Az egészségügy állapota mellett a szegénység és a korrupció is aggasztja a magyarokat

2024. január 29. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős fordulópontot jelentett a lengyelországi közhangulatban a legutóbbi elnökválasztás, amelyet az Európa-párti Donald Tusk és az őt támogató erők nyertek meg. Míg 2022 végén a lengyelek 84 százaléka úgy gondolta, hogy rossz irányba haladnak az ország dolgai, addig az Ipsos legutóbbi, 2023. december 22. és idén január 5. közt 29 ország részvételével készített felmérésének eredménye szerint már csak 43 százalékot tettek ki a pesszimista vélemények.

A 24.hu részletesen bemutatta a kutatás eredményeit, amelyek szerint a magyarok 51 százaléka az egészségügy állapota miatt aggódik leginkább, ráadásul ez a kérdés tizenkét hónapból tízben szerepelt a lista élén. 44 százalék a pénzügyi és politikai korrupció, 41 százalék pedig a szegénység miatt aggódik, és a válaszadók 78 százaléka gondolta úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, illetve 76 százaléka rosszként értékeli Magyarország gazdasági helyzetét. Ez utóbbi eredmény lényeges javulás a 2022 decemberében mért 84 százalékhoz képest, ugyanakkor jelentősen elmarad a világátlagtól, amely 38 százalék volt a kutatás készítésének időpontjában.

A lengyel példánál maradva érdekesség, hogy 2022 végén mindössze 21 százalék érezte úgy, hogy jól alakul a gazdasági helyzet, 2023 nyarán ez az arány már 30 százalék volt, a tavaly év végére viszont 43 százalékra emelkedett. A gazdasági helyzet megítélése Indiában és Szingapúrban volt a legjobb a vizsgált időszakban, hiszen ezekben az országokban a megkérdezettek 79 százaléka ítélte jónak a helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!