Magyar Péter így magyarázta 2019-ben, miért lett ő a Diákhitel Központ vezetője

2024. március 31. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Bár fontos és releváns közéleti kérdésekről egy szó sem esett Hajdú Péter Varga Judittal készített 105 perces interjújában, egy érdekes politikai állítás elhangzott. A volt igazságügyi miniszter több alkalommal is teljes természetességgel, mintegy csak elejtve beszélt arról, hogy Magyar az ő miniszteri pozíciójának köszönhetően kapott igazgatósági, felügyelőbizottsági állásokat állami tulajdonú vállalatoknál.

Nem Varga volt az első, aki arról beszélt, hogy az ő magas politikai pozíciójának köszönhetően kapott jól fizető állásokat a kegyelmi ügy óta politikai babérokra törő Magyar. Kocsis Máté így fogalmazott: „Magyart elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni.”

A Menedzsment Fórum most felidézett egy korábbi, egészen pontosan 2019. júniusi interjút, amit Magyar Péter annak apropóján adott, hogy kinevezték a Diákhitel Központ vezérigazgatójának.

„A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójává 2019. június 8. napjától határozatlan időtartamra dr. Magyar Pétert nevezte ki” – állt a közleményben, amit nem a DHK, hanem Magyar jegyzett.

Miért esett rá a választás, és hogy meglepte-e a felkérés, ez volt a bevezető kérdés, amire úgy reagált, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezetőit kellene megkérdezni erről. Aztán elmondta a saját verzióját.

„Meglehet, hogy az eddigi szakmai életutam mellett a döntésben az is szerepet játszott, hogy a Diákhitel Központ egyik első ügyfele voltam, és az illetékesek úgy gondolhatták, hasznos lehet, ha egy fiatalos, a terméket ismerő, annak előnyeit és hátrányait megtapasztalt ember áll a cég élén. Ez szerintem marketing- és kommunikációs szempontból is jó dolog.

Nem volt teljesen váratlan a felkérés, hiszen amikor 2018 szeptemberében, nyolcéves diplomata múlttal hazatértem Brüsszelből, az MFB-ben, a DHK tulajdonosi joggyakorlójánál folytattam a pályafutásomat mint EU jogi igazgató, novembertől pedig az MFB delegáltjaként a DHK igazgatóságának is tagja lettem.

Mindennek köszönhetően beleláthattam a cég életébe, és megismerhettem a főbb stratégiai célokat, a problémákat és megtapasztalhattam a társaság előtt álló főbb kihívásokat is. A vezetőváltás abból a szempontból is logikusnak tűnt, hogy a DHK 2001-es alapítása óta mindössze két vezetője volt a cégnek, akik egyaránt 9-9 éven át töltötték be a vezérigazgatói posztot, és a stabilitás ugyan mindig fontos a gazdasági életben, ennyi idő után minden vállalatra ráfér a megújulás, legyen az akár állami, akár piaci szereplő.”

Varga igazságügyi miniszteri kinevezéséről egyébként június 26-án döntött Orbán Viktor miniszterelnök. Varga 2018-tól már államtitkár volt, az uniós kapcsolatokért felelt, és miután miniszter lett, az európai uniós ügyek is a tárcához kerültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!