Nyomozók szálltak ki az egyik leggazdagabb magyar apjához, fiktív számlák befogadásával gyanúsítják

2023. augusztus 22. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel apját, írja a 24.hu. Jellinek Tibor öt éven át volt a fia érdekeltségébe tartozó Mall Management Kft. ügyvezetője, amely a gyanú szerint több mint 53 millió forintnyi fiktív számlát fogadott be a Fuzik Zsolt-féle számlagyárból.

Korábban mi is beszámoltunk az elmúlt évek eddigi legnagyobb számlagyár-botrányáról, ami miatt a NAV többek között kiszállt a T-Systemshez, a Vodafone-t és a Digit bekebelező 4iG-hez, és a BKV informatikai szolgáltatójához, a Sys IT Serviceshez is. Arról, hogy mit értünk számlagyár alatt, és hogyan állítottak ki akár több százmilliós tételekről fiktív számlákat, itt olvashat bővebben.

A számlagyár része volt az a Wind-Ip 21 Kft. is, amely a 24.hu információi szerint kiállított fiktív számlákat a Mall Management Kft. és Jellinek Dániel-féle Indotek Csoport egy másik cége, az In-Management Kft. számára is. A lap szerint a két cég együtt több mint 100 millió forint értékben fogadott be fiktív számlákat a Wind-Ip 21-től, emiatt szállhattak ki a nyomozók 2022. november 10-én reggel 6 órakor Jellinek Dániel apjánál, Jellinek Tibornál is.

A 72 éves férfi 2021 októberéig vezette a Mall Management Kft.-t ügyvezetőként, és bár jelezte, hogy nem tudja, hol lehetnek a cég könyvelési iratai, a nyomozók házkutatást rendeltek el – ami végén nem találtak bizonyítási eszközt. Mindenesetre néhány órával később Jellinek Tibort gyanúsítottként hallgatták ki, a 24.hu szerint pedig a másik cég, az In-Management Kft. ügyvezetője is gyanúsított lett.

A 24.hu megkeresésére az Indotek Csoport azt közölte, hogy a Wind-Ip 21 Kft.-vel kapcsolatos hírek megjelenése, és a NAV megkeresése előtt is észleltek anomáliákat a céggel kapcsolatban egy belső vizsgálat eredményeként. „A vizsgálat nyomán a Wind-Ip 21 Kft. által kiállított számlákat a könyvelési rendszerünkből töröltük, a kapcsolódó, levont adókat kamataival megfizettük, így sem az államot, sem a költségvetést nem érte kár” – írta közleményében a cég.

Állításuk szerint Jellinek Tibornak nem volt közvetlen tudomása a Wind-Ip 21 Kft.-vel kapcsolatos ügyletről, és bíznak abban, hogy mivel az adóterheket kamatostul befizették még a nyomozás kezdete előtt, ezért minél hamarabb megszüntetik ellenük az eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!