Jobboldali, de nem fideszes várkapitány ostromolja az ellenzéki vezetésű Pécset

2024. február 23. – 12:45

Jobboldali, de nem fideszes várkapitány ostromolja az ellenzéki vezetésű Pécset
Pécs-Uránvárosba, a Fidesz, illetve Hoppál Péter képviselői irodája elé is került Szentgyörgyváry Péter plakátjaiból – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A magát függetlennek, de jobboldalinak valló Szentgyörgyváry Péter is bejelentette indulását Pécsen a polgármesteri posztért. Pécsen eddig egy dolog volt biztos, hogy a város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. Az új jelölt feltűnése érdekes helyzetet teremthet, mert a Fidesz-KDNP egyelőre még nem nevezte meg jelöltjét a június 9-i választásra.

Szentgyörgyváry Péter néhány naposra nyújtott Facebook-kampány után jelentette be, hogy független polgármester-jelöltként indul Pécsen a közelgő önkormányzati választáson. A civilben siklósi várkapitányként, és a pécsi Vasutas Művelődési Ház vezetőjeként, valamint a bordalokban utazó Vivat Bacchus énekegyüttes tagjaként dolgozó, magát jobboldalinak valló Szentgyörgyváry a nyilvánosság előtt sokáig csak lebegtette a szándékát.

Novemberben a Telexnek is jelezte, hogy valamilyen formában tenni szeretne Pécsért. A bejelentés után ismét megkerestük. Elmondta, hogy mindenkit szívesen lát a támogatói között, de egy párttól sem fogad el anyagi segítséget, mert nem szeretne senkinek a lekötelezettje lenni. „Ez nekem egy négy hónapos feszített menet, meglátjuk meddig jutunk. A támogató aláírások gyűjtéséhez már több mint 20 barátom ajánlotta fel a segítségét, és támogatói rendezvényeink is lesznek” – mondta Szentgyörgyváry a Telexnek. „Bízok abban, hogy minél több párt vállalható személynek tart. Eddig senkivel nem egyeztettem, de mindenkit szövetségre hívok” – mondta a konzervatív értékeket valló, katolikus, nagycsaládos ember.

Állítása szerint a baloldalon is vannak nagyon jó barátai, és az egyik munkahelyén, a Vasutas Művelődési Házban is mindenféle politikai irányultságú rendezvénynek teret adnak. „Szerintem ez lenne a normális, de tudom, hogy sajnos vannak nem ilyen intézmények is” – teszi hozzá. A kampány költségeit egyelőre saját büdzséből finanszírozza, de előfordulhat, hogy lesz olyan cég, ami nem közvetlenül őt támogatja, de hirdetési felületet vesz neki. Ez az ismertségnövelő akció már zajlik, de egyelőre nincs üzenet, csak a jelölt fotója, neve és Pécs kapott hangsúlyt.

A kormánypártok eddig ismert szereplői láthatóan nem örülnek a jobboldali kihívónak, így érthető, hogy a fideszes médiában is zavart okozott a jelöltség. Szentgyörgyváry korábban rendkívül gyakran jelent meg a Dunántúli Naplóban és online kiadásában, azonban a friss bejelentést már nem közölték olvasóikkal.

Felvetettük Szentgyörgyvárynak, hogy az indulása mintha zavart keltett volna a helyi Fideszben. Attól is tarthatnak, hogy amennyiben külön indul, úgy éppen a kormánypártoktól is vesz el szavazatokat. „Én azt szeretném, ha egy zászló alatt egyesülne mindenki” – válaszolta erre Szentgyörgyváry, aki ezt nem érzi kockázatosnak, mert reméli, helyi szinten nincsenek olyan durva kampányok, mint országosan. „Vitában nem szeretnék részt venni, de azt el tudom képzelni, hogy a többi jelölttel értelmesen beszélgessünk. Úgy semmiképpen sem szeretnék vitázni, hogy mély sérelmek keletkezzenek, mert ha bejön a tervem, akkor együtt fogunk Pécsért dolgozni.”

Megkérdeztük a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjét, és a helyi fideszes politikusok által leghangosabban támogatott Csizmadia Pétert, hogy mi a véleménye Szentgyörgyváry indulásáról? A képviselő szerint a pécsi Fidesz pénteken dönt a polgármester-jelöltjük személyéről, amit aztán az országos választmány is megtárgyal, de ennél többet nem kívánt mondani.

A fideszes közvélemény-kutatásokban is felbukkanó Szentgyörgyváryról a keddi, meglehetősen botrányosra sikerült közgyűlés szünetében megkérdeztük a pécsi Fidesz másik esélyes jelöltjét, Kővári Jánost is. „Korábban is hangsúlyoztam, hogy a jelölt kiválasztásakor komolyságra van szükség” – mondta a veterán politikus, aki több választáson indult már a Fidesszel, de külön is. A politikus és szervezete, az Összefogás Pécsért Egyesület jelenleg a KDNP-vel alkot frakciót a közgyűlésben és a 2022-es parlamenti választáson fideszes támogatással indult Mellár Tamással szemben. A Telex kérdésére elmondta, ők szövetségben működnek együtt a Fidesszel, döntésről nem tudnak. Ha lesz, akkor azt értékelik, és a szövetség többi tagjához hasonlóan, ezután fogják kialakítani az álláspontjukat. „A külön indulásunk latolgatását meghagynám az újságíróknak” – tette hozzá Kővári.

Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a Telex kérdésére annyit mondott, hogy ő szívesen vitatkozik, amennyiben lesz komoly kihívó, de egyelőre ilyet nem lát.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!