NER-es luxusjacht és sok rúd párizsi: ez jön ki a 6,45 milliárdos rekord lottónyereményből

2024. február 24. – 08:27

NER-es luxusjacht és sok rúd párizsi: ez jön ki a 6,45 milliárdos rekord lottónyereményből
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ötös lottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb összege – áll a Szerencsejáték Zrt. oldalán. Az ötös lottón több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, így halmozódhatott fel ez a hatalmas összeg.

Mit tudnánk venni ennyi pénzből?

6,45 milliárd forint sok mindenre elég, de el kell keserítenem a majdani nyertest: nem mindenre. Így például jó eséllyel meg tudná venni a NER legendás luxusjachtját, a Lady MRD-t, amit hatmilliárdért árultak, és aminek fedélzetén számos celeb, úgymint Szijjártó külügyminiszter vagy Mészáros Lőrinc főtőkés is megfordult már. Kevés viszont a majdnem hat és fél milliárd forintos nyeremény Mészárosék új luxushajójához, az Arany Rózsához, aminek az ára 27 milliárd forintra tehető.

Hogy a nem luxuskörülmények között élők is el tudják képzelni, mekkora összeg a rekordnyeremény, kiszámoltuk, milyen hosszú párizsirudat lehetne vásárolni a sarki kisboltban ennyi pénzért. Nos, ha egy rudat 25 centisnek veszünk, és nagyjából ezer forintot fizetünk ki érte, akkor olyan sokat vehetnénk belőle, hogy egymás mögé rakva elérne Párizsig, sőt túl is érne rajta: belelógna a vége az óceánba.

Legtöbben lakásra, házra költenék a hirtelen jött pénzt. A mostani nyereményből 9 darab római-parti luxusvillát lehetne venni, viszont ahhoz, hogy a minden idők legdrágábban meghirdetett luxusingatlanára, a 11,48 milliárd forintos szombathelyi kastélyra elég legyen a pénz, kétszer kellene megütni a lottóötöst.

Ha viszont van megfelelő ingatlanunk, akkor azt kilenc kilométer hosszan tudnánk bekeríteni kolbászból készült kerítéssel ennyi pénzből. (Egy méter széles kolbászkerítéshez 10 darab kétméteres, egymás mellé szögezett kolbászrudat számoltunk, természetesen gyulaiból.)

A 6,45 milliárdból éppen meg tudnánk vásárolni a világ második legdrágább autóját, a 18 millió dolláros Bugatti La Voiture Noire-t. Az első helyezett, 10,7 milliárd forintos Rolls-Royce La Rose Noire Droptailre azonban hiába is ácsingóznánk. Kijönne viszont az összegből ezer darab Suzuki Swift, ha már a mi autónk.

Nézzük, mennyit ér 6,45 milliárd forint focimércével mérve. Kerkez Milost körülbelül ennyiért vette meg a Bournemouth Hollandiából. Aki inkább zenerajongó, az 75 darab Steinway „D” hangversenyzongorát kapna a pénzből. Varga Judit divatos órájából egy kamionnyit, azaz vagy négyezer darabot meg tudnánk venni a nyereményből, ha pedig kormánypropagandára szánnánk a nyereményt, akkor teljes két hétig költhetnénk ekkora summát.

A fentiekből úgy tűnik, mintha a pénz boldogítana, de az igazság az, hogy a lottónyertesek nagy része nem tud mit kezdeni a rá szakadt szerencsével, sőt, a végén még rosszul is jár. Amerikában egy kutatás is készült a témában, ami megállapította, hogy a lottónyertesek nagyobb eséllyel jelentenek csődöt 3-5 éven belül, mint egy átlagos ember. Ebben a cikkben járjuk körül, mennyire szerencse hosszabb távon a lottószerencse.

A milliárdos főnyeremény amellett, hogy felturbózza a hazai lottószelvény-vásárlási kedvet, megmozgatja a szomszédos országok állampolgárait is, akik ilyenkor nagyobb számban ruccannak át egy kis lottóturizmusra.

Az ötös lottó történetében közel 3500 sorsolás volt mostanáig. A fődíj összege 1959-ben lépte át az egymillió forintot, 1992-ben a 100 milliót és 1999-ben az egymilliárdos határt.

5 milliárd forintot meghaladó főnyereményt mindössze kétszer, 2003-ban (5,092 milliárd forint) és 2015-ben (5,049 milliárd forint) lehetett nyerni az ötös lottón. 6 milliárd forint feletti összeg (6,431 milliárd forint) pedig először 2020-ban volt, 39 hét halmozódás után.

A mostani összeg ugyan nominálisan az eddigi legnagyobb nyeremény a magyar lottózás történetében, ám ha az inflációt is beszámítjuk, akkor a negyedik helyre esik vissza. A 2003-as 5,092 milliárd ma 13,6 milliárd forintot érne, a 2020-as 6,43 milliárd 9,4 milliárdot, a , a 2015-ös 5,049 milliárd pedig 8,05 milliárdot.

A lottónyeremények rekordját az Egyesült Államokban tartják, ahol 2020-ban vitték el a világ legnagyobb főnyereményét: 2,04 milliárd dollárt, átszámolva 818 milliárd forintot. A Powerball fődíja azért nőtt ilyen nagyra, mert 40 sorsolásig nem volt telitalálatos szelvény. A nyeremény ezzel bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe, letaszítva a valaha kihirdetett legnagyobb nyeremények dobogójának első helyéről a 2016-os 1,586 milliárd dolláros csúcsot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!