Bige László: A Nitrogénművek 93 év után befejezi gyártói tevékenységét

2023. november 14. – 07:18

Másolás

Vágólapra másolva

Bár néhány hete még úgy tűnt, csak egy hónapig tart Magyarország egyik legnagyobb földgázfogyasztójának – és így szén-dioxid-kibocsátójának – üzemszünete, a Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László az Agrárszektornak azt mondta, Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata befejezi a termelést.

Bige azt mondta a lapnak, hogy a döntés hátterében a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll, amely miatt a kiadások jelentősen emelkedtek, és mivel azokat nem lehet érvényesíteni az árakban, a gyártás veszteségessé válik – amit a cég már nem vállal. A témában a leállás előtt Bige még levelet küldött Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre.

„A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét” – fogalmazott a tulajdonos a lapnak.

Bige László a minisztereknek küldött levelet az Agrárszektornak is odaadta. Abban még az állt, hogy megkezdik a felkészülést a „termelés szeptember 30-i leállítására és a gyár konzerválására, ameddig dolgozóink a felmondási idejüket töltik”. A termelést végül november 6-án függesztették fel.

„A csoportos létszámleépítés bejelentése 2023. október 1., ami a Nitrogénművek Zrt-nél közvetlen 465 főt érint és a hozzátartozó cégeknél, cégcsoport szinten még nagyságrendileg 500 alkalmazottól kell azonnal megválni” – írta még Bige azzal, hogy minden tonna műtrágyán 40 euró veszteség keletkezik. „Ezzel a pluszköltséggel a műtrágya eladhatatlanná válik. A műtrágyán keletkező fedezet 10 évből 9-ben nem teszi lehetővé ezen adó megfizetését” – írta.

A Nitrogénművekben korábban is leállt már a gyártás, 2022 tavaszán például az ukrajnai háború okozta földgázdrágulás miatt szünetelt egy hónapig. Bige László milliárdos vállalkozó évek óta a figyelem középpontjában van bírósági ügyei miatt, erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!