Másodfokon is zaklatásért ítélték el Pető Attilát, aki tudni akarta, miért nincs következménye, hogy gyerekként egy pap molesztálta

2023. február 1. – 12:05

Másodfokon is zaklatásért ítélték el Pető Attilát, aki tudni akarta, miért nincs következménye, hogy gyerekként egy pap molesztálta
Pető Attila még az elsőfokú ítélet előtt 2022. május 5-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokon is bűnösnek találta zaklatás miatt a bíróság Pető Attilát, a most 36 éves férfit, akit több mint húsz évvel ezelőtt, tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált. Ő az első, aki arccal és névvel felvállalta, hogy egy magyar pap zaklatásának áldozata. Végül magát Petőt jelentették fel egyházi vezetők zaklatás miatt, mert már felnőttként többször telefonált, írt leveleket, üzeneteket nekik az évekkel korábbi zaklatásáról, bocsánatkérést és az ügyének kivizsgálását várva.

Pető első fokon is megrovást kapott a bíróságtól, de azt ő nem fogadta el, és fellebbezett. Ezt az ítéletet hagyta helyben most a bíróság másodfokon is, írja a 444.

A lap szerint Pető az utolsó szó jogán azt mondta, ő csak tájékoztatást szeretett volna, hogy végre történjen valami az ügyében, és hogy ilyesmi senki mással, soha többé ne fordulhasson elő.

Húszéves ügy

Pető korábban már részletesen beszélt a bíróságnak arról, mi történt vele. Tizenhárom éves volt, amikor egy nála tíz évvel idősebb pap a plébániájára került. Sok figyelmet kapott tőle, ami egy idő után molesztálásba csapott át: a férfi simogatta, benyúlt a nadrágjába a nemi szervéhez. Előbb egy tanárának, majd egyházi feljebbvalóknak mondta el a történteket, köztük Snell György püspöknek, Udvardi Györgynek, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye helynökének, jelenlegi veszprémi érseknek, valamint Süllei László érseki helynöknek. Pető minderről azt mondta, úgy érzi, a pap, akit apjaként szeretett, cserben hagyta, ahogy azok is, akikhez később az ügyben fordult.

Már felnőttként többször próbálta elérni, hogy a papot foglalkoztató Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kivizsgálja az ügyét, de kezdetben ennek semmilyen következménye nem volt. Majd évekkel később és csak további áldozatok jelentkezése után, a zaklatót 2016 végén eltiltották a papi hivatástól. Erről viszont Petőt nem értesítették, aki így továbbra is telefonokkal, üzenetekkel és személyesen is kereste őket, és Erdő Péter bíborossal is beszélni akart.

Végül 2019-ben a főegyházmegye vezetői, Snell és Süllei feljelentést tettek Pető ellen zaklatás miatt, a rendőrség pedig megindította a nyomozást. 2019. augusztus 20-án Petőt bevitték a rendőrségre Budapesten, és a Bazilikában megtartott ünnepi mise és körmenet végéig nem is engedték ki. Pető végig nem ismerte el a bűnösségét, és azt mondta, a megkeresései nem voltak zaklatások, a vád pedig a kontextus nélkül, „önmagában hamis képet mutat”.

A vád fő kérdése az volt: zaklatásnak nevezhető-e az, hogy Pető többször, több platformon kereste az egyházi vezetőket az ügyében. A bíró az elsőfokú ítélet után azt mondta, nem vonják kétségbe, hogy Petővel megtörténtek azok a zaklatások, amikről ő beszélt, sőt, „társadalmilag hasznos magatartásként” értékelte azt, hogy az ügyével nyilvánosság elé állt. Ugyanakkor hozzátette, hogy a bíróságnak nem a molesztálási ügyét kellett vizsgálnia.

Az ügyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!