Rákay Márki-Zay ajánlatáról: Sem futóbolondokkal, sem hazát árusító dollárcselédekkel nem szoktam üzletelni

2024. március 7. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Rákay Philip eladja a többségi tulajdonrészét a Lázár János helyi propagandalapjaként emlegetett Promenad24 portált kiadó médiacégben, amely az elmúlt hetekben durva hangvételű lejáratókampányt indított Navracsics Tibor ellen. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter „bűne” az volt, hogy három eseményen is kezet fogott Márki-Zay Péterrel. A hódmezővásárhelyi lap 2,2-2,5 millió forintot költött a véleménycikkek Facebook-hirdetésére az elmúlt hét napban.

Márki-Zay Péter csütörtök délelőtt Facebook-oldalán jelezte: a hódmezővásárhelyi önkormányzat – „a város békeszerető közönsége” – szívesen megvenné a Promenad24-et és Rádió7-et kiadó Dél-alföldi Média Centrum Kft. többségi tulajdonrészét Rákay Philiptől.

„Sem futóbolondokkal, sem hazát árusító dollárcselédekkel nem szoktam üzletelni”

– írta a Telexnek az ajánlatról Rákay, aki tárgyalni sem szeretne a polgármesterrel.

Márki-Zay azt is írta, hogy „Rákay Kálmán (…) most bebizonyíthatja, hogy nem Lázár egyszerű strómanjaként került médiatulajdonosi szerepbe”. Ha a valóságban nem Lázáré a cég, akkor Márki-Zay szerint annak adná el a tulajdonrészét a NER-es üzletember, aki a legtöbbet kínálja érte.

„Márki-Zayt arra kérném, hogy szánalmasan bornírt akciói során ne emlegesse néhai édesapámat! Az én nevem – hivatalosan is – Rákay Philip”

– reagált a polgármester posztjára Rákay.

Megkérdeztük tőle azt is, hogy hol tart a tulajdonrésze eladása, miután szerdán a 24.hu-nak azt írta, hogy hónapok óta tárgyal egy befektetővel, és hamarosan célegyenesbe ér a tranzakció. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen összegért adja el a tulajdonrészét. Azt írta, hogy az eladással kapcsolatos részletek üzleti titoknak minősülnek, így azokat nem áll módjában megosztani.

Az Opten céginformációs adatbázis adatai szerint Rákaynak 69 százalékos tulajdonrésze van a Dél-alföldi Média Centrum Kft.-ben. A kisebbségi tulajdonos Bada János ügyvéd, Lázár János volt gimnáziumi évfolyamtársa, aki Lázár polgármesteri ideje alatt a hódmezővásárhelyi rádiót üzemeltető cég egyik tulajdonosa volt, később pedig a Lázárhoz tartozó Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületébe is bekerült. Bada 2018-ban bevásárolta magát a szintén Lázárhoz köthető Batidai Vadászkastélyt működtető zrt.-be is, 2023 óta pedig a Lázár felügyelete alá tartozó MÁV beszerzéseit, informatikai és gazdasági ügyeit intéző MÁV Szolgáltató Központ Zrt. vezérigazgatója.

A Dél-alföldi Média Centrum Kft-nek 2022-ben 261,8 millió forint volt a nettó árbevétele, és 37,4 millió az adózott eredménye. A két tulajdonos tavaly májusi határozata szerint 60 millió forint osztalékot vettek fel.

„Navracsics Tibortól a Promenád24, szerepüket súlyosan félreértelmező kollégái helyett is elnézést kérek!”

– válaszolta szerdán a 24.hu-nak Rákay, amikor megkérdezték tőle, volt-e tudomása azokról a cikkekről, amelyekkel a lap az utóbbi napokban Navracsics Tibor ellen szabályos lejáratókampányt folytatott. Azt is írta, hogy „nyomatékosan utasította” cége ügyvezetőit: azonnal állítsák le a hadjáratot, és „megfelelő módon szankcionálják” az abban részt vevőket.

Rákay bejelentette, hogy lemond a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról. A cég annak a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak a tulajdona, amelyben Lázár János a kuratórium elnöke.

Lázár korábban azt mondta, kiváló kollégájának tartja Navracsicsot, de egyetért a Promenad24 véleménycikkeinek tartalmával, politikustársai pedig jobban tennék, ha a következő fél évben, az önkormányzati választás kampányában elkerülnék Hódmezővásárhelyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!