Közel 60 milliós kártérítést fizet a kormány az egyik bezárásra kötelezett meddőségi magánklinikának

2024. január 19. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

A társadalmi egyeztetés után sem változtatott egy forintot sem a kormány, 59 516 000 forint kártérítést fizet a bezárt meddőségi magánklinikának, a Humán Reprodukciós Intézet Kft.-nek (vagyis a Versys Clinicsnek). Az erről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A meddőségi centrumok nagy léptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket.

A magyarázat az volt, hogy a kormány segíteni akar a 150 ezer, meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetők lesznek. A kormány azzal is indokolta a döntést, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

A Versys felajánlotta magát megvételre az államnak, a kormány ezt elutasította, így az intézet működési engedélye 2022. június 30-án megszűnt. 2022. július 1-jétől kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehet beültetést végezni. A magánklinikáknak át kellett adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – kártalanításért cserébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!