Karácsony Gergely: A főpolgármester nem a kormány szóvivője, hanem a budapestieké

2024. március 14. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A főpolgármester nem a kormány szóvivője, hanem a budapestieké” – ezt írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, miután kiderült, hogy nagy valószínűség szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje a júniusi önkormányzati választáson.

Karácsony egyúttal a március 15-i ünnepi nagygyűlésére hívta a követőit. A Fővárosi Önkormányzat és több civil szervezet által szervezett rendezvényt pénteken 17 órától tartják Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton. A rendezvényen felszólal Ádám Zoltán, a Corvinus egykori egyetemi docense, Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja pedig videóüzenetben fog a résztvevőkhöz szólni.

Az LMP szerint Budapest élén nem állhat a kormány szócsöve. „A főváros többet érdemel annál, mint hogy miniszterelnök-jelöltek és kormányszóvivők ugródeszkának használják” – írta a párt közleménye Szentkirályi bejelentésével kapcsolatban. A Vitézy Dávid főpolgármesteri indulását támogató LMP szerint az Budapest legnagyobb problémája, hogy „az elmúlt években a sehova nem vezető politikai iszapbirkózás legfőbb terepe lett, és ezen a helyzeten Szentkirályi Alexandra győzelme nem javítana, hanem rontana”.

Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje a Facebookon azt írta, abban szerinte igaza van Szentkirályinak, hogy ma Budapestet a káosz jellemzi. „Karácsony Gergely mindent megtesz Gyurcsány Ferencnek, csak megtarthassa a főpolgármesteri széket. A fővárost elhanyagolják, az autósokat üldözik, kukákat szerelnek le, romlik a közbiztonság, miközben főtanácsadók és tanácsadók által milliárdokat herdálnak el. Karácsony Gergely városvezetőként egyáltalán nem teljesített jól az elmúlt öt évben. De kérdem én, erre miért volna megoldás Szentkirályi Alexandra, aki mindent megtesz Orbán Viktornak!?” – írta. Brenner szerint számunkra „se az orbáni, se a gyurcsányi ajánlat” nem elfogadható.

A Fidesz budapesti választmánya csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát javasolta a Fidesz–KDNP-szövetség főpolgármester-jelöltjének. A végső döntést azonban a Fidesz alapszabálya szerint a Kövér László vezette Országos Választmány hozza majd meg. A Fidesz budapesti szervezete szerinte Szentkirályi vezetésével „a város új lendületet kaphat és ismét fejlődésnek indulhat”.

Szentkirályi 23 évesen már fővárosi képviselő volt, 27 évesen pedig főpolgármester-helyettesnek nevezték ki Tarlós István városvezetése alatt. Az utóbbi években kormányszóvivőként és a fekete öves tiktokkerként szerepelt a nyilvánosságban. „A nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal a budapestiek gyarapodásának érdekében” – mondta Szentkirályi az indulását bejelentő videóban. Szerinte Karácsony „botrányról botrányra bukdácsol”, és a legkisebb problémát sem sikerült megoldania főpolgármesterként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!