Karácsony a Budapest-bérletről: A Lázár-tárcának kell az a pénz, ami a fővárosnak járna

2024. január 4. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely szerint semmilyen észérv nem támasztja alá a Budapest-bérlet megszüntetését. A főpolgármester arról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy a kormány csak a „beborult költségvetését” akarja Budapest kárára kezelni.

Karácsony szerint a Budapest-bérletre vonatkozó, 2010-ben megkötött megállapodás jelenleg is érvényes, ezt a megállapodást a főváros biztosan nem fogja felmondani. Hozzátette: az agglomerációs közlekedés egyszerre helyi és helyközi, „ebből származik minden probléma, hogy ezt ötven éve nem tudja a politika megoldani”.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy szerinte az Index hazudik. A portál szerdán arról írt, hogy Karácsony Gergely és Draskovics Tibor fúrta meg a Budapest-bérletet, illetve azt állították, hogy a főváros kapott egy ajánlatot a kormánytól, amit ha elfogadott volna, akkor a BKK-bérlet újra érvényes lenne mindenhol. „Ez az állítás hazug. Ugyanis a kormány álláspontja, javaslata nem ez volt” – fogalmazott. Karácsony Gergely szerint a kormány azt javasolta, hogy kössék meg újra az agglomerációs szerződést, amit a főváros egy magasabb összeggel fizetne az államnak.

„Lázár János eldöntötte, hogy ezt a rendszert fölborítja, mert neki kell az a pénz, ami Budapestnek jár, és kevesebb járatot akar üzemeltetni a HÉV-eken. És ennek az az ára, hogy a Budapest-bérlet mögé felépített megállapodást fölrúgja. Ennyi az egész”

– mondta. Szerinte egyébként azért nem szeretné a kormány megkötni az agglomerációs megállapodást a fővárossal, mert az vétójogot biztosít a fővárosnak a járatritkítások esetén. A főpolgármester kijelentette, hogy szeretné megértetni az emberekkel: ha valami nagy baj lesz, akkor az azért történik, mert a Lázár-tárcának „kell az a pénz, ami a fővárosnak járna”. Bízik benne, hogy társadalmi nyomással hatást tudnak gyakorolni a kormányra.

A Budapest-bérlet körül kialakult ügy napról napra bonyolódik. Az ügy egy kiszivárgott minisztériumi tervezettel indult, amelynek értelmében január 1-től megszűnt volna többek közt a Budapest-bérlet is. A BKK nem sokkal később bejelentette, hogy sikerült megállapodni a MÁV-HÉV-vel és a Volánnal: átmenetileg ugyan, de minden maradhat ugyanúgy, ám nem sokkal később a MÁV közleményben jelezte, hogy legkésőbb március 1-jén mégis biztosan megszűnik a Budapest-bérlet. Ezt követte az Index-cikk, ami szerint Karácsonyék miatt szűnt meg a Budapest-bérlet. A cikk állításait a főpolgármester több pontban cáfolta, a BKK vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy ők decemberben minisztériumtól nem kaptak ajánlatot az agglomerációs megállapodás és a Budapest-bérleteket biztosító megállapodás folytatására sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!