„Olyan volt, mint egy földesúr, mi meg a vazallusai” – folytatódott Boldog István korrupciós pere

2023. május 31. – 18:08

„Olyan volt, mint egy földesúr, mi meg a vazallusai” – folytatódott Boldog István korrupciós pere
Boldog István a Fővárosi Törvényszék folyosóján – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A benzinkártya és a diplomata útlevél, az, hogy nem kell kivárnom a sort a határellenőrzésnél

– sorolta a Telexnek mosolyogva Boldog István a Fővárosi Törvényszéken a tárgyalása szünetében, hogy mi hiányzik neki leginkább, mióta nem országgyűlési képviselő. A korrupcióval vádolt volt fideszes képviselő – aki továbbra is biztos abban, hogy az ügye végén a bíróság fel fogja menteni – azóta egyéni vállalkozó lett, de részleteket, például arról, milyen üzleti úton volt legutóbb Erdélyben, nem árult el. Ahogy azt sem árulta el, mégis mire gondolt, amikor arról írt, hogy pénzt keres azzal, ha sokan kommentelnek a Facebook-oldalán.

Kétségtelenül nem tartozik szorosan a hivatali vesztegetéses ügyéhez, de Boldog válasza szerint a pénz nem a Fidesztől és nem is a Facebooktól jön. Állítása szerint valamilyen cégtől pénzt kap, ha jól kommentelik, amikor kiírja, hogy ki a nemzetáruló, vagy milyen a jó lecsó – ráadásul az sem gond, ha a kommenteket ezrével tünteti el végül. Részletekért ide kattinthat, de a megoldáshoz akkor sem fog közelebb kerülni. De vissza a tárgyaláshoz!

Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő és társai korrupciós ügyét tárgyalták. Az ügyben hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér az ügyészség Boldogra, akit többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolnak. A vád szerint: előre lezsírozták a települések TOP-os pályázatait (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program), ki csinálja a közbeszerzést, kiket kérnek fel, kik nyernek, kik a kivitelezők, majd pénz is csorgott vissza pályázatnyertesektől Boldogékhoz.

„Annyira zárt a pályázati rendszer, hogy abba SENKI nem tud belenyúlni”

A szerdai tárgyalás tanúk meghallgatásával telt. Elsőként rögtön a vádban szereplő pályázatok idején a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnökeként dolgozó Kovács Sándort hallgatták meg, aki 2018 óta fideszes országgyűlési képviselő. A fő kérdés pedig mindvégig az volt, hogy kinek milyen beleszólási jogköre volt ezeknél a TOP-os pályázatoknál, és a fideszes politikus szerint neki megyei közgyűlési elnökként gyakorlatilag semennyi, de az országgyűlési képviselőnek sem, senkinek, itt független szakértők pontoztak.

Elmondta, hogy egyeztetnek ugyan a pályázatok előtt, hogy ki, mire pályázna, hogy a települések ne szúrjanak ki egymással, de aztán a pályázatot beadják, az államkincstár formailag leokézza, aztán két, ismeretlen független szakértő pontozza. Mire a megyei közgyűlés szavaz róla, már csak annyit néznek, illeszkedik-e a pályázat a megyei fejlesztési koncepcióba. Többször fölmerült, hogy azon a napon, amikor pár óra alatt többszáz pályázatról döntöttek, ott mégis mit mérlegeltek, de Kovács szerint azokat a pályázatokat, amik eléjük kerültek, már mind elfogadásra érdemlegesnek nyilvánították.

A vita, vagyis a kérdés-felelek egy része arról szólt, hogy amikor az országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke és a polgármesterek a pályázatokról beszélnek, az akkor tehát egy tájékoztató, vagy egyeztetés, vagy mi is az valójában.

Mindenesetre a volt megyei közgyűlési elnök tartotta, hogy a titoktartást senki nem szegte meg, a folyamat teljesen zárt, azt senki nem tudta befolyásolni, nekik pedig semmilyen belelátásuk, beleszólásuk nem volt a pályázatokba. Amikor pedig pár óra alatt 40 milliárdnyi pályázatról döntöttek és szavaztak, Kovács szerint megalapozott döntést hoztak, mert a szakemberek már látták azokat a pályázatokat, a megyei közgyűlés döntése már gyakorlatilag formális volt.

Elismerte ugyan, hogy voltak egyeztetések Boldog István részvételével is, de csak a véleményét mondhatta el mindenki, beleszólása nem volt a képviselőnek, a megyei közgyűlésnek csak a “társadalmasítás” volt a feladata.

Erről az egyik ma meghallgatott polgármester másképp vélekedett: Kazinczi István tiszatenyői polgármester szerint az országgyűlési képviselő “föld és ég ura”, és hatalmas szerepe van az elnyert pályázatokban. Neki például a 2014 utáni fideszes irány nem igazán tetszett, ezt ki is fejezte, ami miatt szerinte érte megtorlás a települést, volt, hogy kihúzhatták volna egy-egy nehéz helyzetből Tiszatenyőt, de nem tették meg, “mert nem tetszett nekik, ahogyan én politizálok”.

“Ha lett volna egy vödör, belehánytam volna”

Az ügy második vádpontja arról szól, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák. Ma meghallgatták Hegedűs Istvánt, Tiszaföldvár polgármesterét is, aki elmesélte, hogyan emlékszik erre.

Azt mondta, Fehér Petra – Boldog István egykori mindenese, másodrendű vádlott – megjelent nála Boldog másik táskás emberével, K. Péterrel, és kérték, csukja be az ajtót. Majd előadták neki, hogy 10 százalékot le kell adni a pályázati pénzekből a Fidesz részére, ezzel kell támogatni a pártot a választásokon. A polgármester elmondása szerint eléggé felháborította a kérés, sosem találkozott előtte ilyennel, ráadásul azt is mondta, hogy eleve rá kell még tenni saját forrásokból ezekhez a pályázati pénzekhez, hogy megvalósuljanak a projektek, eleve nem is lenne benne plusz. De Boldog embere, K. Péter azt válaszolta, hogy

vannak alvó cégek, amiket beindítanak a projektek miatt, és azok megcsinálják olcsóbban, hogy megmaradjon az a 10 százalék.

A polgármester azt mondta, visszautasította ezt a dolgot, amire azt a választ kapta, hogy jól gondolja meg, mert a jövőben is szükség van a települése fejlődésére, és így nem biztos, hogy lesznek támogatható projektjeik. De hozzátette, hogy Boldog István neve nem hangzott el, nem Boldog kampányára kérték a pénzt. Szóban annyit mondtak, ez elvárás a Fidesz részéről a kampányra. Elmondása szerint még vagy 2-3 alkalommal keresték, de mindig lemondta a találkozókat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A tárgyaláson Fehér Petra és K. Péter is jelen volt. Fehér Petra a tanúmeghallgatás után fel is állt, majd emelt hangon mondta a polgármesternek, hogy hazudik, a 10 százalék pedig ha valamilyen szinte el is hangzott, akkor csak úgy, hogy szerintük annyi nyereség lehet, hogy van ebben a projektben és akkor nem kell hozzátenni az önkormányzat pénzéből.

A bíróságon most a polgármester hozzátette: néhány polgármestert felhívott, hogy megbeszélje velük ezt a pénzvisszakérős történetet, és mással is történt hasonló. Martfűi kollégája egyenesen úgy fogalmazott emlékei szerint a jelenetről:

„Ha lett volna vödör, akkor belehánytam volna.”

A tiszaföldvári polgármester korábbi vallomásában azt mondta: azért nem jelentette fel a nála megjelent embereket, mert nem tudta volna bizonyítani a beszélgetést, és félt attól, hogy tényleg nem fognak a jövőben semmilyen pályázatot nyerni, ha feljelentést tesz.

A fideszes Nem Emlékszem Semmire

Már az előző tárgyaláson, február 3-án új sztár született: meghallgatták a világ legfeledékenyebb fideszesét. Berec Zsolt, Jász-Nagykun-Szolnok-megye egykori fideszes közgyűlési alelnöke, aki a terület polgármestereivel egyeztetett a települések különböző pályázatairól, mára sajnos semmire nem emlékszik. Berec Zsolt egy korábbi interjúban a szóban forgó pályázatokról elmondta, hogy bár a pályázati igények helyből indulnak, de ahogy ő fogalmazott,

„komoly konszenzust alakítottunk ki a polgármesterekkel, hogy ezt a pénzt, hogyan használják fel. Hogy lehetőleg ne 80 milliárdra pályázzanak, hanem egy kis rátartással ugyan, de senki ne lépjen a másik lábára, és hogy szépen mindenkinek jó legyen, mindenki örüljön, és kicsit mosolyogjon a csoportképen a végén.”

Na, ehhez képest jutottunk el oda, hogy amikor ezekről a pályázatokról és egyeztetésekről kérdezte az előző tárgyaláson a bíró, Berec a következőket válaszolta:

 • „Én nem emlékszem ilyenre. Nem tudom, nagyon távoli ez nekem már.”
 • „Nem tudom, én csak vendég voltam, igazából már akkor sem értettem emlékeim szerint, hogy miért vagyok ott, talán a szakmai kérdésekre választ tudok adni (…), igazából nem emlékszem ezekre a megbeszélésekre”
 • „Nem emlékszem, nincs még a kép sem előttem, hogy milyen formában kaptam ezeket a pályázatokat.”
 • „Én leginkább kívülállónak éreztem magam (…) a beszélgetéseknek nem én voltam a főszereplője”
 • „Tartalmakra nem nagyon emlékszem. Annyira nem volt szerepem, olyan emlékképem maradt meg, hogy a laptopom mögött ülök és teljesen mást csinálok”.

Berec ma is jelen volt a tárgyaláson, a tiszaföldvári polgármester meghallgatása után ki is hívták a mikrofonhoz, hogy újra azokról a megbeszélésekről kérdezzék, amiken részt vett. Többek között a kétpói önkormányzat épületében, ahol Fehér Petra kérésére mindenkinek le kellett adnia a telefonokat, ő pedig egy laptoppal ült az asztalnál, és a tiszaföldvári polgármester tippje szerint az összegeket jegyzetelte le, amikről beszéltek egy-egy pályázatnál. Erről kérdezte ma a bírónő, amikre Berec kérlelhetetlen következetességgel a következőket válaszolta:

 • “Igen, ahogy a tanú is elmondta, laptop volt előttem, emlékeim szerint egészen mást csináltam, de nagyon halovány, korábban is azért nem tudtam, mert távolinak tartottam.”
 • "Nem emlékszem erre a projektre, nem tudom, szakmai alapon javasolhattam, hogy próbáljanak meg nagyobb összegre pályázni.
 • “Olyan sok pályázat volt és olyan sok település.”
 • “Konkrétan nem emlékszem az esetre, nagyon sok pályázat volt, legalább 6 éve volt.”

“Átállt a sötét oldalra”

A mai tárgyalási napon meghallgatták Tiszatenyő és Törökszentmiklós polgármestereit is. Mindkét polgármester elmondta, hogyan keresték fel Fehér Petráék, hogy a megnyert pályázatokból csorgassanak vissza pénzt. De náluk már egyenesen 20 százalékról beszéltek.

Kazinczi István tiszatenyői polgármester elmondása szerint Fehér Petráék azzal érkeztek, hogy

ebben a megnyert pénzben szerintük 20 százalék tartalék van, és ebből igényt tartanak egy nagy összegre.

A menete pedig az lenne, hogy ők mondják meg, ki legyen a közbeszerző, elintézik, hogy az a kivitelező nyerjen, akit ők hoznak, neki semmit sem kell tennie, de elmondása szerint ezt visszautasította. Azt mondta, Boldog neve nála sem hangzott el, bár ő nem tudott másra következtetni, ha egyszer Boldog közvetlen munkatársai keresik fel.

Majd már emelt hangon, szenvedélyesen kezdett arról beszélni, hogy Boldog István 2014-től hogyan változott meg teljesen, és adta fel korábbi önmagát, azt az önmagát, aki még küzdött az emberekért:

“olyan volt, mint egy földesúr, mi meg a vazallusai (…) átállt a sötét oldalra, nem a mi érdekinket nézte, hanem hogy a fönti vezetésnek mi a jó.”

Boldog és a Fidesz egyébként a 2019-es önkormányzati választáson is Kazinczit támogatta.

Markót Imre, Törökszentmiklós – a tárgyalt időszakban jobbikos – polgármestere is elmesélte, szerinte hogyan zajlott a megkeresés: tőle is 20 százalékot kértek a nyertes pályázatból, és elmondása szerint kifejezetten kampánytámogatásra.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Markót vallomása után is felállt Fehér Petra, aki hosszan beszélt arról, hogy mennyire megromlott a viszonya Törökszentmiklóson a polgármesterrel (itt fideszes önkormányzati képviselő is volt Fehér), és hogyan durvultak el a családja elleni kirohanások is, ezért teljesen abszurd, hogy ő bemenjen egy önkormányzati épületbe, és ott Markóttól 20 százalékokat kérjen vissza.

Volt a megyében egyébként egy Körös Tisza Menti Településfejlesztő Egyesület, amelynek elnöke a másodrendű vádlott Fehér Petra volt, és amely egyesület kiadott negyedévente egy 40 ezer példányban megjelenő magazint. Egy magazint, amely bármilyen oldalról is nézzük, gyakorlatilag a Fidesz és Boldog István kampánylapjaként funkcionált. Az ügy kirobbanásakor egy informátorunk úgy beszélt erről a magazinról, hogy “a Boldoghoz lojális polgármestereket összehívták, és elmondták, hogy minden polgármesternek kötelessége segíteni Boldogot a győzelemben, ezért kitaláltak egy magazint, aminek burkolt szándéka, hogy Boldogot reklámozza, de a képviselő-testületek előtt úgy adjuk el, hogy abban hirdetéseket veszünk a településnek, és vesznek a vállalkozók”.

A mai tárgyaláson az egyik védő minden ma megszólaló polgármestertől megkérdezte, hogy a TOP-os pályázatok azon részét, amit arra lehet költeni, hogy a pályázat sikerességéről kommunikáljanak, végül ennél a magazinnál költötték-e el. Erre így egyikük sem mondott igent, csak a tiszatenyői polgármester tette hozzá, hogy valóban azért hozták létre a magazint, hogy “politikai hátszéllel” beszámoljanak a nyertes pályázatokról. Az elején azt mondták nekik, hogy fizessenek bele önkormányzatonként félmillió forintot, mert – elmondása szerint – akkor nagyobb esélyük lesz a kisebb pályázatok megnyerésére. Hozzátette, hogy volt is a testülettel vitája erről, főleg, miután a megjelenő magazinban “5 százalék szakmai tartalom volt, a 95 százalék meg a Fidesz, a Boldog által végzett munka propagálása”.

A tárgyalás jövő héten folytatódik.

Boldog István mindenese: Beleállhattam volna, hogy ez így nem jó, de akkor kivet magából a rendszer

Néhány érdekesség a tavaly novemberi tárgyalás tartalmából, ahol a vádlottakat hallgatták meg, és bár senki nem tett vallomást, a korábban tett vallomások ismertetéséből egy kifejezetten érdekes volt: Fehér Petráé, az ügy másodrendű vádlottjáé, akire az ügyészség ugyanúgy hat évet kér, mint Boldog Istvánra, és aki Boldog mindenese volt az ügy kirobbanásáig. Fehér azt írta többek között:

 • Beleállhatott volna, hogy ez így nem jó, de annak csak az lett volna az eredménye, hogy kiveti magából az egész rendszer.
 • Boldogot úgy írta le, mint akinek nem is számít igazán a pénz, nincs nagy háza, drága autója, ő csak jóban akart lenni a pártvezetéssel, a nemzetirock-zenekarok érdekelték, és arra vágyott, hogy három napig betyárgúnyában sétálgathasson a fesztiválján.
 • Boldog azt kérte tőle, ne utasítsa vissza K. Péter (harmadrendű vádlott, Boldog másik »táskás embere« – szerk.) magánéleti jellegű “próbálkozásait”, mert kell neki az az ember, majd később az ügy másik vádlottjával, az egyik lezsírozott módon közbeszerzést nyert cég vezetőjével akarta összeboronálni őt Boldog István, vagy legalább valahogy kihasználni azt, hogy az illető is „bepróbálkozott” Fehérnél.
 • Boldog István egy nap úgy érkezett haza Budapestről Fehér vallomása szerint, hogy elmondta, lehallgatják őket, majd megkérte őket, hogy ne hívják a telefonban többé főnöknek.
 • A jegyzőkönyvbe beleírták a Rolex óráját, pedig az hamisítvány, amit azért vett, mert azokban a körökben őt egy „komolytalan csajnak” tartották, akivel nem érdemes beszélni, mert ő csak a „Boldog kiskutyája”.

Hivatali vesztegetés

Hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldog István fideszes parlamenti képviselőre az ügyészség, illetve a közügyektől öt évre tiltanák el, hangzott el a bíróságon 2021 júniusának végén, Boldog ügyének előkészítő tárgyalásán, amiről hosszabban ebben a cikkünkben számoltunk be. Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot Boldog István és nyolc társa ellen.

A Boldog-ügy vádirata két részből áll. Az első részben a vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

A második vádpont arról szól, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák.

Boldogot egyébként az ügyészség konkrétan a következőkkel vádolja:

 • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása,
 • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása,
 • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban.

Rá, illetve a két táskás emberére (Fehér Petrára és K. Péterre) hat év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Az ügy előzményeiről, a vád részleteiről és az előkészítő ülésen elhangzott nyilatkozatokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. Boldog januárban úgy fogalmazott: „ez egy csúnya politikai kampány, amelynek én vagyok az elszenvelgője, aminek a vége sajnos nagyon messze van”.

Az ügy részleteiről, a többi vádlottról, és azok szerepéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

2021 szeptemberében egyébként az ügy ötödrendű vádlottja minden ellene hozott vádat beismert a bíróságon, ezért első fokon felfüggesztett büntetést kapott. G. Vanda Boldog István fideszes országgyűlési képviselő táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense, és a vád szerint bűnsegédként kenőpénzeket vett át és juttatott célba, ezt pedig az előkészítő ülésén most be is ismerte. Azt mondta, sajnálja, ami történt, már megbánta, és fel sem fogta a helyzet súlyosságát, amikor átvette a pénzeket. Mindezért a bíróság bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és versenykorlátozó magatartás közbeszerzési eljárásban miatt két év szabadságvesztésre ítélte, öt évre felfüggesztve. Az ügyészség súlyosabb ítéletet kért rá.

Boldog Istvánról írt portrénkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!