Egy német tisztviselő szerint már lojalitás kérdése, hogy Orbánék minél hamarabb szavazzanak a svédekről

2024. február 7. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy véljük, hogy most már a szövetség iránti lojalitás és az uniós államok közötti baráti viszony kérdése, hogy nagyon gyorsan megtörténjen” Svédország NATO-csatlakozásának magyar ratifikációja, mondta egy német tisztségviselő a Politico szerint.

Ezzel már Németország is nyomást gyakorol Orbán Viktorra abban, hogy gyorsítsák fel a szavazást a svédekről, miután a kormánypárti frakciók bojkottálták a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló hétfői rendkívüli parlamenti ülést.

A hétfői ülést több nagykövet társaságában David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is a parlamenti karzatról figyelte, utána pedig röviden azt mondta, azt várják, hogy Magyarország gyorsan cselekedjen.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti ülés előtt a Facebookon azt írta: a svéd NATO ratifikációra a rendes parlamenti ülésszak elején kerülhet sor, de ennek feltétele a két miniszterelnök budapesti találkozója: „Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.”

Orbán és svéd kollégája, Ulf Kristersson összefutott ugyan Brüsszelben a múlt heti uniós csúcson, de nem került szóba a NATO-csatlakozás. A svéd miniszterelnök sajtóhírek szerint azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta a felvételüket. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor Ulf Kristersson akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha még az országgyűlési szavazás előtt eljönne Magyarországra.

A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Aztán mégis így lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!