Novák Katalin lemondta a montenegrói és kárpátaljai útját, nem lesz több hivatalos programja

2024. február 12. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin hétfőn írásban is bejelentette lemondását az őt megválasztó Országgyűlésnek, de hivatalosan még két hétig marad Magyarország köztársasági elnöke. Csak akkor szűnik meg ugyanis a megbízatása, ha a parlament elfogadja a lemondását. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap azt mondta: február 26-án, a rendes tavaszi ülésszak első napján meghozzák ezt a döntést.

A Sándor-palota a Telex megkeresésére azt írta: Novák nem tervez további hivatalos programot. „A következő két hétben Novák Katalin Montenegróba utazott volna hivatalos látogatásra, valamint az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Kárpátaljára látogatott volna, hogy a magyar közösséget biztosítsa az anyaország támogatásáról. A köztársasági elnök mindkét programot lemondta.”

Novák köztársasági elnöki megbízatásából hátralévő, várhatóan közel két hétben

„azon dolgozik, hogy a Sándor-palotát úgy adhassa át az őt követő államfőnek, hogy megválasztását követően mielőbb megkezdhesse az érdemi munkát a nemzet szolgálatára”.

Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament. Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba.

Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. Kövérnek nem lesz ismeretlen terep, 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el a feladatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!