Hat abúzustúlélő állt össze a gyermekvédelemért

2024. február 16. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves túlélő! Elsőként hozzád szeretnénk szólni: tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher, amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened. Ami most történik, az nincs rendben, és azért dolgozunk, hogy te bátran beszélhess. Ne félj felemelni a hangod, ne félj kiállni magadért, mert igazad van. Veled vagyunk, nem félünk!

– kezdi közös közleményükben hat olyan abúzustúlélő, akik arccal vállalták fel, hogy gyerekkorukban szexuális zaklatás áldozatai voltak.

A levél elején reagáltak a kegyelmi ügyre: „Mi, abúzustúlélők, akik felnőttként névvel és arccal vállaltuk az elmúlt években a történeteinket és megpróbáltatásainkat, jelen közleménnyel szeretnénk megköszönni minden jóérzésű magyar embernek az eddigi támogatását. Ez a mostani, nehéz időszak sokunkban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor láttuk, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit. Szeretnénk újra emlékezteti a hatalmat arra, hogy még mindig lehetnek tisztességesek és dönthetnek úgy, hogy tovább nem titkolóznak, és rejtegetik mindazt, ami történt, hanem az emberi méltóságot választják.”

Szerintük ahogyan az áldozatoknak is joguk van az igazsághoz, úgy a lemondott köztársasági elnöknek is joga van elmondani azt.

„Ez persze nem könnyű feladat, de a legnagyobb felemelkedések jellemzően ilyen mélységekből indulnak. Bár elhangoztak ígéretek, és látunk gesztusokat a politikai vezetés részéről, továbbra is várjuk a magyarázatot a kegyelmi döntésről, mert azt gondoljuk, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik.”

Szerintük az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiája járható út, aki azt javasolja a tagállamoknak, hogy fejlesszék a gyermekvédelmi rendszerek működését, ami a gyakorlatban azt jelenti,

hogy a büntetőjogi megközelítésű törvények mellett, prevencióra és az áldozatvédelemre is jóval több figyelmet kell fordítani. A lemondások, a büntetések szigorítása önmagában nem megoldás, megelőzésre és a már traumatizált gyermekek, illetve fiatal felnőttek támogatására és utógondozására is szükség van.

Az aláírók szerint ez most a közös gondolkodás és a cselekvés időszaka kell, hogy legyen, ezért az Országos Közös Akarattal (OKA) közösen kezdeményeznek egy találkozót civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel 2024. február 20-án, annak érdekében, hogy elindulhasson végre egy olyan közös munka, ami valóban a gyermekek védelme érdekében jön létre.

Találkozókat szerveznek civil szervezetekkel és szakemberekkel, és egy titkosított emailcímen keresztül is lehet észrevételeiket, javaslatokat küldeni a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!