Hivatalos a lengyel választások eredménye: az ellenzék szerzett elég szavazatot a kormányalakításhoz

2023. október 17. – 13:02

Hivatalos a lengyel választások eredménye: az ellenzék szerzett elég szavazatot a kormányalakításhoz
Donald Tusk a párt székházában, Varsóban, 2023. október 15-én, a parlamenti választások első exit poll eredményeinek ismertetése után – Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártok elegendő szavazatot szereztek a lengyelországi parlamenti választásokon ahhoz, hogy kiszorítsák a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártot – írja a hivatalos választási eredmények alapján a BBC. A szavazatszámlálás végeredményét kedden közölte a lengyel Nemzeti Választási Bizottság, a 100 százalékos feldolgozottságnál ez így alakult:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 35,38%
  • Polgári Koalíció (KO): 30,70%
  • Harmadik Út: 14,42%
  • Baloldal: 8,61%
  • Konföderáció: 7,16%

Bár a PiS-nek várhatóan felajánlják a kormányalakítás lehetőségét, eredménye jóval elmarad a parlamenti többséghez szükséges 231 mandátumtól, így várhatóan Donald Tusk alakíthat majd kormányt, és ezzel véget ér Jarosław Kaczyński és a PiS nyolcéves kormányzása. „Ez a rossz idők vége, ez a PiS-kormány vége” – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke még vasárnap este. Tusk egyébként Orbán Viktor egyik legélesebb kritikusa volt az Európai Néppárt élén, tavaly pedig az ellenzék március 15-i rendezvényén is felszólalt.

Tusk pártja, a Polgári Koalíció 248 mandátumot szerezhet a 460 fős szejmben, ha kormányt alakít a jobbközép Harmadik Út és az Új Baloldal pártokkal. A Harmadik Út a választások egyik nagy nyertese volt a szavazatok 14,4 százalékával.

A PiS 41 mandátumot veszített a legutóbbi választások óta, és még ha koalíciót is kötne a szélsőjobboldali Konföderáció párttal, akkor is 19 mandátummal maradna el a kormányalakításhoz szükséges mandátumszámtól.

A lengyel választásokról szóló elemzésünk itt olvasható, ebben írtunk arról, hogy

a választásnak a Fidesz számára is tétje van: a PiS vezetésével megalakuló kormány természetesebb szövetségese lenne az EU-ban a magyar kormánynak, és a „brüsszelezésben” is megbízható partnere lenne.

Igaz, a magyar és a lengyel kormány kapcsolatai most hűvösek: a mosolyszünet az Ukrajna ellen indított háború eltérő megítélése miatt állt be, mivel Orbán Viktor kormánya nem ért egyet Ukrajna fegyverszállítmányokkal való támogatásával, és ugyan megszavazta, de a szavak szintjén ellenzi az Oroszországot sújtó EU-s szankciókat is.

Kaczyński tavaly szemészhez is elküldte Orbánt, amikor a magyar miniszterelnök nem ítélte el határozottan Oroszországot a bucsai mészárlásért – amit azóta lényegében megtett Novák Katalin, amikor a köztársasági elnök Bucsában, majd Kijevben is járt augusztus 23-án. Az ellentét az elmúlt hónapokban az ukrán–lengyel gabonavita miatt is csökkent Budapest és Varsó között.

Ha azonban a mostani ellenzék alakít kormányt Lengyelországban, akkor az ideológiai távolság minden bizonnyal növekedni fog a két ország vezetése között, így fontos partnert veszíthet a magyar kormány a Brüsszellel szembeni konfrontációiban is.

Orbán Viktor egyelőre nem reagált a lengyel választások eredményére, kerestük a sajtófőnökén keresztül, amint válaszol a kérdéseinkre, frissítjük a cikket. Kerestük a Fideszt, a külügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, hogy mit reagálnak az eredményre, ha megkapjuk a válaszaikat, megírjuk majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!