Szijjártó: Oroszország nem jelent fenyegetést egyetlen NATO-tagországra sem

2024. február 13. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfői horvátországi látogatásán azt mondta egy interjúban, hogy „Magyarország ellenzi hogy az EU a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik ellen vezessen be szankciókat”, illetve kitért arra is, hogy

„Oroszország nem jelent biztonsági fenyegetést egyetlen NATO-tagországra sem”.

Szijjártó Péter nem ért egyet a nyugati katonai vezetőkkel, akik közül legutóbb a dán védelmi miniszter nyilatkozott úgy, hogy elképzelhetőnek tartja: néhány év múlva Oroszország megtámadja a NATO valamely tagját. „Miért tennének ilyet? Hiszen a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország. Miért támadna meg valaki magánál sokkal erősebbet? Mi értelme lenne ennek?” – mondta a horvát hírügynökségnek, amit az RTV szemlézett.

Szijjártó Péter hétfőn a horvátországi Petrinjában járt, ahol átadott egy iskolát, aminek a másfél évvel ezelőtti földrengés utáni felújításához 8,2 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam. A külügyminiszter azt mondta az EU bővítéséről, hogy ez a projekt mindaddig befejezetlen marad, amíg a Nyugat-Balkán minden állama nem válik tagországgá. Szijjártó szerint Szerbia akár már holnap készen állna az EU-tagságra, és hozzátette, hogy a Nyugat-Balkán legnagyobb és legerősebb országa, Szerbia nélkül nincs stabilitás a régióban.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország érdekelt a Nyugat-Balkán stabilitásában kitért arra, hogy a magyar kormány ellenzi, hogy az EU a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik ellen szankciókat vezessen be. Szijjártó szerint az európai szankciók még soha, sehol nem voltak eredményesek, „ugyanakkor semmi értelme egy demokratikusan megválasztott vezetőt szankcionálni, hiszen az csak ront a helyzeten” – fogalmazott. Hozzátette: Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szilárdan kiáll az állama európai útja mellett.

Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Bosznia-Hercegovinát három nép alkotja, a bosnyákok, a horvátok és a szerbek. A bosnyákok és a horvátok örömmel csatlakoznának az EU-hoz és a NATO-hoz, a katonai szövetséget a bosnyákok 69, illetve a horvátok 77 százaléka üdvözölné – de a szerbeknek csak a 8 százaléka. Ők inkább elutasítják a nyugati orientációt és alapvetően destabilizálnák Bosznia-Hercegovina jelenlegi működését.

Milorad Dodik híresen jó barátságot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormány komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül, kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot Dodikéknak. Orbánék boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!