A kormányinfó legfontosabb pontjai

2024. február 1. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva
  • A kormányinfó elején még nem lehetett tudni, hogy Magyarország megszavazza-e Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását. Gulyás Gergely azt mondta, igyekeznek egyezségre jutni, de nem biztos, hogy menni fog, ugyanakkor kávézni viszont várhatóan nem megy majd ki a szavazás alatt a miniszterelnök. Végül Orbán is megszavazta a támogatást.
  • A miniszter beszélt a pedagógusbérek változásáról is, és azt mondta, hogy a nyugdíjba készülő tanárok ügyén is dolgoznak.
  • Lezárult az SMA-szűrés pilotprogramja, de a szűrés folytatódik 2024-ben is.
  • Az olasz antifa tanárnő ügyéről azt mondta, hogy Meloninak kötelessége volt felhívni Orbánt, tájékozódni a történtekről, akkor is, ha nem történt jogsértés. Mert Gulyás szerint nem történt, ez egy Magyarország elleni indokolatlan támadás volt, a nő pedig egy erőszakos antifa tüntető.
  • Walter Katalin BKK-vezető lemondása is szóba került: szerinte Karácsonynak fel kellett volna mentenie Waltert már azelőtt, hogy ő felajánlotta a lemondását. Amit Karácsony végül nem fogadott el.
  • Gulyás megszavazná a svédek NATO-csatlakozását, de a Fidesz-frakció tagjai – nem ismert százalékban – bizalmatlanok a svédekkel. Szavazni meg akkor lenne érdemes Gulyás szerint, ha nincs kétség afelől, milyen eredményre jut a szavazás. Így érdemes lenne a bizalmat erősítenie a svéd félnek.
  • A Telex kérdezte Bayer Zsolt írásáról és nagyapjáról Gulyás Gergelyt. Ungváry Krisztián nemrég nyilvánosságra hozta a Bayer nagyapjáról szóló kutatását, ami szerint Gyimes Károly nyilas gettóorvosként testüregmotozást tanított be, majd önként az ÁVH besúgójának állt. A miniszter azt mondta, mindennel egyetért, amiről Bayer Zsolt írt az Ungváry Krisztiánnak írt válaszcikkében. „Az apák vétkét a fiakban nem büntetjük” – mondta a miniszter. Lehet ezen változtatni, de abból nem mi fogunk rosszul kijönni – tette hozzá, hiszen „mégiscsak úgy áll a helyzet, hogy a baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének a nagyapja egy kommunista tömeggyilkos volt”.
  • Kiderült az is, hogy a kormány nem tervez újabb üzemanyag-ársapkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!