A szexuális deviancia nem pszichiátriai betegség, szakértők szerint nehéz lesz vizsgálni a gyerekotthonok vezetőinél

2024. március 2. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekvédelmi szakértők szerint nem sok értelme van a pszichológiai alkalmasságinak, amivel a szexuális devianciákat is vizsgálni fogják a gyermekotthonok vezetőinél. A Népszavának több pszichológus, gyerekvédelmi szakértő, és egy gyerekotthon korábbi vezetője is arról beszélt, hogy a pszichológiai alkalmassági csak látszatintézkedés, megint nem a gyerekekről van szó, hanem az adminisztrációról. Többen is azt mondták a lapnak, hogy fejetlenség és kapkodás jellemző most a gyermekvédelemben, miközben a kegyelmi ügy kirobbanása óta szinte mindenki fél, aki a szakmában dolgozik.

Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője szerint az új rendeletben leírt megoldás nem hoz áttörést a sok és mély problémákkal küzdő gyermekvédelemben.

Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus pedig utalt Lázár János csütörtöki szavaira, aki arról beszélt, hogy meg kell vitatni, vezethetnek-e gyermekvédelmi intézményt homoszexuálisok. Szigeti szerint az új rendelkezést valójában ezért született. Hoyer Mária klinikai szakpszichológus, a Semmelweis Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docense szerint a rendelet megfogalmazása általános, több kifejezés pontosítása hiányzik, nem tudni például, mit ért a rendelet alkotója szexuális deviancia alatt, a pszichiátriai betegségtan ugyanis nem alkalmazza ezt a kifejezést.

Egy korábban gyermekotthont vezető szakember, aki már otthagyta a rendszert, azt mondta a lapnak, hogy végtelenül elszomorítja, ami történik. Szerinte az érdemi lépés az lenne, ha a kormány elkezdene beszélgetni a szakma képviselőivel. „A gyermekvédelemnek ugyanazok voltak az irányítói tíz évvel ezelőtt, mint most, tehát aktuálisan ugyanúgy összezárnak, mint akkor” – mondta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára csütörtök este jelentette be a Facebookján, hogy „a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ennek keretében teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.” Vizsgálni fogják „például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stresszel való megküzdési képességet, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat”.

A kormány azután fordult rá a gyermekvédelem kérdésére, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki egy gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét. A kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin, Varga Judit és részlegesen Balog Zoltán is. Azt továbbra sem tudjuk, hogy K. Endre miért is kaphatott kegyelmet, hiába kérdeztük erről egy videóban pár napja személyesen Orbán Viktort is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!