A legfőbb ügyész kezdeményezte Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését

2024. március 4. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Befolyással üzérkedés bűntette miatt a legfőbb ügyész kezdeményezte Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – derül ki a Legfőbb Ügyészség sajtóközleményéből.

Az ügyészség információi szerint a BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyei informatikai üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot.

Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy férfival, akinek jelentős befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaságban. A volt miniszter 30 millió forintot kért azért, hogy ha nyer a pályázó kft., akkor ő szabad utat adjon a szerződésnek.

Molnár Zsolt értesült erről a korrupciós megállapodásról, majd arra kérte a minisztert, hogy neki is kérjen a férfitól 40 millió forintot, cserébe ő sem fogja megtámadni a szerződéskötést.

A kft. megnyerte a tendert, a férfi 2019. augusztus 6-án, Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak. Az ügyészség szerint Molnár Zsolt ezzel társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettét valósította meg. A büntetőeljárás lefolytatására, a kérdések tisztázására azután lesz lehetőség, hogy a képviselő mentelmi jogát felfüggesztették.

Kérdéseinkkel megkerestük az érintett Molnár Zsoltot, valamint pártját, az MSZP-t is. Válaszaikkal frissítjük cikkünket, amint beérkeznek.

Addig is, amíg a friss válasz megérkezik, lássuk, mit válaszolt a gyanúsításra Molnár Zsolt korábban, amikor először szóba került a vesztegetési ügy: Molnár azt mondta, a történetből mindössze annyi igaz, hogy életében egyszer találkozott a F. Zsolt nevű emberrel, 20 percig beszélgettek a Képviselői Irodaház közelében lévő park egyik padján. Szerinte ez a beszélgetés egyébként a számára „értelmezhetetlen” volt, mert szakmai hivatkozásokkal volt tele, ő pedig nem informatikai szakértő. Tagadta, hogy pénzt kapott volna az illetőtől, ezt abszurditásnak és aljas rágalomnak nevezte. Molnár azt mondta, azért ült le egy padra tárgyalni egy idegennel, mert jó idő volt, nyár.

Az MSZP pártigazgatója szerint az ügy arról szól, hogy F. Zsolt egy vádalkuban a saját bőrét menti, ezért állt elő ezzel a rá vonatkozó rágalommal, és a dolog azért került most a felszínre, mert a választási kampány közepén vagyunk, és az ügyészség ilyenkor nálunk komoly szereplőjévé szokott válni a politikai életnek, egyébként pedig az ilyenkor elővett ügyek „a választásokat követően nagyrészt kifújnak”. Molnár szerint ha a történetből bármi igaz, akkor neki „a dutyiban a helye”, az anyja meg hozza majd a bablevest neki.

F. Zsolt hivatalosan a CBA informatikai vezetője, korábban a BKV informatikai igazgatója volt, most pedig egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottja, aki vallani kezdett szocialista politikusokra. Az atv.hu szerint F. Zsoltnak a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészégen idén januárban tett vallomása alapján gyanúsíthatták meg korrupciós bűncselekménnyel Horváth Csaba zuglói polgármestert és Tóth Csabát, Zugló országgyűlési képviselőjét. Ugyanebben a vádalku keretében tett vallomásban hangzott el az ATV és a Magyar Nemzet információi szerint állítólag Molnár neve is.

A számlagyáros ügynek más szála is van: költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel apját. Jellinek Tibor öt éven át volt a fia érdekeltségébe tartozó Mall Management Kft. ügyvezetője, amely a gyanú szerint több mint 53 millió forintnyi fiktív számlát fogadott be a F. Zsolt-féle számlagyárból.

Korábban mi is beszámoltunk az elmúlt évek eddigi legnagyobb számlagyár-botrányáról, ami miatt a NAV többek között kiszállt a T-Systemshez, a Vodafone-t és a Digit bekebelező 4iG-hez, és a BKV informatikai szolgáltatójához, a Sys IT Serviceshez is. Arról, hogy mit értünk számlagyár alatt, és hogyan állítottak ki akár több százmilliós tételekről fiktív számlákat, itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!