„Boldog kibaszatja a pályázataidat, ha nem működsz együtt” – meghallgatták a volt fideszes képviselő korrupciós ügyének koronatanúját

2024. március 7. – 14:07

„Boldog kibaszatja a pályázataidat, ha nem működsz együtt” – meghallgatták a volt fideszes képviselő korrupciós ügyének koronatanúját
Boldog István korábbi fideszes országgyűlési képviselő és védője, Varga István korábbi fideszes országgyűlési képviselő távoznak a bíróságról 2022. november 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Továbbra sem emlékszem, lassan a sajtóból többet tudok, mint amire emlékszem, mondtam, nagyon halványak az emlékek (…) ültem a laptopomnál, az volt előttem, teljesen mással foglalkoztam, megérkeztem, amikor vége volt a megbeszélésnek, elmentem"

– mondta Boldog István tárgyalásának egyik tanúja, aki a vádban megfogalmazott bűncselekmények idején a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnökeként vett részt Boldoggal és a polgármesterekkel közös telefonmentes találkozókon.

Szerdán folytatódott Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő és társai korrupciós ügyének tárgyalása. Tanúként hallgatták meg többek között a mindent, de mindent elfelejtő volt megyei közgyűlési alelnököt, Berec Zsoltot, és az ügy koronatanúját, Nagy Szilárdot, volt kengyeli fideszes polgármestert, aki egy vádalku keretében borította az ügyet 2019-ben a kecskeméti ügyészségen.

A vád szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is, mindezekért pedig pénzt kaptak vissza a vállalkozóktól.

Nagy Szilárd megismételte, amiket már korábban is elmondott arról a találkozóról, amikor Kétpón a városháza épületébe rendelték be a környékbeli települések polgármestereit, akikkel – miután le kellett adniuk a telefonjaikat – félórás váltásban beszélték át, mire pályázhatnak, és mire pályázzanak, hogy aztán nyerjenek is. Ahogy azt a találkozót is felelevenítette, amikor Boldoggal egy termálfürdő medencéjében kellett beszélni fürdőgatyában, ahol állítása szerint Boldog azt mondta neki, ha pénzre van szüksége, neki szóljon, ne kavarjon a háta mögött másokkal.

Nagy állítása szerint, a TOP-os pályázatok átbeszélése után Boldog jelezte, meg fogja majd keresni egy ember, vegye úgy, hogy amikor vele beszél, akkor Boldoggal beszél, és majd elmondja a részleteket, hogyan kell csinálni mindent.

„Én elfogadtam a feltételeket, ha ez az ára, hogy fejlődjünk, akkor csináljuk. Egyébként is így működött ez a rendszer, többször jártak nálam ismeretlen, kormányzati kapcsolatokra hivatkozó intézők, szóval ismertük a rendszert, ami a visszaosztásra épült”

– fogalmazott Nagy, aki a tárgyaláson a védők kérdéseire – ahogy korábban tett vallomásaiban is – elismerte, hogy rábólintott ezekre a játékszabályokra akkor, és ő maga is szeretett volna részesülni ezekből a visszaosztásokból.

A másodrendű vádlott ügyvédje többször is felvetette, hogy Nagy Szilárd abban az időben játékfüggőségével és milliós tartozásaival küzdött, jelezve, hogy érdemes a tanúvallomásaiban ezt figyelembe venni. Nagy elmondta a bírósági meghallgatáson, hogy nem tagadja és nem is tagadta ezeket soha, de évek óta nem iszik és játékfüggőségével is szakemberhez jár.

Nagy azt állította, hogy miután Boldog embere megkereste, és elmondták, hogy kiket kell meghívniuk a TOP-os projektek lebonyolítására, és közülük ki fog nyerni, és miután emailben megkapta azt is, hogy milyen cégeket kell meghívni, és azok közül ki fog nyerni, akkor jelezte ennek az embernek, hogy szeretne helyi vállalkozásokat bevonni ezekbe a projektekbe. Elismerte, hogy azért tette ezt, hogy ő is részesülhessen a visszaosztott pénzekből. Elmondása szerint azt a választ kapta erre, hogy

„Boldog kibaszatja a pályázataidat, ha nem működsz együtt.”

Nagy szerint később jelentkezett ez az összekötő ember, majd egy benzinkútra szerveztek találkozót, ahol kérdezte Nagytól, mi kell neki, hogy belemenjen ezekbe a játékszabályokba. Nagy (elmondása szerint) azt válaszolta, hogy úgy korrekt, ha annyit kap, mint Boldog.

Nagy ezután arról beszélt, hogy amikor az egyik vállalkozónak – akivel már korábban is dolgozott együtt az önkormányzat – elmondta, hogy nem fog tudni vele dolgozni a jövőben, mert Boldogék mondják meg, hogy kivel lehet, akkor ez a vállalkozó azt ajánlotta neki: „ne üzletelj Boldoggal, hozok egy magasabb üzleti kört”.

Nagy erről az üzleti körös próbálkozásról már 2021-ben is beszélt egy nagyobb interjúban: „egy magas politikai kapcsolatokkal rendelkező érdekcsoport” kereste meg azzal, hogy jó kapcsolataik vannak a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és több üzletet tudnak neki elintézni, ha velük dolgozik. Nagy korábban azt mondta, Boldogot is be akarta vonni, el is hívta erre, de végül Boldog késett, az emberek nem várták meg, Boldog pedig megsértődött, hogy az ő háta mögött másokkal is üzletelni akar, ezért megszakította vele a kapcsolatot.

„Nem tagadom, hogy hibáztam. Én csak élni szerettem volna, mint egy polgármester, és besimulni abba a rendszerbe, ami a korrupcióra épül.

Igen, fogadtam el és kértem is pénzt, javaslom ezt a képviselőnek is, vallja be, és könnyebben szabadul ebből az ügyből” – mondta Nagy az egyik vádlott védőjének kérdésére.

Nagy elmondása szerint volt egy utolsó próbálkozás a Boldoggal megromlott viszony rendbehozására. Ő egy szolnoki vállalkozónak tartozott pénzzel, Boldog két intézője (Fehér Petra és K. Péter) pedig felajánlotta neki, hogy ezt rendezik helyette, cserébe – Nagy állítása szerint – két nagyobb pályázatot is gyakorlatilag át kellett adnia, hogy annak minden részét, a közbeszerzéstől a kivitelezőkig ők intézzék helyette. Fehér Petra a bíróságon reagált erre, és elismerte, hogy ismerte a szolnoki vállalkozót, és közben is járt a tartozás rendezésében, de csak azért, mert szerette volna, hogy Nagy Szilárd élete egyenesbe jöjjön és jó polgármester lehessen, neki üzleti haszon ebben nem volt.

A tárgyalás elején egyébként Boldog ügyvédje megjegyezte, és jegyzőkönyvbe is vették, hogy szerinte mivel Boldog István elsőrendű vádlott büntető feljelentést tett a tanú, Nagy Szilárd ellen, ezért szerinte nyilvánvaló, hogy elfogulatlan vallomás nem várható tőle. A bírónő pedig a mostani vallomása és a korábban, évekkel ezelőtt felvett vallomásai közti időrendiségi zavarra hívta fel a figyelmet: a találkozók, a pályázatok visszadobása, elfogadása sorrendje nem mindig hangzott el ugyanúgy, Nagy erre azt mondta, hogy „időrendben sajnos nem állt úgy össze, annyira sűrű volt és intenzív ez az időszak, majdnem minden napra jutott egy fenyegetés, zsarolás”.

A másodrendű vádlott, Fehér Petra ügyvédje több kérdésében azt vetette fel, hogy a tanú tényként jelenti ki több válaszában is, hogy Boldogtól, esetleg Fehér Petrától jöttek utasítások, születtek döntések, miközben szó szerint ezeket nem hallotta elhangzani, csak „többéves politikai tapasztalatára” hivatkozva állítja azokat. Nagy az egyik ilyen felvetésre azt mondta, hogy „gondosan ügyelt a képviselő úr arra, hogy semmi olyat ne mondjon, ami számára kompromittáló lehet”, de például utalt arra, hogy „keresni fogja a kollégája, és vegyék úgy, mintha ő lenne, (…) aki egyébként néhány napon belül már jelentkezett is, úgy jelentkezett be, hogy Boldog küldte”.

Azt is hozzátette, hogy „az önkormányzatnak volt hivatalos közbeszerzési tanácsadója, az hogy le kellett cserélnie, az egyetlen célt szolgált, hogy biztosan a Boldog által kijelölt cégek nyerjenek, Boldog érdekeit szolgálta, senki másét, a települését sem.”

Boldog István Nagy Szilárdtól többek között azt kérdezte a bíróságon, hány bűncselekményt engedtek el neki, amikor vádalkut kötött, de végül csak annyi derült ki, hogy többet is.

Boldog 2021-ben beszélt kicsit bővebben erről az ügyről a törökszentmiklósi tévének. Akkor többek között azt mondta, hogy „Nagy Szilárd egy elítélt bűnöző. Egy olyan elítélt bűnöző, akit én 2017 kora nyarán följelentettem, több mint 100 millió forint ellopásával. A nyomozás során ő vádalkut kötött az ügyészséggel, ennek köszönhetem én azt, ami körülöttem zajlik. Gyakorlatilag a Nagy Szilárd állításai, azok hazugságok”.

Boldog István ügyének koronatanúját egyébként 2019 őszén a bíróság több mint 10 millió forint elsikkasztásáért felfüggesztett börtönre ítélte, de ezzel párhuzamosan mentesítésben is részesítették, ezért tudott Nagy Szilárd újra elindulni a polgármesterségért Kengyelen, amit aztán már nem nyert meg. Az ő – vádalku keretében tett – vallomásával indult el a Boldog-ügy.

Az ember, aki ott volt, de valójában ott sem volt

Az egész sztori messze legszórakoztatóbb karakterét is újra visszahívta a bíróság tanúskodni. Berec Zsolt, aki abban az időben a megyei közgyűlés alelnöke volt, és aki a sokat emlegetett kétpói polgármesteres találkozókon is ott ült, és aki tartotta a kapcsolatot a polgármesterekkel, most sem igazán emlékezett semmire.

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – fogalmazott az egyik korábbi tárgyaláson Berec.

Berec Zsolt egy régebbi interjúban ezekről a pályázatokról elmondta, hogy bár a pályázati igények helyből indulnak, de ahogy ő fogalmazott: „komoly konszenzust alakítottunk ki a polgármesterekkel, hogy ezt a pénzt hogyan használják fel. Hogy lehetőleg ne 80 milliárdra pályázzanak, hanem egy kis rátartással ugyan, de senki ne lépjen a másik lábára, és hogy szépen mindenkinek jó legyen, mindenki örüljön, és kicsit mosolyogjon a csoportképen a végén.”

A szerdai tárgyaláson arról beszélt, hogy hiába mondja azt például Nagy Szilárd is, hogy ő volt az, aki a Boldog döntéseit közvetítette a polgármesterek felé, hogy miből kellene kisebb összegre pályázni, mire érdemes, ami nyerhet, és mire nem,

„ami elhangzott itt, az flaszternyelven: nonszensz”

– mondta, mert szerinte Boldog nem volt az ő főnöke, nem adott neki utasítást semmire. A bírónő újra rákérdezett többek között a kétpói találkozóra is, ahol ő is jelen volt Boldog István mellett, amikor a polgármesterekkel egyeztettek a pályázatokról, hátha most jobban emlékszik, de sajnos még mindig ködös Berec memóriája:

„továbbra sem emlékszem, lassan a sajtóból többet tudok, mint amire emlékszem, mondtam, nagyon halványak az emlékek.”

Később hozzátette a találkozókhoz: „ültem a laptopomnál, az volt előttem, teljesen mással foglalkoztam. Megérkeztem, amikor vége volt a megbeszélésnek, elmentem.

Azt viszont most megjegyezte, hogy Nagy Szilárd presszionálta őt, hogy álljon az ügye mellé, és elmondása szerint kellemetlen hívásai voltak tőle, amikor még ki sem robbant hivatalosan az ügy, hogy hívja fel a Nagy ügyvédjét, aki elmondja, mit és kinek kell elmondania, és akkor „nem fognak a rendőrök jönni értem”.

Hivatali vesztegetés

Boldog István és nyolc társa ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot. Boldog ügyének előkészítő tárgyalását a bíróságon 2021 júniusának végén tartották, amiről részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be.

A Boldog-ügy vádirata két részből áll. Az elsőben a vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

A második vádpont arról szól, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák.

Boldogot egyébként az ügyészség konkrétan a következőkkel vádolja:

  • kétrendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása,
  • kétrendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása,
  • kétrendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban.

Rá, illetve a két táskás emberére (Fehér Petrára és K. Péterre) hat év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Az ügy előzményeiről, a vád részleteiről és az előkészítő ülésen elhangzott nyilatkozatokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. A korábbi tárgyalási napokról, a legemlékezetesebb tanúmeghallgatásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!