Schadl György rendkívül szereti az autókat, meg a Nutellát, ezekkel szórakoztatta magát

2024. január 16. – 11:29

Schadl György rendkívül szereti az autókat, meg a Nutellát, ezekkel szórakoztatta magát
Schadl György már bilincs nélkül, házi őrizetből jár a tárgyalásokra – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Olyan bizalmi kapcsolat volt a tanúként meghallgatott „Kálmán rendőr” és Schadl György között, hogy még kulcsa is volt a végrehajtói kar volt elnökének lakásához.
  • Volt, hogy Schadl egy esti megbeszélésen a lakásán félmillió forintot adott neki valamilyen ügyintézésre.
  • Gyakran hallotta telefonon beszélni Schadlt, de sosem gyanakodott arra, hogy valami „bűnös dologról” lenne szó.
  • Amikor a pénzmozgások jegyzeteiben vp monogramot tüntettek fel a kivett összegek mellett, akkor az szerinte nem Völner Pált, hanem a vizes projektet, Schadl nagy találmányát, a vízzel menő autót jelölte.
  • Állítja, Völner Pálnak nem vitt pénzt, sőt, csak a bírósági teremben látta őt először.

Sz. Kálmán Schadl György egyik bizalmasa volt. A nyomozati iratok szerint 2018–2019 környékéig vitte a pénzeket erre-arra, szervezte Schadl életét, vezette a naptárát, tájékoztatta őt a találkozóiról, programjairól. A végrehajtói kar volt elnöke általában megírta Sz. Kálmánnak, kivel mikorra ütötte le a találkozóját, ő pedig azokat beírta a naptárba, és a megfelelő napokon emlékeztette Schadlt a találkákra. Schadl telefonjában csak „Kálmán Rendőrként” szerepelt (így, nagybetűvel, azért, mert mielőtt elkezdett Schadlnak dolgozni, rendőr volt.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Schadl pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

Schadl György november óta már nem letartóztatásban, hanem házi őrizetben van, így már otthonról, bilincs nélkül járhat a tárgyalásokra. Így volt ez kedden is, amikor Sz. Kálmán tanúként arról beszélt, 2012-től dolgozott Schadlnak. Pénzkezelés, sofőrködés, Schadl személyes dolgainak intézése – ez volt a munkaköre. Állítása szerint volt, hogy a másnapi feladatait nem munkaidőben beszélték meg az irodában, „hanem mondjuk este 8-kor a lakásán beszéltem meg vele. Az egy bizalmi kapcsolatnak nevezhető, hogy volt kulcsom a lakásához, jártam rendszeresen a lakására, tudtam a családi ügyleteiről. Pontosítok, még most is megvan a kulcsom a lakásához. De nem jártam ott 5 éve”.

Sz. Kálmán intézte egy időben a pénzügyeket is. Ő rakta be az ügyfelektől kapott pénzeket a Schadl irodájában lévő páncélszekrénybe, majd tette rá ezeket az összegeket az iroda hivatalos bankszámlájára. Arról beszélt, volt, hogy néha ő maga vette ki a pénzeket a páncélból a különféle ügyintézésekre, de „volt, hogy Schadl azt mondta, menjek oda az irodához, és a zsebéből adja a pénzt. Volt, hogy egy esti megbeszélésen félmilliót adott a lakásán, hogy intézzem el a közüzemi számlákat”.

A pénzmozgásokat táblázatokban vezették az irodában – vagyis a tanú szerint ő maga papíron vezette a jegyzeteit, azokat meg odaadta Schadl titkárnőjének, F. Viviennek, aki ezeket beírta a számítógépén lévő „házipénztárba”. F. Vivien nagyjából tíz évet dolgozott Schadl mellett. Ő volt az, aki a „Házipénztár” és az „EgyenlegMoncsi” elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott állítólagos kenőpénzek kifizetését is. F. már korábban vádalkut kötött az ügyészséggel, akiknek részletesen vallott Schadl ügyeiről, ezért nem lett belőle vádlott, csak tanú az ügyben.

Sz. Kálmán szerint amikőr ő Schadlnak intézkedett, akkor az összegek mellé csak a gyuri, drsgy monogramokat firkantotta fel, mást nem, „mivel feledékeny, nehogy összekeverje” a dolgokat. Arra is volt példa, hogy Schadl odaszólt neki, „hozzál már nekem húszezret”, hogy az ebédet ki tudja fizetni.

Olyan is volt, hogy vp monogramot írt fel – ez szerinte a vizes projektet takarta, Schadl nagy találmányát, a vízzel menő autót. Bár ehhez hozzátette, hogy „Schadl sok mindent projektnek nevezett, még egy egyszerű ebédet is”. Ez azért érdekes, mert az ügy koronatanúja, az egész ügyet borító F. Vivien úgy vallott, hogy a vp monogram Völner Pált takarta a táblázatokban. „Ha Völner Pált jelöltem volna, akkor azt szigorúan nagy V, nagy P kezdőbetűkkel írtam volna”, ahogy azt a neveknél illik, mondta erre Sz. Kálmán.

A bíró felhívta a tanú figyelmét, hogy az előző meghallgatásán azt mondta, ő maga Schadl vízzel menő autója feltalálóinak néhány hónapon keresztül havi százezres nagyságrendű összegeket vitt. De a „házipénztár” nevű Excel-táblázatban az egyik vp monogram mellé 2018 decemberében 2,5 millió forint van bejegyezve, ez pedig nem néhány százezres összeg. És olyan bejegyzés is van, ahol a VP monogram nagy betűkkel van bejegyezve. A tanú szerint ez az Excel-táblázat nem az ő nyilvántartása, hanem F. Viviené, ő maga pedig nem felel azért, hogy F. Vivien mit és miért ír be a saját nyilvántartásába.

A tanú ezután arról beszélt, ő nem tudott arról, hogy Schadl pénzt adott volna hivatalos személynek, vagy rajta keresztül küldött volna pénzt valakinek Schadl, például Völner Pálnak. „Én Völner urat először itt láttam a bírósági teremben, a múlt héten. Soha nem vittem neki pénzt, borítékot. Életemben nem találkoztam vele. De úgy sem vittem pénzt, hogy mondjuk a titkárjának vagy a portásnak” – vallotta a tanú. Sz. Kálmán munkakörét viszont állítása szerint 2018-2019 környékén átvette a szintén vádlottak padján ülő M. Viktor. A vádirat szerint pedig Schadl először 2018 májusában adott át pénzt Völnernek, rögtön 5 millió forintot.

Sz. Kálmán úgy vallott a bíróságon, ő maga csak azokról a pénzmozgásokról tud, amikor Schadl például neki adott kölcsön pénzt, vagy „az ő kezein keresztül” költött Schadl a saját lakására, autóinak javítására. „Sem én nem adtam neki pénzt, sem mástól nem vittem neki pénzt” – mondta.

Ő maga sokszor hallotta Schadlt telefonon beszélni másokkal, néha ki is volt hangosítva a végrehajtói kar volt elnökének telefonja, de „nem volt olyan beszélgetés, amiből arra gyanakodtam volna, hogy itt valami bűnös dologról van szó”. Néha hallotta, ahogy Schadl a szintén vádlottak padján ülő R. Róberttel beszélgetett: „Nem értettem, hogy miért, de rendszeresen gazdámnak hívták egymást”. A tanú szerint Schadl R. Róbert nagyon jó barátok voltak, sokat találkoztak. Felidézte, hogy Schadlval egyszer ő azért autózott el Kecskemétre, hogy ott Schadl felpróbáljon egy öltönyt, amit egy kecskeméti szabó csinált neki, R. Róbert javaslatára.

A tanú ezután ezt is elárulta volt főnökéről: „Schadl György rendkívül szereti az autókat, meg a Nutellát. Ezekre költött pénzt, ezekkel szórakoztatta magát. Én nem emlékszem másra”.

Völner Pál a bíróságon 2024. január 11-én – Fotó: Bődey János / Telex
Völner Pál a bíróságon 2024. január 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

R. Róbert is megtette a saját észrevételeit. „Schadl egész pályafutását 2011-2020 között végig tudtad kísérni. Rendőr voltál sokáig, aki emlékszik 6 évvel ezelőtti rendszámokra, az rendőr is marad. Valaha bűncselekményt követtem-e el?” – kérdezte a tanú. „Nem” – jött a válasz. R. Róbert szerint ez a lényeg, pedig „ki tudnám fejteni hosszabban is, csak akkor két hétig itt ülnénk”.

R. Róbert nagyon érdekesnek tartja a „házipénztárt”, amihez neki szerinte semmi köze, és amiből szerinte nagyon sok tétel hiányzik is. Például azok az összegek, amiket arra a kínai delegációra költöttek, akiket Schadl 2018 decemberében meghívott, hogy nézzék meg a vízi találmányát. A vádlott szerint „akkor baj van”, ha egy rendes cégnél így működnek az Excel-táblázatok, vagyis a „házipénztár”, hiszen azt még a bíróságon is „kódfejtéssel kell megfejteni”, mi van abban, ki írt bele, mit, hogyan, hányszor. „Megítélésem szerint infarktust kapott volna Schadl, ha ezt a táblázatot látja” – summázta R. Róbert.

Ezután Schadl György egy ideig arról kérdezgette a tanút, milyen embernek ismerte meg F. Vivient: mint akit könnyű befolyásolni, és mondjuk elküldeni, hozzon el pár milliót a végrehajtóktól, vagy ennél határozottabb ember? A tanú szerint F. Vivien olyannyira határozott volt, hogy sokakat letolt az irodában, köztük őt magát is. Ezután arról kezdtek el beszélgetni, hogy szerintük F. Vivien eleve nem vezette jól a „házipénztárt” és a pénzügyeket, majd Sz. Kálmán ezekhez büszkén hozzátette: Schadl esküvőjén ő ült közelebbi asztalnál a házaspárhoz, nem F. Vivien, és ő ebédelt gyakran együtt Schadllal, nem F. Vivien.

A Telex a kezdetektől követi a Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!