Március 15-én Orbán visszatér Budapestre, Magyar Péter zászlót bont, az ellenzék külön is lesz, meg nem is

2024. március 14. – 18:26

Március 15-én Orbán visszatér Budapestre, Magyar Péter zászlót bont, az ellenzék külön is lesz, meg nem is
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónap múlva már itt is van június 9-e, az EP- és az önkormányzati választás. A kampány hivatalosan csak április végén kezdődik, de mivel valójában mindig kampány van, a március 15-i ünnep pont kapóra jöhet a pártoknak.

A Fidesz táborát megtépázó kegyelmi botrány és a közelgő választás is szerepet játszhat abban, hogy Orbán Viktor egy év kihagyás után visszatér Budapestre beszédet mondani, miután a tavalyi nemzeti ünnepeken csak zárt körben, vidéki helyszíneken mondott beszédet a hívei előtt. Azt nem lehet mondani, hogy eközben az ellenzék egységes fellépést mutatna: néhány párt közösen emlékezik, van, aki külön rendezvényt szervezett, mások egy-egy koszorúzással tudják le az idei március 15-öt, így a közéletbe nemrég betoppant Magyar Péter elviheti a show-t előlük.

Felvonják a zászlót, Orbán visszatér

9 órakor, péntek reggel szokás szerint felvonják a nemzeti lobogót a Parlament előtt a Kossuth téren, várhatóan a Himnusz hangjaira. A résztvevők ezután egy ünnepi huszármenettel átnyergelnek a Nemzeti Múzeumhoz.

10:30-kor a Nemzeti Múzeumnál az Astoria és a Kálvin tér között összegyűlt emberek előtt mond beszédet a miniszterelnök, ez lesz az úgynevezett díszünnepség. Orbán Viktor ezzel megszakítja azt a gyakorlatot, amit az elmúlt években alkalmazott a nemzeti ünnepeken, amikor mindig vidéki helyszínt választott. Tavaly Kiskőrösre vonult le március 15-én, ahol főleg Petőfi Sándorról beszélt, akit szinte látni vélt, ahogy odakanyarítja a tizenkét pont elé, hogy legyen béke. Az újságírókat ide akkor nem engedték be. A miniszterelnök tavaly október 23-án is elhagyta a fővárost, akkor Veszprémbe ment, ahol szintén a sajtó kizárásával beszélt a magyar géniuszról és parodizálta Brüsszelt. A kormányfő most visszatér Budapestre, ahol legutóbb 2022-ben mondott beszédet a Kossuth téren tartott Békemeneten.

A Kutyapárt hidat foglal

14 órára az eddigi legturbulensebb időszakában lévő Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervez politikai megmozdulást a Tanítanék Mozgalommal együtt a Szabadság hídra. Pár nappal ezelőtt kérdésessé vált, mi lesz egyáltalán a rendezvénnyel. Vasárnap ugyanis váratlanul lemondott Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna társelnök, miután a többség nem támogatta, hogy Kovács induljon a XII. kerületi ellenzéki előválasztáson. Aztán hétfőre minden az ellenkezőjére változott: rendkívüli taggyűlést hívtak össze és 54 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással megerősítették pozíciójukban az előző nap lemondott társelnököket. A Szabadság hídon Kovács és Döme mellett beszédet mondanak az EP-listavezetők, köztük a tanártüntetésekről megismert Törley Katalin is.

Magyar Péter zászlóbontásra hív

15 órakor nagyobb megmozdulást tervez az Andrássy útra Magyar Péter, aki a kegyelmi botrány kirobbanásakor szállt ki a NER-ből, majd Rogán Antal és a Fidesz körül ólálkodó oligarchák ellen fordult. Varga Judit igazságügyi miniszter volt férje az utóbbi időkben adott interjúiban többször is utalt arra, hogy március 15-én akár egy új párt indulását is bejelentheti. A demonstráción a tervei szerint például az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, az elszámoltatásról, az uniós és NATO-s viszonyról, az euró bevezetéséről és a mindent elborító korrupcióról fog beszélni. Magyar Péter Rogán Antaltól és Kubatov Gábortól is azt kérte sms-ben, hogy ne küldjenek szervezett huligánokat a tüntetésére.

A Mi Hazánk ágyúz

15 órakor lehet, hogy így kevesebb figyelem fog jutni a Mi Hazánk eseményére, pedig a nemzeti radikális párt azon kevés szervezetek közé tartozik, ami legalább nagyobb önálló március 15-i rendezvényt szervezett. Szokás szerint a Pilvax közben gyűlnek össze, ahol most is elsütnek egy 1848-as(hoz hasonló) ágyút. Itt is lesz egy csomó felszólaló az EP-listavezetőjüktől és főpolgármester-jelöltjüktől kezdve a párt elnökén, Toroczkai Lászlón át egészen Roman Fritz lengyel parlamenti képviselőig.

Karácsony Navalnij özvegyének üzenetét hozza

17 órára a Szabad sajtó útjára szervezett megmozdulást a főváros Karácsony Gergellyel főpolgármesterrel. Több civil szervezet is van még a szervezők között, például az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront. A diákszervezetek, látva az idei március 15-i túlkínálatot az eseményekből, lemondták az aznapra tervezett vonulásukat, mert nem akarják megosztani a tömeget. Az eseményen lejátszanak egy üzenetet a börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszel Navalnij özvegyétől, Julia Navalnajától is.

Az ellenzék külön is lesz, meg nem is

Két éve az egyesült ellenzék még együtt ünnepelte március 15-ét, azóta ennek az összefogásnak rég vége. Ahogy tavaly, úgy idén is inkább szétszélednek. Megkeresésünkre adott válaszaikból az derült ki, hogy nagyobb megmozdulást egyikük sem tervez, néhányan viszont becsatlakoznak Karácsony Gergely tüntetésébe.

DK: „A Demokratikus Koalíció a Budapest Köztársaság – március 15-i nagygyűlésen vesz részt” a Szabad sajtó útján.

Párbeszéd: „A Párbeszéd – ZÖLDEK csatlakozik Karácsony Gergely főpolgármester aznap 17:00 órakor kezdődő ünnepi rendezvényéhez. Emellett a párt alpolgármesterei és önkormányzati, valamint országgyűlési képviselői részt vesznek, illetve beszédet mondanak a kerületi megemlékezéseken.”

MSZP: „Március 15-én 9 órakor Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke a Március 15. téren ünnepi megemlékezést és sajtótájékoztatót tartanak. 13 órakor a Szabadság tér 3. szám alatt, a Teleki Blanka emléktáblánál Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője koszorúznak, mely során Tüttő Kata mond néhány gondolatot. 17 órától a Szabad sajtó útján az MSZP is részt vesz a Budapest Köztársaság nagygyűlésen.”

Jobbik: „A Jobbik-Konzervatívok március 15-én 10 órától tartja ünnepi megemlékezését a Batthyány Lajos-örökmécsesnél.”

LMP: „Az LMP-Magyarország Zöld Pártja arra készül, hogy március 15-e a pártpolitika helyett az ünnepről szóljon.”

Momentum: „A Momentum mindenkit sok szeretettel vár a II. Nagytétényi Forradalmi Pikniken.”

A Nép Pártján: „A párt idén június 9-én, a választás napján tartja a március 15-i ünnepséget. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy aznap méltóak legyünk a márciusi ifjak örökségéhez. Ennek érdekében március 15-én fontos bejelentést teszek” – írta Jakab Péter.

Második Reformkor: „A Második Reformkornál valljuk, hogy a nemzeti ünnepeinket ki kell szabadítani a politika karmai közül. Ezeknek az alkalmaknak véleményünk szerint a nemzeti egységről kellene szólnia, az ilyen napokon pártpolitikai csatározásoknak, erődemonstrációnak helye nincs. A Második Reformkor képviselői 15-én helyi szinten koszorúzással emlékeznek meg az 1848-as forradalomról és a márciusi ifjakról. Március 16-án pedig megtartjuk első kongresszusunkat.”

Merre lehet közlekedni?

Ahogy az már az ilyen eseményeknél megszokott, egy csomó utat lezárnak, valamint több elterelés is lesz a fővárosban. A BKK és a rendőrség szerint lezárják

  • péntek este 22 óráig a Múzeum körút két külső sávját,
  • péntek 24 óráig a Pollack Mihály teret,
  • péntek 16 óráig a Nemzeti Múzeum környéki utcák egy részét,
  • március 15-én 6 órától március 16 3 óráig az Erzsébet hidat, a Szabad sajtó utat és a Kossuth Lajos utcát,
  • március 15-én 7–14 óra között a Rákóczi utat az Astoria és a Blaha Lujza tér között,
  • március 15-én 8–21 között az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között,
  • március 15-én 12–20 között a Szabadság hidat,
  • március 15-én 9:20-tól 10:30-ig a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák Ferenc tér – Károly körút – Astoria útvonalat.
  • A lezárások és események érintik a tömegközlekedést is, a metrók, villamosok és buszok is vagy megállókat kihagyva, vagy rövidebb/terelt útvonalon közlekednek.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!