Pesty László: 95 százalékban Magyar Péter mellett állok, ő a második fecske, én az első

Legfontosabb

2024. február 14. – 18:41

Pesty László: 95 százalékban Magyar Péter mellett állok, ő a második fecske, én az első
Pesty László 2023 nyarán – Fotó: Szilli Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„95 százalékban Magyar Péter mellett állok. A maradék 5 százalékban sem ellene vagyok, csak lehet, 5 centivel többet kockáztatott, mint én” – mondta Pesty László ősfideszes dokumentumfilmes, a Pesty Fekete Doboz alapítója, a gerilla.hu alapítója a Telexnek arról, hogy Varga Judit volt férje, aki amúgy régóta a legfelsőbb kormányzati körökben mozog, az utóbbi napokban elkezdett beszélni, és beleállt Rogán Antalba, Tiborcz Istvánba, de még Orbán Viktorba is.

Pesty meg is magyarázta, miért ez az 5 százalék mínusz. „Más a státuszunk, ki kell mondani. Én régi bölény vagyok, 36 éve tolom a biciklit, filmesként, online szakértőként, kampányszakértőként, freelancerként. Némelyek meg tudnának fojtani egy kanál vízben, de olyan múltam van a pártban, és annyit tettem, hogy egyszerűen bizarr lenne hozzám nyúlni. Én a préri szabad farkasa vagyok, ennek van némi szabadságvonzata, »ja, a Pesty?« mondják, és végül mindig legyintenek. Petit viszont féltem egy kicsit. Ő nagyon aktívan tagja volt a mechanizmusnak. A Cosa Nostrában és a 'Ndranghetában pedig ott van az omertà, a hallgatás törvénye, annak a megszegését nem szeretik, és többnyire csúnyán honorálják. Ez súlyosabb következményeket vonhat maga után.”

Azzal pedig, hogy Magyar kilép ebből a belső mechanizmusból, és lemond minden pozíciójáról, „könnyebb lesz őt bántani, mint engem”. Emellett Pesty szerint őt magát azért is „elég kockázatos baszogatni”, mert mögötte van egy profi online csapat, egy webes „gigahálózat, az internet összes technológiája”, ami egy támadás miatt „felélénkülhet”.

Szóval Pesty szerint ez a két különbség van közte és Magyar Péter között: a státuszuk és a mögöttük álló csapat. „De döntő többségben egyetértek az általa elmondottakkal. Ezért tartom szükségesnek, hogy kiálljak mellette. Kockázatos helyzetben van, így a társadalmat jobbról és balról, felekezetre, pártállásra tekintet nélkül szolidaritásra szeretném felhívni. Tessék vele szolidarizálni. Ő ezt elsősorban a Fideszért teszi, a megtisztításáért. Nekünk van egy ideológiánk, miszerint »érted haragszom, nem ellened«. Meg akarjuk tisztítani ezt a konzervatív politikai szervezetet mint hithű jobboldaliak, hogy őszintén, tiszta szívvel lehessen rá szavazni. Mert most gond van, és nem is kicsi.”

A két fecske

Pesty szerint ebben ő volt az első fecske – korábban többször is bizonyítékokat ígért az általa orkoknak nevezett NER-tagok lebuktatására, amik szerinte a Fidesz megtisztulásához vezethetnek, és aminek Orbán Viktor is örülni fog –, és Magyar személyében „szerencsére, pár hónapra rá itt a második fecske, kettő fecske pedig még jobban tud nyarat csinálni. És én mint a másik fecske, szükségesnek érzem, hogy deklaráljam, azonosulni tudok az ő attitűdjével.” Azt sem zárja ki, hogy hamarosan kidugja a fejét az avarból egy harmadik, negyedik, ötödik fecske.

Pesty egyébként úgy látja, hogy „az egész jelenségcsoportnak, ami történik”, ő és Magyar Péter más-más szegmenseit vették célba. „Én a Lölő-jelenséget, ami a közbeszerzéseket és kartellgyanút involválta, az európai és magyar közpénzek zsebelésének »érdekes« módját, ő pedig Rogán Antallal és az alatta levő gigaméretű kommunikációs mechanizmussal foglalkozik. Teljesen más szegmensre tüzelünk, nincs átfedés, és nem akadályozzuk egymást, sőt, esetleg erősíthetjük. Minden okunk megvan arra, hogy egyetértsünk.” Az szerinte még nem merült fel, hogy felvegyék a kapcsolatot egymással, vagy együtt dolgozzanak valamilyen formában, de „nem látjuk a jövőt”.

Bár ő Magyart tehetséges, higgadt szakembernek látja, azért kicsit félti őt, mert „bizonyos pontokon bátran ugyan, de közelíti a vörös vonalat”, tehát akár perelhető kijelentéseket is tehet.

Magyar Rogán Antalt például Orbán Viktor intézőembereként, „a kormány Richelieu-jeként” jellemezte, és teljesen magától értetődően beszélt a titkosszolgálatokat és kormányzati propagandát egy személyben irányító Rogán szerepéről és csaknem korlátlan hatalmáról. Magyar szerint a legfontosabb kormányzati döntések egy szűk körben születnek, egyetlen miniszteri MTI-közlemény sem mehet ki Rogán Antal jóváhagyása nélkül, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt pedig politikai furkósbotként használják. Rogánt következetesen tónizza, ő pedig „egy percig sem akar olyan rendszer részese lenni, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba”. Arról is beszélt, hogy az nem normális, hogy „az ország fele néhány család kezében van”.

Pesty szerint Magyar néhány megszólalása „hihető városi legendákra támaszkodik”, de nagyon kell vigyázni, nehogy az ember sajtópert vagy rágalmazási pert veszítsen, mert akkor a társadalom egy része elpártolhat mellőle, „vesztesnek lenni pedig nem jó, természetes, hogy szeretne az ember az ilyen ügyekből győztesen kikerülni”.

Míg Magyar úgy fogalmazott, szerinte a magyar emberek legnagyobb ellensége az apátia, Pesty ezt inkább tunyaságnak, gyávaságnak nevezné, de szerinte ő egy „vaddisznó és független”, így többet megengedhet magának. De a lényeg azért ugyanaz: „Akár Péter, akár én felvillantunk ügyeket, azokat mély kussolás követi a társadalom részéről. Visszhangtalanok. Ezt én nagyon sérelmezem, és talán Péter is. Nem azért nehéz harcolni, mert felülről tartanánk a retorziótól, hanem azért, mert a társadalom kussol.”

Harminc szakértő helyett dolgozni

Pesty az elmúlt fél évben többször ekézte a NER működését és a hatalmukkal visszaélő fideszeseket, a lebuktatásukra pedig bizonyítékokat is ígért. Létre is hozott egy honlapot ehhez, Budapesti Tiszta Kezek néven. Erről most azt mondta, nemrégiben „óriási erejű” túlterheléses támadást kapott az oldal, amit a mögötte álló „legális, etikus hekkercsapat” pillanatok alatt elhárított. Viszont szerinte „a támadók elkövettek egy hibát, nyomot hagytak”. Ezeknek a támadóknak a kilétéről annyit mondott, arról csak sejtései vannak. De „valószínűleg az általam támadott orkréteg valamely intézménye egy rendkívül komoly rákészüléssel sztálingrádi csata méretű digitális kísérletet tett” a támadásra, és „sajnos erősen rácsesztek”.

Azt viszont sérelmezi, sőt, „kikéri magának”, hogy „néhány, nem túl tájékozott influenszer” azt állítja róla, hogy beígért mindenféle leleplező sztorit, oldalt is csinált hozzá, és azt mondják róla, hogy mégsem csinált semmit, hogy csak a pofája volt nagy. „Négy durva sztorival jöttem ki” – állítja.

Legutóbb például egy Füzesabony környéki informatikai beruházás gyanús körülményeire hívta fel a figyelmet egy magát mérnöknek kiadó ismeretlen személy levele nyomán. Korábban erről az ügyről úgy nyilatkozott, azt kell megnézni, hogy „kilopták, kispórolták belőle a betonvasat, vagy nem? Én nem vagyok mérnök, a mérnöktársadalmat szólítom fel, tessenek szíves vallomást tenni, és vallják be, ha ezt valaki kispórolta”, majd felszólította a magyar jogásztársadalmat, hogy vizsgálják meg, polgári vagy büntetőügyről van szó, illetve az újságírókat, hogy „publikálják az adataikat”.

Erről most azt mondta: „Élő felkiáltójel vagyok, aki felhívom a dolgokra a figyelmet.” Majd már Magyar Péterről is beszélve hozzátette, „két élő felkiáltójel beszól, kockázatot vállalva. Mi lenne, ha a társadalom szakemberei is segítenének nekünk konkrétumokkal, az általunk tett felvetésekre? Egyikünk sem építészmérnök, közgazdász, könyvvizsgáló. Magyar jogász, de én csak jogvégzett vagyok, és oknyomozó médiamunkás. Mi nem tudunk harminc szakértő helyett dolgozni”.

Pesty egyébként csütörtökre újabb, tehát az ötödik ügyét ígérte. És bár szerinte őt nyilvánosan nem tudja „a Fidesz sáros része” ezekért támadni, azért az agyonhallgatással bepróbálkoznak, és „Péternek is ezzel kell szembenéznie: hogy bizonyos sajtóorgánumok megpróbálják agyonhallgatni”.

Pesty László a Telexnek adott interjújában tavaly nyáron arról beszélt, a jobboldalisága megkérdőjelezhetetlen, ezért kikéri magának, hogy körúti zsebtolvajokkal kompromittálják, a NER pedig régen 2,5 millió embert jelentett, ma már viszont egy tucat orkot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!