Megvan, mikor indul újra a gyártás a Nitrogénművekben

2023. november 23. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

A heves változások (végleg bezár, mégsem zár be végleg) azaz feltételezett lobbipróbálkozások után kisimulni látszik Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalatának sorsa, ugyanis már azt is tudni, mikor nyit indul újra a gyártás – erről Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa beszélt az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

Tájékoztatása szerint néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást csinálnak majd: óránként 80 tonna ammóniát tudnak lefejteni, ami lehetővé teszi úgy a termelésüket, hogy nem kell fizetniük semmilyen adót. „Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát” – idézte Bigét az atv.hu. A rendszer júniusra készül el, „akkor biztos, hogy újraindulunk. (…) Onnantól kezdve újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni és nem is fogjuk feltenni a kezünket” – fogalmazott Bige.

A tulajdonos korábban azt mondta, hogy a belengetett végleges bezárás hátterében a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll, amely miatt a kiadások jelentősen emelkedtek, és mivel azokat nem lehet érvényesíteni az árakban, a gyártás veszteségessé válik – amit a cég már nem vállal. A témában a leállás előtt Bige még levelet küldött Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre. A termelést végül november 6-án függesztették fel. Bige akkor azt is hozzáfűzte: közel ezer alkalmazottól kell majd emiatt megválni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!