A „Novák Katalin alakú űrt” hagyó köztársasági elnököt és a „brüsszeli harcost” méltatja a Mandiner

2024. február 15. – 12:16

A „Novák Katalin alakú űrt” hagyó köztársasági elnököt és a „brüsszeli harcost” méltatja a Mandiner
A Mandiner címlapja – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Emelt fővel

– hirdeti címlapján a Novák Katalin és Varga Judit közös fotójával megjelent Mandiner. A cikk hosszasan veszi végig a két politikus életútját, miközben méltatják sikereik. De mindenek előtt az első két oldal Kocsis Mátéra hivatkozva azt fejtegeti: a jobboldalon van következménye a dolgoknak, a Gyurcsány által vezetett baloldalon pedig nincs.

A két politikus pályáját bemutató cikk első két oldalán röviden bemutatják az elmúlt bő egy hét eseményeit, emellett hosszan kifejtik: „a baloldal beengedné a genderpropagandát az iskolába és óvodákba”. Egy keretes „röviden megjegyzem” elnevezésű részbe még a Klubrádiót vezető Arató András kurvás-bútorcserés cikkének megemlítése is elfért.

Ezután a Mandiner – körülbelül harmadik oldal második felétől – bemutatja az államfőt, aki „mindenhol ott van”. A lap szerint az államfő fontos szereplője volt a Fidesz családpolitikájának, de elnöksége előtt is „fontos szerepet vitt” a Fidesz külpolitikájában is. Novák szerintük valamennyi korábbi elnöknél aktívabb volt, a közösségi médiában például „példátlan aktivitást” mutatott. Hozzátették: a kormányétól sokszor eltérő kommunikációs stratégiát alkalmazott, például „hangsúlyosan elítélte” az orosz agressziót.

„Bárki kövesse is Novák Katalint az államfői székben, a diplomácia terén még sokáig szembetűnő lesz egy Novák Katalin alakú űr”

– írják az „ajtónyitógató” államfőről. Felidézték, hogy Novák tucatszor tett diplomáciai látogatást, oda is elment, ahova „más magyar közjogi méltóságok nem akartak, vagy nem tudtak”. Hosszan sorolják, hogy a körülbelül két év alatt hol fordult meg Novák, és ott milyen hangulatot hagyott maga után. A Mandiner azt írja, hogy Novák Katalin „akkor sem vesztette el a fejét”, mikor „Ukrajna-ügyben Zelenszkij kezdetben nem volt vele udvarias”. „Teli van emelkedettséggel és méltósággal, és messze felette van annak a szintnek, amelynek Novák elnökségének utolsó hetében sem tudott, sem nem akart alámenni” – írják örökségéről.

A „brüsszeli harcosnak”, Varga Juditnak is jutott néhány oldal, aki a Mandiner szerint „villámkarriert” futott be. A volt igazságügyi miniszter pályájának felidézése mellett kitértek arra, hogy

minisztersége alatt „szívén viselte az áldozatsegítő rendszer javítását”.

A lap szerint a kegyelmi ügy Vargát „élete legnagyobb sikereitől vágta el”, de Európa-politikája miatt „így sem kell szégyenkeznie”. Kiemelték többek közt a volt igazságügyi miniszter jogállamisági eljárásban vállalt szerepét. Miniszteri távozását a lap is azzal indokolta, hogy Varga felkészülhessen az EP-választásra, de „a babérokat már nem fogja tudni az Európai Parlametben learatni”.

Varga méltatása mellé odafért Mráz Ágoston Sámuelnek, a Nézőpont Intézet vezetőjének rövid elemzése is. Mráz nem számít az ügy miatt a „politikai piac” átrendeződésére, nem tud elképzelni olyan szavazót, aki ezek hatására hátat fordítana a kormánypártoknak. A cikkben azonban nem került elő az a kérdés, hogy Novák és Varga miért hagyták jóvá K. Endre kegyelmét. Emellett sem a Novák Katalin tanácsadójaként K. Endre kegyelmét támogató Balog Zoltánról, sem Varga Judit volt férjének, Magyar Péternek vádjairól nem írtak egyetlen szót sem.

Novák Katalin köztársasági elnök múlt hétvégén jelentette be lemondását, miután tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!