Bige László közölte: mégsem zárja be a Nitrogénműveket

2023. november 14. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Meggondolták magukat, nem állítják le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a Nitrogénművek megmentéséért – mondta Bige László az Rtl Híradónak.

Kedd reggel írtuk meg, hogy a péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László arról beszélt: bár néhány hete még úgy tűnt, csak egy hónapig tart Magyarország egyik legnagyobb földgázfogyasztójának – és így szén-dioxid-kibocsátójának – üzemszünete, Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata befejezi a termelést.

Bige szerint a döntés hátterében a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll, amely miatt a kiadások jelentősen emelkedtek, és mivel azokat nem lehet érvényesíteni az árakban, a gyártás veszteségessé válik – amit a cég már nem vállal. A témában a leállás előtt Bige még levelet küldött Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre. A termelést végül november 6-án függesztették fel. Bige akkor azt is hozzáfűzte: közel ezer alkalmazottól kell majd emiatt megválni.

A reggeli rövidhírt követően elemzésünkben arról írtunk: lobbipróbálkozás lehet Bige részéről, hogy belengette a Nitrogénművek végleges bezárását. Műtrágya nélkül manapság nem nagyon van mezőgazdasági termelés, és így nincs élelmiszer sem, ezért forrásaink úgy vélték: a magyar állam nem lövi lábon magát, nem lehetetleníti el a fontos céget.

És pár órával később az Rtl-nek Bige már valóban arról beszélt: nem zárják be a gyárat. „Küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van” – mondta, és azt is hozzátette: a történet szerinte

„kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének.”

Azt is hozzáfűzte: olyan különadó, mint amit Magyarországon vetettek ki rájuk, nincsen az EU más tagországaiban. „Három országban volt erre próbálkozás az elmúlt húsz évben, mind a három országban eltörölte az Európai Bizottság ezeket a próbálkozásokat” – mondta, de az itteninél jóval kisebb sarcokról volt szó szerinte.

Bige úgy véli, idén biztosan nem indul újra a termelés a Nitrogénművekben, de „nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra, és nem hagyjuk magunkat” – szögezte le.

Bige László 2020-ban – Fotó: Balázs Attila / MTVA / MTI
Bige László 2020-ban – Fotó: Balázs Attila / MTVA / MTI

A Nitrogénművekben korábban is leállt már a gyártás, 2022 tavaszán például az ukrajnai háború okozta földgázdrágulás miatt szünetelt egy hónapig. Bige László milliárdos vállalkozó évek óta a figyelem középpontjában van bírósági ügyei miatt, erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!