Egyórás interjút adott a Boldog-ügy koronatanúja, néhány új részletről is beszélt

2021. január 7. – 19:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú, videós interjút adott Nagy Szilárd, a Boldog István ügyét – egy vádalku keretében – borító egykori fideszes polgármester. A kérdező Juhász Péter volt, aki saját videócsatornáján osztotta meg az interjút. Néhány újabb részlet, érdekesség és név elhangzott az egyébként még decemberben felvett interjúban.

Az utolsó hír, amiről mi is beszámoltunk, hogy szenteste előtt pár nappal hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Boldog István és társai ellen a Fővárosi Törvényszéken a Központi Nyomozó Főügyészség. A tárgyalást még nem tűzték ki, de gyakorlatilag bármelyik nap megtörténhet.

Az ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldogot, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. A vádirat lényege szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is. Az ügy részleteiről és szereplőiről tavaly még ebben a cikkben számoltam be.

Már abban a cikkben is szó volt arról, hogyan támogatták a Boldoghoz tartozó települések önkormányzatai a fideszes politikus kampányát: gyakorlatilag közpénzből tartottak fenn egy magazint, ami Boldog kampányújságjaként funkcionált, és amiről az Átlátszó 2018-ban írt hosszabb cikket. A lapot kiadó alapítvány elnöke pedig az a Fehér Petra volt, aki Boldog jobbkezeként dolgozott mindaddig, amíg a cikk elején említett ügyben le nem tartóztatták.

Nagy az interjúban azt mondta, hogy Boldog összehívta a hozzá lojális polgármestereket, hogy a tagságaikkal megalapítsák a Körös Tisza Menti Településfejlesztő Egyesületet, aminek elnöke lett Fehér. Ez adta ki aztán azt a magazint.

„Semmi másról nem szólt, csak arról, hogy minden oldalon ott volt Boldog István, aki szalagot átvágott, meg alapkövet letett, meg nyilatkozott, a településekkel pedig ezt meg kellett fizettetni. Úgymond hirdetést kellett vásárolnunk ebben az újságban”

– mondja Nagy. Hab a tortán, hogy volt település, ahol a közmunkásokkal hordatták szét az egyébként 40 ezer példányban megjelenő magazint.

Nagy most megnevezte azt is, aki elmondása szerint Boldog tanácsadója volt, aki ezt a magazinos kampánylapot is kitalálta, és aki több fejtágítást is tartott a polgármestereknek arról, hogyan tudják megtámogatni Boldog kampányát. Jankó Szabolcsról, Zákány polgármesteréről, illetve párjáról beszélt, akiknek tanácsait követte Boldog. Az általuk tartott fejtágításokról azt mondja:

ez ugye akkor arról szólt, hogyan kell ellenségképet gyártani. Akkor a Jobbikból, mert akkor már érződött, hogy a körzetben a Jobbik lesz, aki megszoríthatja Boldogot. És természetesen ezeket a fejtágításokat később ugyanúgy kiszámlázták az önkormányzatoknak

Itt össze is foglalja Juhász: egy fideszes kampánytréninget tehát gyakorlatilag a független önkormányzatokkal fizettettek meg közpénzből. De rá is kérdez, mondjon már Nagy egy példát, hogyan kell ellenségképet felépíteni.

„Az első feladatunk az volt, hogy a Facebookon ki kellett keresnünk az összes olyan ismerőst, akik kedvelik Vona Gábort, és közülük kellett találni valakit, akiről tudunk bármilyen negatív információt, vagy olyat, ami a közhangulat számára mondjuk negatív”

– mondja Nagy, és hozzáteszi: „emlékszem, nekem nagyon sok ismerősöm kedvelte Vona Gábort, és példaként voltam felhozva, hogy na, akkor ő róla mit tudunk, ő róla mit tudunk, kvázi karaktergyilkosság kellett”.

Jankó Szabolcsról Nagy azt mondta, ő volt az egyik kulcsfigura a TOP-os pályázatok mögött is:

„az összes TOP-pos pályázatunknál, amit megnyertünk, az ő cégét kellett megbízni kommunikációval”

– mondja. Jankó neve – amikor ez a 2019 végi cikk készült – több beszélgetésben is felmerült, küldtem is egy sor kérdést a fideszes polgármesternek akkor, de nem reagált, nem válaszolt.

Nagy Szilárd az interjúban megint beszélt arról, hogyan zajlott az a bizonyos megbeszélés, ahol telefonokat leadva, egyesével, sorban tárgyalt Boldog a polgármesterekkel arról, ki, mire pályázzon, ki, mit nyerhet meg. Amiről szintén hosszabban ebben a cikkben olvashatnak.

Ezen a beszélgetésen elmondása szerint Boldog Istvánon kívül jelen volt Fehér Petra, Berec Zsolt a megyei önkormányzat akkori alelnöke is. Nagy itt azt mondta, hogy mire pályázna a település, majd Boldog hozzátette, rendben, de van itt még három dolog – például egy 500 millió forintos kerékpárút –, amit hozzá kellene csapni. Nagy szerint csak annyi volt a lényeg, hogy a projektekre ő szerette volna hozni a kivitelező céget.

Boldog a megbeszélés végén – Nagy elmondása szerint – azt mondta, rendben akkor keresni fogja a napokban egy kollégája, vele úgy tárgyaljon, mintha Boldog lenne. Másnap kereste egy H. Kornél nevű férfi, hogy Boldog küldte, és akkor rögtön az első projekt az 500 milliós kerékpár út lenne. Elmondta, hogy kivel kell a pályázatot megíratni, ki lesz a projektmenedzser, a kivitelező és ki fog kommunikálni.

Nagy SzilárdFotó: Juhász Péter – Youtube
Nagy SzilárdFotó: Juhász Péter – Youtube

Nagy ezután elmeséli, hogy kapott egy telefont egy nyíregyházi cégtől, akivel az általa vezetett önkormányzat már korábban is kapcsolatban volt, hogy ott járt Boldognak egy táskás embere náluk, aki elmondta, ők lennének a kivitelezők a kerékpárutas projektben, de 50%-ot vissza kellene osztani az 500 millióból. Erre Nagy szerint a nyíregyházi cégvezető nemet mondott. Ez volt az a pont a volt polgármester elmondása szerint, amikor értesítette Boldogot, hogy ő akkor kiszállna ebből.

Nincs rendben a pályázat

Nagy elmesélte, hogy hat TOP-os projektet adtak be, mindet befogadta az Államkincstár, ám pár nappal azután, hogy megüzente Boldognak a fenti problémát, jött az értesítő négy projektről, pályázatról, hogy sajnálattal közlik, de formai hiba miatt sajnos mégis elutasítják.

Ezután Nagy megpróbált Boldoggal beszélni, mert a település eleve forráshiányos helyzetben volt, Boldog pedig – elmondása szerint – leküldte hozzá Jankó Szabolcsot és párját, hogy akkor majd ők segítenek átvilágítani az önkormányzat pénzügyi helyzetét, hogy kiderüljön miért van forráshiány. Átvezette őket a pénzügyi osztályra, visszament az irodába, majd egy órán belül jöttek, hogy meg is találták, amiért jöttek, azt átadják Boldognak, majd ő jelentkezik, miben látja a megoldást. Ezt a pénzügyi átvilágítást is kiszámlázták az önkormányzatnak egyébként.

Rá egy napra Fehér Petra, Boldog István mindenese telefonált, hogy a főnök várja a cserkeszőlői fürdőben, csak egy fürdőgatyában menjen, a medencében találkoznak. Nagy elmondása szerint a medencében ült Boldog a két kolléganőjével, és a fideszes képviselő elkezdte mondani, hogy Jankótól megkapta az átvilágítás eredményét, de nem akar kicseszni vele, nem küldi el az Állami Számvevőszéknek a hibákat, berakja a fiók aljára addig, amíg az egykori együttműködésük helyre nem áll.

„Ha pénz kell, akkor nekem szólj” – így fogalmazott Boldog Nagy elmondása szerint, és a fideszes képviselő hozzátette, hogy ne csináljon semmi hülyeséget a háttérben. Például, hogy ne tárgyaljon külön kivitelezőkkel, fordítja le Nagy.

Boldog István kaszálja a búzát Törökszentmiklóson 2012-ben.MTI Fotó: Bugány János
Boldog István kaszálja a búzát Törökszentmiklóson 2012-ben.MTI Fotó: Bugány János

A volt kengyeli polgármester szerint ezután „egy magas politikai kapcsolatokkal rendelkező érdekcsoport” megkereste őt, hogy szeretnének együttműködni vele és a településsel, mert látják a hat beadott projektjüket, nem értik, az Államkincstár miért lökte vissza a nagyját, és ők segítenének ezekben, sőt újabbakat is hoznának. Csak azt kérik, ők hozzák a kivitelezőket. Ő erre azt mondta, megegyezett Boldoggal, így inkább hármasban üljenek le megbeszélni ezt.

Egy martfűi étteremben lefoglalt egy szobát, eljöttek a tárgyalók négyen, és vagy 30-40 percet késett Boldog. Nagy elmondása szerint ekkor az egyikük felugrott, hogy ő „egy ilyen buta vasutasra nem vár többet”, majd elhajtottak. Ezzel kb egy időben érkezett meg Boldog a parkolóba, ahol közölte Naggyal, hogy az ő politikai karrierjének vége, amiért bekavart neki, és mással is tárgyalt – meséli Nagy Szilárd.

Elmondása szerint a hat pályázatukból végül a két legkisebbet sikeresnek értékelték, de az igényelt összegnek mindkét esetben csak egy részét ítélték meg.

Mégis rendben van a pályázat

Az egykori polgármester ezután arról beszélt, hogy később Boldognak egy másik emberétől kapott egy telefont: jönnek a választások, legyen valami megegyezés. Mindenben segítenek, annyit kérnek, hogy a két kis projektet is ők vigyék. Nagy azt mondja, ekkor ő már megkereste az ügyészséget, és együttműködött velük. Így aztán az ügyészség tanácsára nem mondott nemet erre a fenti megkeresésre, mindenben együttműködött Boldog embereivel, hogy az ügyészség működés közben is lássa, hogy mennek a dolgok.

Azt mondja, miután igent mondott Boldogéknak, néhány nappal később az Államkincstártól elkezdtek jönni a gratuláló levelek, hogy mégis nyertek azok a projektek, amiket korábban visszadobtak formai okokra hivatkozva. Úgy, hogy nem is fellebbeztek, nem is volt semmilyen hiánypótlás, semmi.

A december 17-én készült interjúban Nagy elmeséli még, hogy ő tanúként szerepel az ügyben, az ügyészséggel olyan egyezséget kötött, bármit felfed, cserébe mentességben részesül. Az ügyben összesen 11 gyanúsított van, egy korábbi gyanúsított, egy volt polgármester időközben meghalt.

A teljes interjút itt tudja megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!