NATO-főtitkár: Beszéltem Orbánnal, arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben NATO-tag lesz

2024. február 8. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor nemrég arról biztosította Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy a magyar Országgyűlés hamarosan elfogadja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét – árulta el a főtitkár egy szerdai brüsszeli sajtótájékoztatón, amin Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett.

A Washington Post újságírója arra kérdezett rá, hogy a NATO-szövetség meg tud-e még bízni Magyarországban azok után, hogy többszöri ígéret ellenére is Magyarország lett az utolsó NATO-tagország, amelyik még nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását.

„Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és nagyon világossá tette, hogy határozottan támogatja Svédország NATO-tagságát. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az volt az üzenet, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Tehát arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz” – mondta Stoltenberg.

A főtitkár hozzátette, hogy 2022 februárja óta a NATO történetének egyik leggyorsabb csatlakozási folyamatát láthatjuk. „Finnország és Svédország 2022 májusában nyújtott be kérelmet, és már júliusban mindkét országot meghívták a szövetségbe. Finnország tavaly áprilisban lett teljes jogú tag, és azt várom, hogy Svédország is hamarosan tag lesz. Ez azt mutatja, hogy a NATO nemcsak erősödik, hanem egyre nagyobb is lesz, Finnország már most is tag, Svédország pedig hamarosan az lesz” – mondta.

A Washington Post újságírója azt is megemlítette, hogy egyes amerikai törvényhozók keményebb intézkedéseket, esetleg szankciókat és a vízumszabályok módosítását javasolták Magyarországgal szemben. Jake Sullivan ezzel kapcsolatban azt mondta:

„Nem fogok konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat megfogalmazni arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben, de természetesen ebben a kérdésben sem végtelen a türelmünk. Tehát továbbra is gondosan figyelni fogjuk a helyzetet, de reméljük, hogy a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben.”

A magyar Országgyűlés a hétfői rendkívüli ülésen sem szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását. Az ellenzék által kezdeményezett ülésre egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el. Ott volt viszont David Pressman amerikai nagykövet, aki az ülés után azt mondta: „Svédország NATO-csatlakozása közvetlenül érinti az USA nemzetbiztonságát és a szövetség egészének biztonságát.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig szűk két órával a parlamenti ülés előtt Facebook-oldalán azt írta: a svéd NATO ratifikációra a rendes parlamenti ülésszak elején kerülhet sor, de ennek feltétele a két miniszterelnök budapesti találkozója. „Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!