Köves Slomóék vennék át az ország egyik legjobb gimnáziumának üzemeltetését

2024. március 7. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által fenntartott Milton Friedman Egyetem venné át két békásmegyeri iskola, a Veres Péter Gimnázium és az annak szomszédságában lévő Zipernowsky Károly Általános Iskola üzemeltetését. Kiss László, a III. kerület DK-s polgármestere szerint erről már egyeztetett az egyetem és az az Észak-Budapesti Tankerületi Központ, a 24.hu cikke szerint viszont a diákok és szüleik csak egy szerda este kapott emailből értesülhettek a lehetséges váltásról. A Veres Péter Gimnázium rendszeresen előkelő helyen végez a középiskolák ranglistáján, a Hvg 2023-as összesítése szerint tavaly ez volt az ország negyedik legjobb gimnáziuma.

A gimnázium vezetése is arról nyilatkozott a portálnak, hogy csak pár napja értesültek arról, hogy a szintén békási Milton Friedman Egyetem átvenné az iskolát. A fenntartóváltásról szóló kérelmet február végéig kellett beadnia az iskolákra igényt tartó szervezeteknek, vagyis a Köves Slomó egyházához tartozó egyetem a határidő előtt nem értesítette a kinézett iskolákat. A szülőknek írt emailben jövő hétre ígértek részletesebb tájékoztatást, az iskoláknak és a szülőknek március 24-ig kell véleményezniük a fenntartóváltást.

Köves Slomó, az EMIH vezetője – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Köves Slomó, az EMIH vezetője – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Kiss László kerületi polgármester csütörtöki közleménye szerint a tankerülettel és az egyetemmel folytatott egyeztetéseken nem merült fel, hogy tandíjat vezetnének be az esetleges fenntartóváltás után, és azt is leszögezték, hogy mindkét iskola világi intézmény maradna. „Önkormányzatunk álláspontja, hogy minden fenntartóváltás kizárólag a szülői közösség, a diákönkormányzatok és a pedagógusközösség egyöntetű támogatásával lehetséges. Nem támogatunk semmilyen olyan átszervezést, ami nem élvezi a teljes közösség támogatását” – írja a polgármester.

A 24.hu próbálta elérni a Milton Friedman Egyetem (korábbi nevén, még az EMIH fenntartása előtt Zsigmond Király Főiskola) vezetését, hogy milyen terveik vannak az ország egyik legjobb gimnáziumával, de eddig nem kaptak választ.

Nem csak ezeknél az iskoláknál merült fel a fenntartóváltás, mintegy hatvan iskoláért jelentkeztek új fenntartók. Az Óbudai Egyetem például Orbán Viktor egykori iskolájáért, a székesfehérvári a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskoláért és a Vasvári Pál Gimnáziumért jelentkezett be, a szintén alapítványi fenntartású Miskolci Egyetem pedig a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumot venné át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!