Nincs kivételezés: egyházi gyermekvédelmi intézményekben is lesz alkalmassági vizsgálat

Legfontosabb

2024. március 4. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogja írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot – írta közleményében a Belügyminisztérium. Azt nem tették hozzá, de a szöveg alapján egyértelmű, hogy a Népszava hétfő reggeli cikkére reagáltak. Ebben a lap azt írta, a kormány kivételezik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézményekkel, mert a kötelező vizsgálat ezek vezetőire nem vonatkozik.

A lap ezt a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, Meleg Sándor véleménye alapján írta. Meleg azt mondta, hogy a Magyar Közlönyben megjelent módosítás csak a közalkalmazottak jogállására vonatkozik, így csak az állami intézmények munkavállalóit érinti a változás. Ha ez így lenne, akkor sok intézmény kimaradna a szórásból, hiszen tavaly nyári adatok szerint a gyermekotthonok 17 százaléka egyházi, további egy százaléka pedig egyéb nem állami fenntartású, míg a nevelőszülői hálózatok férőhelyeit tekintve Meleg Sándor szerint 98,6 százalék az egyházi, illetve egyházi kötődésű fenntartók aránya.

A Belügyminisztérium közleménye azt elismeri, hogy első körben csak az állami intézmények érintettek, de ez állításuk szerint csak azért van, mert ezek az intézmények voltak kormányrendelettel szabályozhatók. Hamarosan azonban a nem állami fenntartásban álló intézmények is sorra kerülnek – állították:

„A nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás szükséges, amit a kormány hamarosan beterjeszt az Országgyűlésnek.”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára csütörtök este jelentette be a Facebook-oldalán, hogy „a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ennek keretében teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.” Vizsgálni fogják „például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stresszel való megküzdési képességet, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat”.

Gyerekvédelmi szakértők a bejelentés után arról beszéltek, hogy szerintük nem sok értelme van a pszichológiai alkalmasságinak, az csak látszatintézkedés, mert megint nem a gyerekekről van szó, hanem az adminisztrációról. Több kifejezés pontosítása hiányzik, nem tudni például, mit ért a rendelet alkotója szexuális deviancia alatt, a pszichiátriai betegségtan ugyanis nem alkalmazza ezt a kifejezést. Többen is azt mondták, hogy fejetlenség és kapkodás jellemző most a gyermekvédelemben, miközben a kegyelmi ügy kirobbanása óta szinte mindenki fél, aki a szakmában dolgozik.

A kormány azután fordult rá a gyermekvédelem kérdésére, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét. A kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin, Varga Judit és részlegesen Balog Zoltán is. Azt továbbra sem tudni, hogy K. Endre miért is kaphatott kegyelmet.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt kaptuk a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalától: „A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő gyermekvédelmi intézményekben jelenleg is kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat azok számára, akik közvetlenül találkoznak a gyerekekkel. Támogatjuk, hogy a kormány olyan törvénymódosítást terjesszen be az Országgyűlésnek, amely a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetői számára is előírja a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot.”


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!