Megmérte a Nézőpont, helyes döntés volt-e Novák lemondása

2024. február 11. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyarok többsége elfogadja Novák Katalin döntését” – ezzel a címmel tette közzé legújabb közvélemény-kutatását a kormányközeli Nézőpont Intézet vasárnap. Az intézet mérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka elfogadja a kegyelmi ügy miatti Novák-távozást. 85 százalék hallott magáról az ügyről, amire a Nézőpont szerint „a baloldal egy képmutató, lejárató kampányt épített.” A válaszolók 83 százaléka egyébként nem értett egyet a K. Endrének adott kegyelemmel.

Az intézet írásában az is olvasható, hogy „a bő egy hete tartó ügy magyarázkodás nélkül, a politikai felelősség vállalásával zárult”, bár a kritikák szerint a kormányfőé az említett felelősség egy része, hisz kabinetjének egy tagja (Varga Judit volt igazságügyi miniszter) kétszer is dönthetett volna a kegyelmi folyamat leállításáról. Varga lemondásával egyébként 69 százalék értett egyet.

A kutatás 500 fő telefonos megkérdezésén alapult.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből, és Bayer Zsolt is magyarázatot követelt a köztársasági elnöktől.

Miután csütörtökön Orbán Viktor is megszólalt a kegyelmi ügy miatt, már lehetett sejteni, hogy Novák Katalin politikai pályafutásának meg vannak számlálva a percei. A köztársasági elnök szombaton, a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt idő előtt lemondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!