Gulyás Gergely: A baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt

2024. február 1. – 10:43

frissítve

Gulyás Gergely: A baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • A kormányinfó elején még nem lehetett tudni, hogy Magyarország megszavazza-e Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását. Gulyás Gergely azt mondta, igyekeznek egyezségre jutni, de nem biztos, hogy menni fog, ugyanakkor kávézni viszont várhatóan nem megy majd ki a szavazás alatt a miniszterelnök. Végül Orbán is megszavazta a támogatást.
  • A miniszter beszélt a pedagógusbérek változásáról is, és azt mondta, hogy a nyugdíjba készülő tanárok ügyén is dolgoznak.
  • Lezárult az SMA-szűrés pilotprogramja, de a szűrés folytatódik 2024-ben is.
  • Az olasz antifa tanárnő ügyéről azt mondta, hogy Meloninak kötelessége volt felhívni Orbánt, tájékozódni a történtekről, akkor is, ha nem történt jogsértés. Mert Gulyás szerint nem történt, ez egy Magyarország elleni indokolatlan támadás volt, a nő pedig egy erőszakos antifa tüntető.
  • Walter Katalin BKK-vezető lemondása is szóba került: szerinte Karácsonynak fel kellett volna mentenie Waltert már azelőtt, hogy ő felajánlotta a lemondását. Amit Karácsony végül nem fogadott el.
  • Gulyás megszavazná a svédek NATO-csatlakozását, de a Fidesz-frakció tagjai – nem ismert százalékban – bizalmatlanok a svédekkel. Szavazni meg akkor lenne érdemes Gulyás szerint, ha nincs kétség afelől, milyen eredményre jut a szavazás. Így érdemes lenne a bizalmat erősítenie a svéd félnek.
  • A Telex kérdezte Bayer Zsolt írásáról és nagyapjáról Gulyás Gergelyt. Ungváry Krisztián nemrég nyilvánosságra hozta a Bayer nagyapjáról szóló kutatását, ami szerint Gyimes Károly nyilas gettóorvosként testüregmotozást tanított be, majd önként az ÁVH besúgójának állt. A miniszter azt mondta, mindennel egyetért, amiről Bayer Zsolt írt az Ungváry Krisztiánnak írt válaszcikkében. „Az apák vétkét a fiakban nem büntetjük” – mondta a miniszter. Lehet ezen változtatni, de abból nem mi fogunk rosszul kijönni – tette hozzá, hiszen „mégiscsak úgy áll a helyzet, hogy a baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének a nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt”.
  • Kiderült az is, hogy a kormány nem tervez újabb üzemanyag-ársapkát.

Tavaly kormányrendelet jelent meg arról, hogy biztosítanák az úgynevezett anonim szülést, mi lett ezzel az üggyel? – kérdezték a minisztert. Gulyás szerint az a cél, hogy mindenki megszülje a gyerekét akkor is, ha esetleg nem akar róla gondoskodni. Ennek érdekében a kormány kész jogszabályokat is módosítani, keresik a lehetőségeket.

Van-e olyan árszint, amikor szükségesnek tartanák az árszabályozást a benzin esetében? Legutóbb ez 8-900 forint lett volna, amikor bevezették az ársapkát. Most messze vannak ettől – válaszolta Gulyás, amikor az Inforádió a pénteki hatszáz forintos benzin miatt kérdezte.

Az MKKP aktivistája által nyomkövetővel feladott nemzeti konzultációs ívről is kérdezte a Telex Gulyást, miután az MKKP tájékoztatása szerint a konzultációs ívet még fel sem bonthatták akkor, amikor már kihirdették a konzultáció eredményeit. Erre Gulyás elsőre annyit mondott, hogy „külön nyitunk egy infantilis részt is a kormányinfón”, de szerinte az MKKP nem találná ezt a jelzőt sértőnek.

Bayer Zsolt írt erről egy nagy cikket, ami írásként is egészen kiváló – mondta Gulyás Gergely Bayer Zsolt Ungváry Krisztiánnak írt válaszcikkéről. Bayer azután írta ezt a cikket, hogy Ungváry nyilvánosságra hozta a Bayer nagyapjáról szóló kutatását, ami szerint Gyimes Károly nyilas gettóorvosként testüregmotozást tanított be, majd önként az ÁVH besúgójának állt. A miniszter azt mondta, mindennel egyetért, amiről Bayer Zsolt írt az Ungváry Krisztiánnak írt válaszcikkében.

„Az apák vétkét a fiakban nem büntetjük” – mondta a miniszter. Lehet ezen változtatni, de abból nem mi fogunk rosszul kijönni – tette hozzá, hiszen „mégiscsak úgy áll a helyzet, hogy a baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének a nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt”.

Olyan szembenéző cikket, mint amilyet Bayer Zsolttól olvasott, Dobrev Klárától Gulyás még nem látott.

A miniszter szerint a helyzeten nem segítene az sem, ha az ügynökakták nyilvánosságra kerülnének, ezeket az iratokat ugyanis gyakran meghamisították, egy részüket el is lopták. Ráadásul nincsenek is ügynökakták, csak állambiztonsági dokumentumok, amik ma is kikérhetők, ennek érdekében egyébként is a Fidesz tette a legtöbbet. Gulyás azt mondta, a köznyelvben ügynököknek nevezett emberek között vannak olyanok, akik tényleg megvetésre érdemesek, de olyanok is, akik például börtönben ültek, és utána '56 után zsarolással szervezték be őket. Erre példának Csurka Istvánt hozta fel. „Csurka István áldozat, nem elkövető.”

Szijjártó azt mondta, nem mi leszünk az utolsók a svéd NATO-csatlakozásában, miért alakult ez így mégis? – kérdezte a Telex Gulyás Gergely, aki azt mondta, ha követtek el hibát ebben az ügyben, az az, hogy olyat ígértek, amit nem tudnak teljesíteni.

Magyarországnak érdeke egyébként, hogy Svédország csatlakozzon, mert mindig érdeke, hogy bővüljön a NATO katonai ereje. „Nem vitás, ha egy országgal több NATO-tag van, akkor ezzel erősödik a NATO ereje”, mondta, de nem Svédország csatlakozása fogja megsokszorozni a NATO erejét.

A Telex azt is kérdezte tőle, szerinte nem túlzás azt várni, hogy a svédek tisztelettel forduljanak Magyarország felé, cserébe a svéd NATO-csatlakozásért? Nem aránytalan ez az elvárás? Azt mondta erre, hogy szerinte nem, a kormány pedig előterjesztette ezt a kezdeményezést. Arra, hogy ő miként szavazna, azt mondta, hogy ő a kormány tagja, „én természetesen megszavaznám.”

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Arra, hogy szavaztak-e a frakcióban a svédekkel szembeni bizalmatlanságról, azt mondta, nem szavaztak, volt egy vita a frakcióban. Persze, lehet, hogy az ellenzékkel együtt meglenne a szükséges többség, de szerint nem érdemes kockáztatni.

Volt olyan az elmúlt 13 évben, amikor a kormány nem tudta átvinni a Fidesz frakción az akaratát? – kérdezte a Telex riportere Gulyást. Olyanra emlékszik, mondta Gulyás, ahol figyelembe vették a frakció véleményét, és olyanra is, ahol a kormány fenntartotta az eredeti véleményt.

Mire várnak a svéd NATO-csatlakozás ügyében? Hogy a frakció nagytöbbsége megszavazza ezt, ehhez bizalomerősítésre van szükség, mert Gulyás szerint ha nem lesz kapcsolatfelvétel a svédek részéről a Fidesz-frakció felé, akkor kisebb az esélye a támogatottságnak. „Mi lenne konkrét lépés?” – kérdezte a 24.hu, mire azt mondta a miniszter, hogy mivel a bizalomhiányt nem Magyarország idéztük elő, hanem a svédek, ezért „hagyjuk ezt rájuk.”

„Mi lenne ez?” – kérdezték többedjére, mire azt válaszolta, hogy tehetségesnek tartja a svéd vezetést, meg fogják találni a módját. „Mi nem zsaroltunk és nem szabtunk feltételeket. Azt mondtuk, hogy szövetségesek vagyunk most is az EU-ban, és egy olyan szövetségbe is be kíván lépni Svédország”, ami arról szól, hogy akár a saját katonáink bevetésével is megvédjük egymást. Ez bizalmi kérdés.

„Azt kérik, hogy jó lelkiismerettel lehessen támogatni a svéd NATO-csatlakozást”, szerinte a svédek fogják tudni, mire lenne igényük.

Kizárható-e, hogy Vitézy Dávid a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt lesz? – kérdezte Gulyást a 24.hu. A miniszter válaszában annyit mondott, a Fidesznek saját jelöltje lesz Budapesten.

Van egy féléves moratórium, ezzel nyilvánvalóan a cégek még élnek – mondta Szentkirályi Alexandra az PET-palackok visszaváltásáról. Szerinte tavasszal jelennek majd meg a visszaváltható palackok nagy tömegben, addig várhatóan kihelyezik a visszaváltó automatákat is.

Közelebb kerültünk-e a mai uniós megállapodással ahhoz, hogy újabb uniós pénzek szabaduljanak fel Magyarország számára, kérdezte a mandiner. „Remélem” – mondta erre Gulyás, kiegészítve azzal, hogy az uniós csúcs után Orbán Viktor ad majd tájékoztatást.

Miért gondolták, hogy Orbán Gáspár a legalkalmasabb arra, hogy Csádban tárgyaljon? – kérdezte Gulyást az RTL. Gulyás ezt nem érezte visszásnak, azt mondta, ő sok helyre vágyik, de Csád nem tartozik ezek közé. Szerinte ha egy katonatiszt idegen nyelveket beszél, és alkalmas egy ilyen feladatra, akkor semmi gond nincs ezzel.

A kormány által létrehozott Integritás Hatóság kifogásolta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, és súlyos hiányosságokat tárt fel. Megfontolják-e, hogy változtassanak rajta – kérdezte az RTL. A magyar vagyonnyilatkozati rendszer az egyik legteljesebb körű vagyonnyilatkozati rendszer Európában, magyarázta Gulyás azzal, hogy „a lakásom méretétől kezdve a bankszámlámon található pénzemig mindenről nyilatkoznom kell.”

Amit Pintér miniszter úr írt, az valószínűleg minden miniszterre igaz – mondta Gulyás a miniszteri fizetésekről. Pintér Sándor belügyminiszter vagyonnyilatkozata szerint 400 ezer forinttal emelkedett Pintér bére. Gulyás azt mondta, ő fillérre pontosan nem tudja a saját fizetését, de bizonyára az a helyzet, ami Pintér esetében is. A miniszterek fizetését törvény szabályozza, a képviselői alapfizetéshez van kötve.

Az RTL a botrányba fulladt sóskúti lakossági fórumról kérdezte Gulyást, ez az a fórum, ahonnan a polgármester végül elmenekült. Szerinte elfogadhatatlan, ami a sóskúti lakossági fórumon történt. „Itt egy fém-újrahasznosító cégről van szó, ami a legmodernebb technológiával működik” – magyarázta Gulyás.

„Nem lakom Sóskúton, nem tudom megítélni, hogy itt ez megtörtént-e, vagy sem” – mondta Gulyás azután, hogy kifejtette, szerinte fontos a lakosság teljes körű tájékoztatása. Azt mondta, mindent elolvasott azóta a beruházással kapcsolatban, szerinte nem kell félni egészségügyileg ettől az üzemtől.

Presztízsberuházás ez, fontos ez a kormánynak? – kérdezték tőle, mire azt mondta, hogy nem tudja, de egy BMW-beruházás pl. az. Itt 160 munkahelyről van szó kb.

A történtekről készült videónkat itt találják.

Meloni olasz miniszterelnök szerda este beszélt Orbán Viktorral, a téma nagyrészt az EU-csúcs volt. Az olasz sajtóban Gulyás szerint hisztéria lett az antifasiszta nővel kapcsolatban. Azt mondta, csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem halt meg. Közben viszont a magyar igazságszolgáltatés Gulyás szerint minden emberi méltósághoz való jogát tiszteletben tartják. A miniszter a kéz- és lábbilincset és a vezetőszárat is maximálisan indokoltnak tartja.

Simicskó István arról beszélt korábban, hogy várható majd a gyermekvédelmi törvény szigorítása, mi a helyzet ezzel, kérdezte a hvg.hu. Gulyás részben személyes véleményt fogalmazott meg: szerinte elég szigorú a gyermekvédelmi szabályozás Magyarországon, ha már ezt betartatják, akkor elég jól állnak. Maga a népszavazás arról szólt, hogy egy éppen aktuális brüsszeli hisztéria keretében megtámadták Magyarországot, és meg kellett védeni a hazai álláspontot, derült ki az elmondottakból.

Nemrég újabb 12 kórházban jelentették be a leállást a januári kijelölések után, miért van ezekre szükség, kérdezte az Index. Az ezzel kapcsolatos hírek és valóság között nincs mindig teljes összhang, válaszolt Gulyás, majd részletezte, hogy januárban 38 kijelölés volt összesen az egész országban. Kijelölés az is, amikor egy adott ellátástípus nem az egyik, hanem a másik kórházban van, mondta. 8 csak néhány órára, két hónapnál hosszabb időre történt kijelölés összesen három van. Azt remélem, hogy ezek olyan átmeneti nehézségek, amik olyan, amúgy helyes döntésekből jönnek, mint a bérnővéri rendszer szabályozása. Gulyás szerint a bérnővéri rendszer helytelen élősködés volt egyes cégek részéről, de ez majd rendeződik.

Állami cégek szponzorpénzes támogatásait leállította Lázár, amiből volt némi vita, egyebek mellett Kubatov Gábor is sérelmezte ezt. Tudott-e erről a kormány, kérdezte a HVG, mire Gulyás azt mondta, hogy erről a miniszter dönthet, vagy a cégvezető. Furcsa lenne Gulyás szerint, hogyha erről a kormánynak tudnia kellene, 11-12 millió forintos támogatásokról van szó, amúgy minden fél nyilatkozott.

Megvan az EU-csúcson a megállapodás – jelezte a HVG újságírója, aki szerint ezzel viszont Orbán szembement a nemzeti konzultáció hetes pontjával, miszerint nem szabad Ukrajnának több pénzt adni, amíg mi nem kapjuk meg a miénket. Gulyás szerint a kormány nem ment szembe ezzel a ponttal, ugyanis az EU-s pénzek már elkezdtek csordogálni Magyarországnak.

Az idei év második felében vagy a jövő év elején Budapesten is megtörténhet az átállás az új orvosi ügyeleti rendszerre, de Gulyás szerint ez a sok kórház miatt egyébként is a fővárosban a legegyszerűbb. A miniszter szerint egyébként az új rendszer egyértelműen sikeres.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Mikor jelentik be az EP-listát? – kérdezte az Index. Gulyás úgy válaszolt, hogy jövő héten dönt róla a Fidesz, az elnökség javaslattevő, az azt követő országos választmány dönt majd. Jövő hét második felében lesz elnökségi ülés, ez azt jelenti, hogy februárban ismert lesz a Fidesz EP-listája.

Toroczkai László évértékelős nyilatkozatáról, miszerint igényt tartunk Kárpátaljára, Gulyás úgy reagált: felelőtlennek tartja az ilyen kijelentéseket.

Garantálja-e a kormány, hogy nem csökkentik a Pest vármegyebérlet árát? – kérdezte az Index, mondván, ha csökkentenék, azzal alávághatnának a BKK-nak, hiszen a vármegyebérletet elfogadják a kormány és a főváros megállapodása értelmében Budapesten is.

Gulyás szerint az jó, ha csökken a közösségi közlekedés ára, függetlenül attól, hogy a BKK, a MÁV vagy a Volán járatairól van szó. A miniszter azt nem tudta megígérni, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben árat tudjanak csökkenteni, de ha mégis ilyen helyzet állna elő, annak szerinte őrülni kell. Hogy a BKK és a MÁV-Volán bevételei egymáshoz képest hogy alakulnak, az Gulyás szerint mellékes.

Újságírói kérdésre azt mondta, hogy az ukrán külügyminiszteri találkozóval kapcsolatban örülnek annak, hogy létrejött a találkozó, ott ismertették is azt a 11 pontot, amit Magyarország fontosnak tartana a két ország közötti kapcsolat rendezése érdekében. Ezek között van a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítására is.

Az LNG-gáz fogadására Magyarország képes, de a cseppfolyós gáz egyelőre drágább – mondta Gulyás Gergely arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Katarban tárgyalt LNG-vásárlásról. A találkozón egyelőre nem kötöttek szerződést, ezért Gulyás nem tudta megmondani, pontosan mennyi gázt vesznek majd, és az milyen úton érkezik. A miniszter szerint a cél a források diverzifikálása.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt az ATV kérdésére, hogy szerinte a pedagógusok többsége elégedett a béremeléssel. Az ATV újságírója erre azt mondta, hogy a PDSZ felmérése szerint ez nem egészen így van, mire Gulyás hosszan beszélt arról, hogy a PDSZ-t nem tartja hiteles, valid érdekképviseleti szervnek, szerinte sokszor kifejezetten ártalmas, amit csinálnak. „Semmiképpen ne higgyenek a PDSZ-nek, nem mondanak igazat” – mondta végül.

Márciusig fog jelölni főpolgármester a Fidesz, addig Gulyás nem akart neveket mondani, szerinte elméletileg mindenki versenyben van, aki a jelenleginél jobban tudná irányítani a várost. Márpedig Gulyás szerint a jelenleginél jobban irányítani Budapestet nagyon könnyű lenne.

Az ATV kérdésére Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, hozzá egyelőre semmilyen felkérés nem érkezett arról, hogy legyen a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Persze érti az ezzel kapcsolatos találgatásokat is, jelenleg viszont a kormányszóvivői munkára koncentrál.

Svéd NATO-csatlakozásról Szijjártó nem gondolta szükségesnek a rendkívüli ülést, holott ellenzéki képviselők kezdeményezték ezt, mit gondol Gulyás vagy a kormány? – kérdezte az ATV. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást, azért terjesztették az országgyűlés elé. Szerinte az a fontos, hogy a képviselők akkor szavazzanak, ha lesz majd többség, ehhez bizalmi erősítésekre van szükség. Február 27-én is össze tudnak ülni, akkor is tudnak erről szavazni. A bizalomerősítést szolgálta az is, hogy meghívták a svéd miniszterelnököt, „várjuk szeretettel.”

Amit az uniós csúcs előtt lehetett tudni, hogy mi tettünk egy kompromisszumos ajánlatot. Ha ezt elfogadják, akkor be is lehet fejezni a csúcsot – mondta Gulyás Ukrajna EU-s támogatásáról, de szerinte az EU nem fogadta el a javaslatukat.

Az uniós csúcson minden Orbán Viktor miniszterelnök körül forog, mindenki róla nyilatkozik. Olaf Scholcz kancellár a decemberi uniós csúccsal szemben most azt nyilatkozta, hogy a 27-eknek közös döntést kell hozniuk Ukrajna anyagi támogatásáról – mondta az ATV újságírója. Ha egy tízes skálát veszünk alapul, vétó lesz, vagy kompromisszum? Nem akarok tippelni, mondta erre Gulyás, már csak azért sem, mert utoljára szerdán délután találkozott vele. De vajon kimegy Orbán kávézni (megúszva a szavazást) a szavazás alatt, vagy sem? Aligha lesz ilyen, mondta Gulyás.

„Nem könnyű megakadályozni, hogy Nyugat-Európából szélsőjobboldali import történjen”, de a magyar kormány mindent megtesz, hogy ne szivárogjanak be az ismert nyugati szélsőjobboldali szervezetek a kitörés napi rendezvényekre – mondta Gulyás, aki szerint Budapest ma a „béke szigete”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!