Hodász atya megrendítő írást közölt: kamaszkorában molesztálta egy pap

2023. február 11. – 11:24

Hodász atya megrendítő írást közölt: kamaszkorában molesztálta egy pap
Hodász András, a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia káplánja előadást tart a 34. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlaton 2017. július 13-án – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A keresztény közéleti és hírportál szerzője a Papifrankó Youtube-csatornáról ismert Hodász András volt plébános megszólalt: kamaszkorában szexuális visszaélést követtek el ellene – meséli történetét a Szemlélek keresztény portálon.

Magam is érintett vagyok: kamaszkoromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.

Másodfokon is bűnösnek találta zaklatás miatt a bíróság Pető Attilát, a most 36 éves férfit, akit több mint húsz évvel ezelőtt, tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált. És valószínűleg ő az első áldozat – Magyarországon biztosan –, akit a vele történtekért részben felelős szervezet beperelt.

Az ő története miatt jutott arra, hogy megosztja történetét Hodász András plébános, szerinte a papok által elkövetett zaklatási ügyekben Attila volt az első áldozat Magyarországon, aki névvel és arccal vállalta történetét.

Hodász néhány hónappal ezelőtt részt vett egy baráti sörözésen, ahol a beszélgetés témája valahogy a szexuális abúzus irányába terelődött, és főként arról volt szó, hogy milyen lépéseket tehetünk a gyermekek védelmében. Ő azon az állásponton volt, hogy az „edukáció kulcsfontosságú, és a családias légkör is”, de a társaság egyik tagja szerint ilyenekről nem szabad beszélni egy gyerekkel, mert ezzel csak felhívjuk a figyelmét a témára, és amúgy a legtöbb, amit tehetünk, hogy „jó keresztény iskolába adjuk.”

Elkezdtek vitázni, majd Hodász váratlanul: „Szó szót követett, és egy ponton bennem elszakadt valami. Egyik pillanatról a másikra, magamat is meglepve, elkezdtem artikulátlanul üvölteni, felpattantam az asztaltól, és földhöz vágtam az első dolgot, ami a kezembe akadt.” Saját magát is meglepte a viselkedése, mert saját bevallása szerint is sokat vitatkozott már eddigi pályafutása során, de sosem viselkedett még így.

Szerinte ahhoz, hogy megértsük a megrugdosott ajtót, a felborított asztalt, a földhöz vágott üveget, tudnunk kell valamit:

„a szexuális visszaélés áldozatai nagyon erős, majdnem kezelhetetlen mértékű haragot élnek át, amit viszont a körülmények miatt elfojtanak magukban. Magam is érintett vagyok: kamaszkoromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.”

Hodász elkezdte fejtegetni a harag szerepét, szerinte az elfojtott harag, az átéltek miatti szégyen és a zavarodottság érzése teljesen izolálja az áldozatot, magára marad, ami szinte lehetetlenné teszi az események későbbi feldolgozását, hiszen ahhoz kulcsfontosságú lenne, hogy tudjon valakivel beszélni. Itt megemlíti, hogy évekkel később elmondta a szüleinek, hogy mi történt vele, akik furcsának is találták, hogy olyan sokat találkozott azzal a pappal, akiről amúgy hallották is, hogy valami nincs rendben vele, és gyanúsan sok fiatal fiú van körülötte állandóan, de nem tudták, mit tehetnének.

Én dühös voltam rájuk ezért a vétkes naivitásukért és a felelősséghárító tehetetlenségükért. Én gyerek voltam, ők pedig a szüleim voltak, az lett volna a dolguk, hogy mindent megtegyenek azért, hogy megvédjenek engem.”

Hodász szerint ez a régről hordozott düh és harag, ami kitört belőle azon az estén: „Itt van egy apa, aki szilárdan ragaszkodik hozzá, hogy ő lényegében majdnem tehetetlen a gyermekének védelmében. Én pedig, mintha megnyomtak volna egy play gombot, újraéltem azt a múltbeli pillanatot, és annak a gyermeknek a haragja kiszakadt belőlem, és magamból kikelve üvöltöttem az arcába, hogy azért történhetett meg velem, ami megtörtént.”

Itt kapcsolódik vissza Pető Attila történetéhez:

Attila! Igazad volt, és jól tetted! Dühös voltál, mert megélted, hogy azok, akiknek meg kellett volna védeniük téged húsz évvel ezelőtt, sem akkor, sem most nem védtek meg.

Nem akarja passzivitással vádolni a katolikus egyházat, de szerinte „valami még hiányzik nemcsak az Egyházból, hanem a teljes magyar társadalomból: hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében.”

Hodász András, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia volt plébánosa, 2022 szeptemberében saját kérésére mentette fel a papi szolgálatok alól Erdő Péter bíboros. Hodász akkoriban többször is – például Veiszer Alinda műsorában – beszélt a dilemmájáról, hogy beleilleszkedik-e az egyház működésébe. Már ekkor megemlítette, hogy komolyan felmerült benne a papi hivatás feladása. Hodász nyíltan kritizálta a melegekkel kapcsolatos kormányzati lejáratást és az oktatási rendszer állapotát is, de a kötelező hitoktatással sem ért egyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!