Szabó Tímea: Ellenzéki pártként Karácsonnyal szemben Vitézyben gondolkodni, túlmegy a legmerészebb konstruktivitás határán is

2024. január 8. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője is reagált arra a pletykára, miszerint egy ellenzéki párt és a kormánypárt közös jelöltet indíthat a budapesti főpolgármester-választáson. „Lehet egy vagy két fideszes főpolgármester-jelölt, ellenzéki azonban csak egy van: Karácsony Gergely” – írta bejegyzésében.

A téma múlt hét végén merült fel, amikor a Fidesz által támogatott korábbi főpolgármester, Tarlós István a Hír TV-ben arról beszélt: hallott olyan pletykákat, hogy közös jelöltje lesz egy ellenzéki pártnak és a kormánypártnak, és azt is mondta, nem ellenezné Vitézy Dávid jelöltségét. Pár nappal később az LMP közölte, hogy „nincsen semmilyen szándékunkban a Fidesszel vagy akár Fidesz-közeli civil szervezetekkel is beszélgetni arról, hogy közös jelöltünk legyen”.

Decemberben derült ki, hogy a magát „konstruktív ellenzékként” pozicionáló LMP Vitézy Dáviddal tárgyal a főpolgármester-jelöltségről. Vitézy akkor azt mondta, a felkérésről még nem döntött, a kormánypártok felől pedig nem érkezett hozzá megkeresés. A Fidesznek hivatalosan még nincs saját főpolgármester-jelöltje.

Szabó Tímea a pletykára reagálva hétfőn a hivatalos Facebook-oldalán azt írta,

„Önmagában, ellenzéki pártként Karácsony Gergellyel szemben abban a Vitézyben gondolkodni, aki az elmúlt évek jó részét az Orbán-kormány kormánybiztosaként és államtitkáraként töltötte, aki ott volt és nem szólt, amikor Orbánék tizenötszörösére emelték a fővárosra kivetett sarcot, vagy amikor kitalálták és végrehajtották a Budapest-ellenes politikájuk ezernyi lépését, túlmegy a legmerészebb »konstruktivitás« határán is”.

Szabó szerint „Vitézy nem lesz főpolgármester, mert Karácsonnyal szemben nem tényező. De az új választási szabályokkal trójai falóként betolhatja az LMP-t a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol ezek után kétséges, hogy a »konstruktív« ellenzéki párt a budapestiek és a fenntarthatóság érdekében járna-e majd el”.

Ungár Péter, az LMP társelnöke Szabó Tímea bejegyzésére reagálva a Facebook-oldalán azt írta, a Párbeszéd frakcióvezetője „hisztérikus stílusban támadta meg az LMP-t, amiért nem tekinti a világ legegyértelműbb dolgának Karácsony Gergely támogatását”.

„Nem tudjuk ki lesz az LMP jelöltje a fővárosban, de ha önmagában a lehetőségek számbavételével azt elértük, hogy egyszerre jött zavarba és beszél össze-vissza a Fidesz, és kap hisztériás rohamot Szabó Tímea, akkor azt visszaigazolásnak tekintjük, hogy jó helyen kapizsgálunk” – írta.

Az elmúlt hetekben a Budapest-bérlet ügye az aktuális forró téma a fővárosban, amelyben – bár még mindig nem teljesen világos, hogy milyen indítékok és tétek vannak a kérdésben – látszólag állami szinten pitiáner összeg miatt alakult ki konfliktus a kormány és Budapest vezetése között. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány akarja borítani az asztalt, hogy neki és Budapestnek keresztbe tegyenek, a kormányoldal szerint meg Karácsony felelős a kialakult helyzetért. Vitézy pedig a konfliktusra reagálva, középutasként megjelenve közölte: közösen terheli felelősség Karácsonyt és Lázárt, hogy ne legyen évtizedes léptékű visszalépés a budapesti tömegközlekedésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!