Három éve húzódó pert nyert meg Bige Lászlóval szemben a Forbes

2024. január 22. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

2021 óta húzódó ügyet nyert meg Bige Lászlóval szemben január közepén a Forbes, amelyet a három évvel ezelőtti 50 leggazdagabb magyar listája miatt perelt be a milliárdos vállalkozó. Bige többek közt kifogásolta a saját vagyonára vonatkozó végső becslés pontosságát és a személyes adatainak használatát is, a megismételt eljárásban azonban másodfokon végül az újságnak adott igazat a bíróság – írja a Forbes.

Az ügy korábban egyszer már eljutott a Kúriáig, amely elrendelte, hogy az eljárást meg kell ismételni, ez a 2023-ban megkezdődött folyamat zárult le most. Az elsőfokú bíróság egyébként még Bigének adott igazat, ez az ítéletet változott meg most másodfokon, és ez utóbbi emelkedett jogerőre is. Az ügyben a Forbes kiadóját a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédjei, Hüttl Tivadar és Pető Márk képviselte.

Bige több dolgot is kifogásolt a lista kapcsán, a lap szerint azonban az ügy – a listáikhoz köthető perek többségéhez hasonlóan – főleg arról szólt, hogy megsértették-e az érintett milliárdos személyes adatainak védelméhez fűződő jogát. A másodfokú bíróság szerint nem, indoklásuk szerint a Forbes újságírói tevékenységét oltalmazó

sajtószabadság és véleménynyilvánítás alapjogai erőteljesebben érvényesülnek, mint Bige László személyes adatainak védelméhez fűződő önrendelkezési joga.

Bige Lászlóról legutóbb akkor lehetett többet hallani, amikor tavaly novemberben bejelentette, 93 év után bezárja a Nitrogénműveket. Mint akkor írtuk, ez valószínűleg inkább lobbipróbálkozás lehetett a részéről, az extra adók miatt rossz helyzetben lévő cégnél ugyanis nem volt gyárzáró hangulat, és rövidesen kiderült, hogy az üzem valóban nem fog bezárni. Bő egy héttel később aztán az is kiderült, hogy idén júniusban indulhat újra a gyártás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!