Rétvári Bence: A gyermekvédelmi vezetőknek csoportos gyakorlatokon és egy mélyinterjún is részt kell venniük

2024. március 27. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban és áprilisban az összes, vagyis 530 gyermekvédelmi intézményben indul soron kívüli vizsgálat, beleértve az egyházi és civil fenntartású intézményeket is – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában kedden. „A márciusban és áprilisban zajló vizsgálatok arra koncentrálnak, hogy ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az most bukjon ki” – mondta Rétvári Bence.

Ezenkívül többnapos, komplex vizsgálatnak vetik alá a gyermekvédelmi vezetőket. Az első napon a vezetők és helyetteseik több pszichológiai tesztet töltenek ki. A második napon egyéni és csoportos gyakorlatok lesznek, a csoportos gyakorlat részeként konfliktushelyzetbe teszik a vezetőt, aminek megoldását ötven különböző szempont alapján vizsgálják. A harmadik fázisban pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintettekkel. Az eredmény kiértékelését informatikai rendszer segíti.

„A módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik a gyermekvédelem minden területét” – mondta az államtitkár. Az általunk megkérdezett civil szakmai szervezeteket nem kereste meg a kormány.

Rétvári Bence korábban a Facebookján jelentette be, hogy a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat lesz. Ennek keretében teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.

Gyerekvédelmi szakértők a bejelentés után arról beszéltek, hogy szerintük nem sok értelme van a pszichológiai alkalmasságinak, az csak látszatintézkedés, mert megint nem a gyerekekről van szó, hanem az adminisztrációról. Több kifejezés pontosítása hiányzik, nem tudni például, mit ért a rendelet alkotója szexuális deviancia alatt, a pszichiátriai betegségtan ugyanis nem alkalmazza ezt a kifejezést. Szakértők szerint a pedofília alapból megbízhatóan semmilyen módszerrel nem szűrhető.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a kormány szigorítaná a gyermekvédelmi törvényt. Rétvári azonban most sem árult el részleteket arról, hogy ez mikor történhet meg. Annyit mondott, hogy a parlament a tavaszi ülésszak alatt tárgyalja a javaslatot. Rétvári szerint a korábbi büntető törvénykönyv nem az áldozatokból, hanem az elkövetőkből indult ki.

A kormány azután fordult rá a gyermekvédelem kérdésére, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki egy gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét. A kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin és Varga Judit is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!