Már a zsinati székházban van Balog Zoltán, egy kisbusszal próbálták eltakarni

2024. február 13. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül!

Megérkezett kedden délelőtt tíz óra körül a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe Balog Zoltán püspök, miután a Magyarországi Református Egyház vezetése kedd délelőttre berendelte őt oda, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében. Sem Balog, sem az értekezletre érkezők nem mondtak idáig semmit a sajtónak. Balog Zoltánt érkezésekor egy kisbusszal takarták el a riporterek elől, hogy ne lehessen közel menni hozzá – közölték a Telex helyszínen várakozó riporterei.

Balog mellett a püspökök is tíz óra körül érkeztek meg a helyszínre, de úgy tudjuk, hogy az esperes-gondnoki értekezlet 11 óra környékén kezdődött. A püspököt a Magyar Református Egyház vezetése lemondásra nem kényszerítheti, de az egyházon belülről érkező információink szerint sokan szeretnék, ha „levonná a megfelelő következtetéseket”.

Jelenleg nincsenek egyértelmű arra utaló jelek, hogy sajtótájékoztatót tartana majd Balog, de a hétfői levele alapján várható valamiféle nyilvános nyilatkozattétel.

A Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog.

Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Balog múlt héten egy ausztriai kolostorba vonult imádkozni. Itt kapta el hétfő este a 444. A református püspök azt ígérte a lapnak, hogy kedden nyilatkozatot fog tenni a kegyelmi ügyről. Nem sokkal később a Telex birtokába jutott az a körlevél, amit Balog a lelkipásztor és presbiter testvéreinek küldött hétfőn. Ebben azt írta, hogy

K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be, és nem ő terjesztette fel.

„A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja” – fogalmazott, és azt is hozzátette, hogy „médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre” nem fog válaszolni, „a személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni”.

A Telexen írtunk arról, hogy hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. Azt forrásaink nem tudták megmondani, hogy Balog a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki székéről is lemond-e, de a 444 hétfői cikke szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot, és ezt a püspöksége is bánhatja.

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kedden este az MTI-nek eljuttatott rövid közleményben ostobaságnak és hírlapi kacsának nevezte „a baloldali sajtóban Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban megjelent állításokat”. Hozzátette, a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe.

Az egyház vezetésére rálátó forrásaink szerint a reformátusok között is egyre többen voltak elégedetlenek Balog vezetési stílusával, már a kegyelmi botrány előtt is. Orbán Viktor korábbi minisztere és lelkésze 2021-ben lett a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, majd néhány hétre rá a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, azaz lényegében az egyház hazai vezetője. Sokan már akkor is úgy gondolták, Balog a Fidesz embere a református egyházban, és kifejezetten az a feladata, hogy gördülékennyé tegye az együttműködést a kormány és az Orbánék számára kifejezetten fontos egyház között – hiszen maga a miniszterelnök is református.

Hivatalosan Balog a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, ám több, a Novák–Balog-kapcsolatot ismerő forrás szerint a református püspöknek a formális pozícióját messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire. Novák egy volt munkatársa, aki személyesen is jó viszonyt ápolt vele, úgy fogalmazott: „Kata neki bármit megtesz.”

Novák Katalint Balog vette maga mellé, és egyengette politikai pályáját, 2012-től miniszter-kabinetfőnökként, majd miniszter-államtitkárként pedig formálisan is szoros kapcsolatban álltak hosszú éveken keresztül. Balog ugyan kikerült a kormányból 2018-ban, de továbbra is közel maradt Novákhoz, 2022-es elnökké választása után pedig a tanácsadói testületének meghatározó tagja lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!