Több szakképző iskolát is egyetemek, egyházak vettek át ebben a tanévben, de a PSZ nem tud dömpingről

2024. március 18. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz a Belügyminisztérium adatai szerint, ezek között több szakképzési intézményért is egyetemi és egyházi fenntartók jelentkeztek be, írja a Népszava.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig a Széchenyi István Egyetem vette át. A Sellyei Mezőgazdasági Technikum a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a lapnak azt mondta, fenntartóváltási „dömpingről” nem tudnak, de nem lenne meglepve, ha ez elindulna. „A kaposvári és a győri technikum legalább olyan alapítványi egyetemekhez került, amelyeknek vannak az intézmények profiljához illő képzéseik. Azt, hogy a Baranyai Református Egyházmegye mivel tud többet nyújtani egy mezőgazdasági technikumnak, nem tudom megmondani” – mondta a lapnak Gosztonyi Gábor.

Az elmúlt hetekben több iskola is azzal került be a hírekbe, hogy egyházi szervezetek vagy egyetemek jelentkeztek be a fenntartásukért, így például az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által fenntartott Milton Friedman Egyetem bejelentkezett az ország negyedik legjobb gimnáziumáért, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumért és a szomszédságában lévő Zipernowsky Károly Általános Iskoláért, de végül visszalépett.

Ugyanígy a Gábor Dénes Egyetem vette volna át a XII. kerületi Tamási Áron Iskolát is, de időközben a GDE is visszalépett a szándékától. Ezt azzal indokolták, hogy szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött át a közbeszéd, nemcsak a közösségi médiában és a sajtóban, de a Tamásiban is. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a fenntartóváltásról tartott önkormányzati képviselő-testületi ülésen azt mondta, örül, hogy a józanság győzött a Tamási Áron iskola ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!