A János kórházba kerülnek a bezárásra ítélt meddőségi magánklinikákon tárolt embriók

2022. június 15. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány úgy döntött, hogy a János kórházba kerülnek a bezárt meddőségi magánklinikákon tárolt embriók, írja a Hvg.

A fagyasztott embriók sorsa egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, amit Vajda Zoltán szocialista képviselő tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek, az új kormányzati struktúrában ugyanis hozzá tartozik a családpolitika. A válasz Rétvári Bencétől érkezett, aki elmondta, hogy a Reprosys Termékenységi Központban és a Versys Clinicsben tárolt ivarsejteket és embriókat az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és szakrendelő számára kell átadni.

Mindez azért fontos, mert két hét múlva végleg bezár a két utolsó meddőségi magánklinika Magyarországon. A törvény adta lehetőséget kihasználva a Reprosys és a Versys is felajánlotta magát megvételre az államnak, a kormány azonban ezt elutasította, így az intézetek működési engedélye június 30-án hatályát veszti.

A meddőségi centrumok nagy léptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. A magyarázat az volt, hogy a kormány segíteni akar a 150 ezer, meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetők lesznek.

Ezután már csak három teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum maradt az országban, azok is mind Budapesten. Ezek a TritonLife Róbert Magánkórház (amit szeptemberben vásárolt meg az állam), a Reprosys Kft. és a Versys Clinics.

Az Országgyűlés végül tavaly tavasszal megszavazta, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. Gulyás Gergely miniszter később ezt azzal indokolta, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak át kell adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – kártalanításért cserébe. A törvény hatásaival ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!