A párbeszéd fontosságáról és a választásokkal erősödő gyűlöletről szólt Karácsony Gergely újévi beszéde

2024. január 1. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború, a járványt követő gazdasági válság, az energiakrízis és a Budapest-ellenes kormányzati politika okozta nehézségek említésével kezdte újévi beszédét Karácsony Gergely főpolgármester. A korábban használt „túléljük, ha beledöglünk is” szlogen említése után olyan emlékezetes pillanatok felidézésével folytatta, mint Budapest 150. születésnapja, a 3-as metró, valamint a Lánchíd felújításának befejezése, majd globális keretet adva a folytatásnak, a világ változásai okozta kihívásokról szólt, amelyek közül a klímaválságot emelte ki.

Szerinte a világ egészét és Európát sújtó válságjelenségek gyökere a kizsákmányolás, amellyel szemben a természet már fellázadt, az emberek még nem, mert ők a kizsákmányolóik helyett sokszor egymást gyűlölik. Budapest közösség, amelynek szembe kell mennie ezzel a korszellemmel, folytatta a főpolgármester, aki szerint

az itt élők bármikor találkozhatnak valakivel, aki másban hisz, mást gondol, mást szeret, de ugyanúgy elfogadásra vágyik, és ezért talán ő is képes elfogadóvá válni.

A 2023-as év fontos találkozásai közt említette, hogy Ferenc pápa a látogatása során megtartott beszédében szintén a sokszínűség értékeit hangsúlyozta, miközben Budapestet méltatta. A másik példa Németh Roland Ferenccel, a 149-es busz sofőrjével történt, akinek a főváros nevében megköszönte, hogy segített világra hozni egy csecsemőt, akinek édesanyja a buszon kezdett vajúdni.

Karácsony Gergely később aktuálpolitikai témával folytatta, amikor a 2024-es önkormányzati választásokról beszélt. Mint mondta:

„Az idei év választási év lesz. Tudjuk, mi jön. Gyűlöletcunamit zúdítanak ránk, de nekünk nem lesz időnk gyűlölködni, mert a város jövőjével leszünk elfoglalva. Nem vagyunk hajlandók beletörődni, hogy a világ pont akkor veszítse el a józan eszét, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá. Hogy a politika pont akkor dobálózzon populista, leegyszerűsítő lózungokkal, amikor egyre bonyolultabb kérdéseket kell majd megválaszolnunk. Hogy a gyűlölködés pont akkor fordítsa egymással szembe az embereket, amikor össze kellene fogniuk.”

E helyett a szolidaritásból, emberségből és méltányosságból épített hidakra van szükség ember és ember közt, összegezte gondolatát Budapest főpolgármestere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!