Boldog István mindenese: Beleállhattam volna, hogy ez így nem jó, de akkor kivet magából a rendszer

Legfontosabb

2022. november 30. – 14:40

Boldog István mindenese: Beleállhattam volna, hogy ez így nem jó, de akkor kivet magából a rendszer
Boldog István korábbi fideszes országgyűlési képviselő a bíróságon 2022. november 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Én már kiszálltam a politikából. A politika csak játék, most már csak a Facebookon szórakozom vele. Egyébként őstermelő vagyok, van egy almáskertem”

– mondta a Fővárosi Törvényszék folyosóján Boldog István, volt fideszes képviselő a Telexnek a tárgyalása előtt. Boldogot és társait többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

Rá, illetve a két táskás emberére (Fehér Petrára és K. Péterre) hat év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Az ügy előzményeiről, a vád részleteiről és az előkészítő ülésen elhangzott nyilatkozatokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. Az ügy vádirata röviden két részből áll: egyrészt a vád szerint a Boldoghoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta néhány TOP-os pályázat eredményeit, amikért vállalkozóktól 20 milliót kaptak; másrészt arról van szó, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák.

A mai tárgyaláson a vádlottakat hallgatták meg, ám senki sem tett vallomást. A bíróság így mindenkinél ismertette a korábbi vallomásaik tartalmát. Boldog István sem szeretett volna ma vallomást tenni, de hozzátette, hogy írásban később lehet, hogy tenne. A korábban tett vallomások ismertetéséből pedig egyértelműen Fehér Petráé, az ügy másodrendű vádlottjáé volt a legérdekesebb, akire az ügyészség ugyanúgy hat évet kér, mint Boldog Istvánra, és aki Boldog mindenese volt az ügy kirobbanásáig. A vádban szereplő pályázatok idején Fehér a Szolnok megyei közgyűlés fideszes alelnöke volt.

Fehér 2020 februárjában tett írásbeli vallomásában azt írta, fiatalkora óta politikai pályáról álmodott, és hitte, hogy az a politikai közösség, amit választott a Fidelitasszal és a Fidesszel, jót akar tenni az országnak, és hitte, hogy ő is jót tud majd tenni. 24 évesen szórólapozott, plakátokat ragasztott, aztán egyre följebb lépett. Aztán ahogy egyre közelebb került a magasabb politikai, döntéshozói körökhöz, látta, hogy milyen külső és belső hatalmi játszmák vannak, milyen gazdasági érdekek ütköznek.

„Beleállhattam volna, hogy ez így nem jó, de annak csak az lett volna az eredménye, hogy kivet magából az egész rendszer”

– írta. Ezért az egész rendszert elfogadta úgy, ahogy az működik, annak minden játékszabályával együtt: „Kicsi voltam ahhoz, hogy átírjam őket.” Nyilatkozatában kiemelte, hogy a legmagasabb politikai hatalmi szinten mindig is nyílt cél volt, hogy a hatalomhoz lojális vállalkozói réteget megteremtsék, és ez mitől működött volna kicsiben, helyi szinten másképp. Aki hatalommal rendelkezik, az helyzetbe hozza azokat a gazdasági szereplőket, akikben bízik.

Majd idézte a rendszer lényegét, vagyis azt, amit a Századvég Alapítvány akkori elnöke a Magyar Időknek adott interjúban mondott 2015-ben. Lánczi András szerint „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”, mivel szerinte a Fidesznek fontos, hogy a hazai vállalkozói réteg megerősödjön, és bár ezt korrupciónak nevezik egyeseik, de szerinte ez politikai nézőpont.

Fehér egyébként írásos vallomásában nem írta le Lánczi nevét, mert nem szerette volna, hogy az általa azóta is nagyon tisztelt ember neve szerepeljen egy ilyen bírósági ügyben. Fehér Petra szerint ő Boldog István mindenese, titkára, intézője, illetve, ahogy ő fogalmazott „csicskása” volt. De magát egy senkiként aposztrofálta, aki semmiről nem dönthetett, semmilyen döntést nem befolyásolt.

Boldog István és védője, Varga István korábbi fideszes országgyűlési képviselő a bíróság folyosóján 2022. november 30-án – Fotó: Bődey János / Telex
Boldog István és védője, Varga István korábbi fideszes országgyűlési képviselő a bíróság folyosóján 2022. november 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

Fehér elmondta, hogy az volt a dolga, hogy intézze Boldog és az alá tartozó önkormányzatok, polgármesterek közötti kapcsolattartást, Boldog kampányait, és segítse a Boldog egyik kampányeszközeként is működő fesztiválját, a kétpói betyárételfőző fesztivált. Amihez, mivel ingyenes rendezvény volt, de még a főzéshez használt alapanyagokat is a fesztivál biztosította, sok támogató kellett. Ehhez sok céggel kellett felvennie a kapcsolatot, lojális vállalkozások segítették, de ez önmagában nem is korrupció, nyilatkozta korábban. Boldogot pedig úgy írta le, mint akinek nem is számít igazán a pénz, nincs nagy háza, drága autója, ő csak jóban akart lenni a pártvezetéssel, a nemzetirock-zenekarok érdekelték, és

arra vágyott, hogy három napig betyárgúnyában sétálgathasson a fesztiválján.

De Fehér emellett szerette volna, ha marad egy „kis maradéka a magánéletének”, hogy kezelni tudja az „urak állandósult férfiúi közeledését” is. „Mindenki azt várta tőlem, hogy legyek kedves ezzel, meg azzal, a Boldog az elején mondta, hogy ne utasítsam vissza K. Péter (harmadrendű vádlott, Boldog másik »táskás embere« – szerk.) próbálkozásait, mert kell neki az az ember.”

Fehér elmondása szerint amikor már épp senki sem bízott K. Péterben, akkor az ügy másik vádlottjával, az egyik lezsírozott módon közbeszerzést nyert cég vezetőjével akarta összeboronálni őt Boldog István, vagy legalább valahogy kihasználni azt, hogy az illető is „bepróbálkozott” Fehérnél. Méltatlannak találta ezt az egészet, ráadásul elmondása szerint ugyanezek az emberek azt suttogták folyamatosan, hogy ő és Boldog szeretők, ami „gusztustalan kitaláció”.

Fehér elmondása szerint nyilvánvalóan akkor támogatnak politikai kampányokat, ha ebből lesz valami hasznuk, de ő ezzel nem foglalkozott. Fehér úgy nyilatkozott, ő nem kapott vagy vett át semmiféle korrupciós, visszacsorgatott pénzt, de azt ajánlotta a hatóságoknak, nézzék már meg az érintett cégeket, hogyan vettek ki azokból fiktív számlákkal pénzeket.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ügy harmadrendű vádlottja, Boldog másik táskás embere K. Péter tanúvallomásaiban Fehér Petrára is terhelő dolgokat állított, amikre Fehér azt mondta, azok nem igazak, és K. Péter csak magát akarta menteni, úgy akart járni, mint az egész ügy kirobbantója, a volt kengyeli polgármester Nagy Szilárd, aki vádalkut kötött. K. Péter ugyanis azt mondta, a vállalkozóktól átvett korrupciós pénzt elosztották Boldoggal és Fehérrel.

„Semmilyen pénzt nem adott nekünk, értem, hogy amikor kihallgatták, haza szeretett volna menni, de én is haza szerettem volna menni. De én nem mondtam hazugságokat” – vallotta, és hozzátette akkor is, hogy K. Péter pontosan tudja, hogyan lopták ki zsákszámra a cégekből a pénzeket kamu számlákkal, de tudta, hogy ha rájuk tolja az egészet, akkor megúszhatja. Fehér egyébként az idézett vallomásában arról is beszélt, hogy az ügy alapját képező Nagy Szilárd-féle vallomás már közkézen forgott, mielőtt bármennyire is nyilvános lett volna, és mielőtt hivatalosan is bejelentkezett volna a hatóság náluk. Boldog István pedig egy nap úgy érkezett haza Budapestről Fehér vallomása szerint, hogy elmondta, lehallgatják őket, majd megkérte őket, hogy

ne hívják a telefonban többé főnöknek. És a közös Viber-csoportból is kilépett.

Fehér emellett megjegyzett még egy dolgot a vádirattal kapcsolatban a korábbi vallomásában.

„A Rolex órát is beleírták a jegyzőkönyvbe, de hát az hamisítvány” – mondta Fehér, aki elmondta, azért vette, mert azokban a körökben őt egy „komolytalan csajnak” tartották, akivel nem érdemes beszélni, mert ő csak a „Boldog kiskutyája”. Ő próbált olyannak látszani, akit komolyan kell venni, és vett egy Rolex-hamisítványt, és most pedig úgy állítják be, mintha ő lenne a táskás ember.

A többi vádlott

A többi vádlott sem tett ma vallomást, de korábbiakat ismertetett a bíróság. K. Pétertől például azt, hogyan kért 10-10 millió forintot két, az ügyben szintén vádlottként szereplő cégvezetőtől, amit megosztott Boldogékkal. Egészen pontosan az ügyben szintén vádlott, de beismerés után már első fokon elítélt asszisztensét küldte a pénzért, erről itt írtunk bővebben.

Megjelent a vád szerint előre lezsírozott közbeszerzéseket intéző cég vezetője is. Idézett vallomásában elismerte, hogy irányított közbeszerzések voltak, ő Boldog emberétől kapta meg, milyen cégeket kell meghívni, kinek kell nyernie stb. Hozzátette, tudta, hogy ez nem szabályos, de belement, abban reménykedve, hogy emiatt a jövőben még több ilyen munkát fog kapni.

Ennek a közbeszerzéseket lebonyolító cégnek a vezetője egyébként idézett vallomásában az akkori mezőtúri polgármestert, a Boldogot azóta a parlamentben váltó Herczeg Zsolt nevét is említette többször. Például azt vallotta korábban, hogy volt egy időszak, amikor Boldog és K. Péter nem voltak jóban, akkor hanyagolni kellett a vele való együttműködést, de aztán kibékültek, és erről maga Herczeg, jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő tájékoztatta telefonon, mondván, kibékültek, minden mehet úgy, ahogy korábban ment.

Korábbai vallomása szerint Herczeg Zsolttal egyébként többször is egyeztettek, hiszen a mezőtúri önkormányzattal is együttműködött a most vádlottak padján ülő közbeszerzési szakértő, ahogy egyébként a most vádlottak padján ülő cégvezetőknek is volt mezőtúri projektje. Mindenesetre ebben a bírósági eljárásban nem szerepel mezőtúri ügy. A közbeszerzéses ember a vallomásában karcagi és mezőtúri projektekről is beszélt, de a bírónő azokat most nem olvasta fel, mert nem kérte sem a vád, sem a védelem.

A védők – Fotó: Bődey János / Telex
A védők – Fotó: Bődey János / Telex

Megjelent a két érintett cég vezetője, mindketten vádlottak, mindkettejük korábbi vallomásában szerepel, hogy fejenként 10-10 millió forintot szedtek össze, amit K. Péternek adtak át, és mindketten biztosak benne, hogy ez hová és kihez került. Abban mást mondanak, hogy miért fizettek: az egyik vállalkozó állítja, hogy nem a perben is szereplő elnyert projektek miatt, hanem jövőbeni munkák reményében, míg másikuk szerint csak a perben szereplő projektek miatt adták a korrupciós pénzt.

Egyikük egyébként azzal mutatta be, hogy mennyire Boldog István volt a főnök, és nemcsak, hogy tudott mindenről, de ő irányította valójában ezeket a dolgokat, hogy amikor az egyik érintett beruházásnál, a Szinyei Merse kúriánál találkoztak, akkor volt ott három műemlékvédelmis ember is, akik arról beszéltek, hogy a belső festés nagy részét meg kell menteni, ez azonban egészen biztosan növelni fogja a költségeket. A vádlott vállalkozó szerint erre Boldog azt mondta,

nem érdekli, ne foglalkozzanak ilyesmivel, ne hátráltassák a felújítást.

Arról is beszélt vallomásában, hogy miután átadta K. Péternek a 20 millió forintot, amit a vádlott-társával, a másik vállalkozóval tettek össze, nem annyira bízott benne, ezért azt kérte, hogy Fehér Petra küldjön neki egy szmájlit, ha megérkezett hozzájuk a pénz. Az sms pedig megjött. Majd elmesélte, hogy másnap beszélt telefonon K. Péterrel, aki viccesen úgy szólt bele a telefonba, hogy „disszidáltunk”. Elmondása szerint Boldog István, K. Péter és Fehér Petra együtt vásárolgattak éppen Bécsben.

Boldog védője szerint mentelmi jogot sértett a lehallgatás

Boldog István védője az első tárgyalási napon azzal állt elő, hogy egy sor bizonyíték kirekesztését kéri a bíróságtól. Mégpedig azokat a hang- és képfelvételeket, megfigyelési jegyzőkönyveket, amiket a nyomozóhatóság akkor készített, amikor még életben volt Boldog István mentelmi joga. Miközben éppen ezekre alapozva fordulhatott az ügyészség az országgyűléshez Boldog mentelmi jogának felfüggesztéséért.

Varga arról beszélt, hogy ez annyira vakfolt a törvényben, hogy majd be fog adni egy részletes véleményezést. Elmondta, hogy ilyen lehallgatást például csak úgy lehet végezni, hogy mentelmi joggal bíró személyt közvetlenül nem érint. Sőt, számos tanúvallomás Boldogot érintő része is sérti Boldog mentelmi jogát, mert akkor születtek, amikor még megvolt a fideszes politikusnak a mentelmi joga.

Az ügyész szerint azon túl, hogy ezzel a felvetéssel gyakorlatilag lehetetlenné tennék egy képviselő lebuktatását bármilyen bűncselekménynél, hozzátette, hogy lehet, hogy Varga korábban évekig mentelmi bizottsági tag volt, és lehet, hogy régen ez egy kevésbé szabályozott terület volt, de 2018 óta a törvény taxatíve felsorolja, hogy milyen esetekben lehet ilyen eszközöket használni mentelmi joggal bíró esetében is.

A vád képviselői – Fotó: Bődey János / Telex
A vád képviselői – Fotó: Bődey János / Telex

A mai tárgyalási napon egy indítvánnyal élt Varga, amit átadott a bírónőnek és a vád képviselőinek is, úgy tűnik, ezt továbbra sem engedte el. Elmondása szerint az indítványban egy szakvélemény szerepel, amiben a szakértő osztja az ő álláspontját.

Hivatali vesztegetés

Hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldog István fideszes parlamenti képviselőre az ügyészség, illetve a közügyektől öt évre tiltanák el, hangzott el a bíróságon 2021 júniusának végén, Boldog ügyének előkészítő tárgyalásán, amiről hosszabban ebben a cikkünkben számoltunk be. Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot Boldog István és nyolc társa ellen.

A Boldog-ügy vádirata két részből áll. Az első részben a vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

A második vádpont arról szól, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák.

Boldogot egyébként az ügyészség konkrétan a következőkkel vádolja:

  • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása,
  • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása,
  • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban.

Rá, illetve a két táskás emberére (Fehér Petrára és K. Péterre) hat év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Az ügy előzményeiről, a vád részleteiről és az előkészítő ülésen elhangzott nyilatkozatokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. Boldog januárban úgy fogalmazott: „ez egy csúnya politikai kampány, amelynek én vagyok az elszenvelgője, aminek a vége sajnos nagyon messze van”.

Az ügy részleteiről, a többi vádlottról, és azok szerepéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

2021 szeptemberében egyébként az ügy ötödrendű vádlottja minden ellene hozott vádat beismert a bíróságon, ezért első fokon felfüggesztett büntetést kapott. G. Vanda Boldog István fideszes országgyűlési képviselő táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense, és a vád szerint bűnsegédként kenőpénzeket vett át és juttatott célba, ezt pedig az előkészítő ülésén most be is ismerte. Azt mondta, sajnálja, ami történt, már megbánta, és fel sem fogta a helyzet súlyosságát, amikor átvette a pénzeket. Mindezért a bíróság bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és versenykorlátozó magatartás közbeszerzési eljárásban miatt két év szabadságvesztésre ítélte, öt évre felfüggesztve. Az ügyészség súlyosabb ítéletet kért rá.

Boldog Istvánról írt portrénkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!