telexnek. Ez az az ügy, amibe elkülönítették a Schadl–Völner ügytől a Tóniról, Barbaráról és Ádámról szóló beszélgetést, ami így kikerült a végrehajtói kamara korábbi elnökét és az igazságügyi tárca volt államtitkárát érintő korrupciós ügy nyomozati anyagából.

A kérdés azért aktuális, mert Magyar Péter március 26-án közzétett egy hangfelvételt, amin volt felesége, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter azt mondja: Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából.

Március 28-án a Telex írta meg, hogy vannak erre utaló jelek. A Schadl–Völner ügy 2021 decemberében készült nyomozati anyagában ugyanis még szerepel egy Tóniról, Barbaráról és Ádámról készült hangfelvétel leirata, ami a 2022 szeptemberére datált nyomozati anyagból már kikerült.

A változás oka, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elkülönítette Schadl György, és a vele kétes üzletekbe keveredő Grécs László ügyét a Schadl–Völner-ügytől, amelyben már 2022 októberében vádat emeltek. Emlékeztetőül: Grécs volt annak a privát mentőszolgálatnak a vezetője, amelynek Schadl papíron átengedte autója üzemeltetését, amivel így szirénát és kék villogót használva szabadon száguldozhatott és parkolhatott tilosban. Az elkülönítéssel többek között a Schadl és Grécs közötti telefonbeszélgetések is kikerültek az eredeti nyomozati anyagból. Az egyik ilyen beszélgetés leirata szerint:

„Grécs megjegyzi, miszerint a múltkor volt Ádámnál is, a Tóninál is, meg Barbaránál is. Tóni is normális volt. Schadl említést tesz valamilyen nagyobb történetről, amiről már beszéltek, és, ami körvonalazódik. Grécs is beszélt Ádámmal. Ádám annyit mondott Schadlnek, hogy úgy néz ki, a harmincöt év nem megy, de egy tíz, húsz évvel kiudvarolják ezt a történetet.”

A nyomozati anyagot feldolgozó újságírók hamar arra a következtetésre jutottak, hogy Schadl és Grécs itt Rogán Antalról, feleségéról valamint Nagy Ádám nevű kabinetfőnökéről beszélgetnek. Múlt héten az ügyészség megerősítette, hogy valóban róluk van szó, de azt állították: nem találtak olyan bizonyítékot, ami arra utalna, hogy ők is érintettek lennének a Schadl–Völner-ügyben. Fürcht Pál főügyész azt is mondta: a nyomozati anyagban sok olyan beszélgetés van, „amiben az egyik ember arról beszél, mit mondott egy másik egy harmadikról, és ennek sokan hitelt adnak.” Szerinte vizsgálták, hogy miről lehetett szó ebben az ügyben, de semmilyen bűncselekménynek nem bukkantak a nyomára.

Egy évvel ezelőtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta a Telexnek, hogy Schadl és Grécs ügyében hűtlen kezelés miatt nyomoznak. Most, Magyar Péter és Varga Judit hangfelvételének nyilvánosságra kerülése után több kérdést is küldtünk a BRFK-nak.

  • Tart-e még ez a nyomozás, és ha igen, akkor még mindig hűtlen kezelés miatt nyomoznak, vagy más bűncselekmények gyanúja is felmerült?
  • Kik ellen nyomoztak, és ki ellen milyen gyanúval?
  • Ha lezárták a nyomozást, történt-e vádemelés, ki ellen, és ezzel hova került át az ügy?

Kérdéseinkre válaszul megerősítették, hogy még mindig hűtlen kezelés miatt nyomoznak, de azt írták, hogy „további kérdésekre a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módunkban válaszolni.”

Az, hogy ebben az ügyben még mindig nyomoznak, elég érdekes fejlemény. A Schadl–Völner ügyben ugyanis már 2022 októberében, vagyis másfél éve vádiratot nyújtottak be a nyomozók a bíróságnak. A nyomozati anyagban szereplő egyik vallomás szerint egyébként Schadl egy 35 éves dögszállítási koncesszió kiadását akarhatta elérni Rogán Antalnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!