A kegyelmi ügy a pécsi közgyűlésben is kellemetlen perceket szerzett a Fidesznek

2024. február 20. – 12:22

A kegyelmi ügy a pécsi közgyűlésben is kellemetlen perceket szerzett a Fidesznek
Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki képviselők sorban szólították meg a kormánypárti képviselőket, és színvallást szerettek volna kicsikarni. A fideszesek felháborodtak.

Kedden 22 napirendi pontot tárgyal a pécsi közgyűlés. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint a képviselők az ülés elején tehetik fel kérdéseiket az illetékeseknek, egymásnak, majd a válasz a nap folyamán vagy 15 napon belül írásban érkezik. A városvezető frakciók tagjai ezen a héten is leragasztott szájú macikkal álltak ki a bicskei áldozatok mellett (a múlt heti közgyűlésen is így tettek), és sorra szólították meg a kormánypárti képviselőket a témában.

Többek között azt szerették volna a fideszes képviselőktől megtudni, hogy miért a lemondott Novák Katalin és Varga Judit, vagy éppen Balog Zoltán mellett álltak ki és miért nem az áldozatok mellett?

„Meddig vállalnak közösséget egy olyan párttal, amelynek tagjai kegyelmet adtak egy pedofil ügyben elítélt bűnözőnek”

– tették fel több képviselőnek kérdést.

Már az első kérdés után Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője ügyrendi felszólalásban állásfoglalást kért a jegyzőtől, hogy ilyen – nem helyi és nem közvetlenül a képviselői munkájához kapcsolódó – témában lehet-e egyáltalán kérdést feltenni? A jegyző elmondta, hogy erre vonatkozóan már két ciklussal korábban is a mostani szabályok voltak érvényben, azaz kérdést „a képviselői minőségében végzett tevékenységével összefüggésben, közérdeklődésre számot tartó ügyekben lehet feltenni.”

A városvezető frakciók képviselői azzal érveltek, hogy ez igenis helyi közérdeklődésre számot tartó kérdés, ráadásul annak a pártnak a politikusait kérdezik, amelynek több politikusa is érintett a kegyelmi botrányban és az ügy szereplői sok szálon kötődnek a Fideszhez.

A dilemmát ezzel nem sikerült feloldani, Kővári szerint inkább a járdák és utak állapotáról kellene vitatkozni. Mikor a következő képviselő egy nagyon hasonló kérdést tett fel, Kővári, aki fideszes támogatással Mellár Tamás ellen indult a 2022-es parlamenti választáson, felpattant a helyéről és telefonjával hadonászva polgármesteri pulpitusnál hangoskodott. Ezután kiviharzott az ülésteremből, csak a kérdések után tért vissza.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Közben frakciótársa, valamint egy másik fideszes képviselő is ügyrendi kifogást keresett. Hári József (Fidesz) szerint pedig

„vezetni kellene a várost és nem bohóckodni mindenféle plüssmacikkal. Próbáljunk meg a valós és pécsi témákra koncentrálni”.

Az ellenzéki városvezető frakciószövetség MSZP-s képviselője Csaba István szerint, pont a Fidesz képviselői hoztak be olyan Brüsszel-ellenes, oroszpárti nyilatkozatokat a közgyűlésbe, amelyik nem pécsi és nem pécsiekhez szóló témák. Az ellenzéki képviselők ezután újabb kérdéseket tettek fel a fideszes képviselőknek.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!