Beszélni akart Erdő Péterrel egy katolikus pap áldozata, rendőrök vitték el

2021. január 31. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

2019. augusztus 20-án bevitték egy papi molesztálás áldozatát Budapesten, a férfit az ünnepi mise végéig nem engedték ki a rendőrségről – írta a 444. A lap egy olyan fiatal férfi, A. történetének legutóbbi fejleményeit mutatja be, akit 20 évvel ezelőtt molesztált egy katolikus pap; ennek azóta több körben is volt folytatása.

Az érintett pappal szemben az egyház húsznál is több ilyen panaszról tudott, de kezdetben ennek semilyen következménye nem volt, sőt, falaztak is neki a felettesei. Majd a médiában megjelenő tudósítások hatására végül 2016 végén kizárták az érintett papot az egyházi rendből.

Az egyik áldozat, A. történetéről az egyház is elismerte, hogy igen valószínűnek látják, hogy igaz, ennek ellenére még három évvel a pap eltávolítása után sem akarta áldozatként elismerni a Főegyházmegye, és nem is kértek tőle bocsánatot. A 444 cikke szerint mindez azzal együtt szokatlan, hogy számos nyugati főpap, de még maga a pápa is találkozott személyesen áldozatokkal, Erdő Péter ugyanakkor nem volt hajlandó erre.

A. többször írt leveleket Erdőnek és más egyházi feljebbvalónak, 2019 nyarán elment a Bazilikába egy misére is, amelyet Erdő celebrált. Bár az áldozat csak jelen volt, nem szólalt fel, nem közeledett Erdőhöz, a később készült rendőrségi jegyzőkönyvek alapján a magyar prímást, az egyetemes katolikus egyház bíborosát gyakorlatilag kimenekítették a Bazlikából.

Ezután a Főegyházmegye vezetői zaklatás miatt feljelentették A.-t, a rendőrség pedig megindította a nyomozást. Mindezt úgy, hogy A. egyébként sem korábban, sem azóta nem zavart meg semmilyen szertartást. Az egyik egyházi méltóság a feljelentésről így vallott a rendőröknek: A. „pár hónapja zaklat. Személyesen megjelenik a Bazilikában. Amikor megkeres a Bazilikában, azt akarja, hogy Erdő Péter bíborost vegyem rá, hogy kérjen tőle és a többiektől is bocsánatot, amiért évekkel ezelőtt [itt a molesztáló pap neve áll] zaklatta őket.”

Augusztus 20-án végül A.-t a rendőrség elfogta, miközben reggelijével hazafele sétált egy rákoscsabai vegyesboltból. A XVII. kerületi rendőrkapitányságon négy óráig várakoztatták egy cellában, majd vezetőszáron átvitték a Teve utcai rendőrpalotába, ahol megkezdődött a kihallgatása. Ezután rabosították, az élettársával pedig közölték, hogy este 7-re mehet érte. Eközben délután öt és hét óra között lezajlott az államalapítás köré szervezett mise és körmenet.

Tehát a Főegyházmegye vezetése attól tartott, hogy egy molesztálás áldozata megzavar egyházi rendezvényeket, ezért azt kérték a rendőrségtől, hogy akadályozzák meg ezt. A. ugyanakkor még semmilyen rendezvényt nem zavart meg, valóban írt néhány emailt és smst, hogy szándékában áll felszólalni miséken „no de van olyan hatóság Magyarországon, aki egy büntetlen előéletű embernél, egy békés felszólalás szándéka miatt kényszerintézkedést rendel el?” – teszi fel a kérdést cikkében a 444.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!