Gulyás Gergely szerint megjósolhatatlan, hogy Orbán a februári EU-csúcson nem megy-e ki megint kávézni

2023. december 31. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Ebben a helyzetben aligha lehetett jobb döntést hozni” – mondta Gulyás Gergely arról, hogy Orbán Viktor a decemberi uniós csúcson kiment a teremből kávézni, miközben a vezetők egyhangúlag elfogadták, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott interjúban arról beszélt, Orbán kivonulását nem tervezték meg előre, a magyar kormányfő az egyik tárgyalási szünetben egyezett meg Olaf Scholz német kancellárral abban, hogy távol marad a döntéstől. Gulyás szerint Orbán ezzel egyértelművé tette, hogy Magyarország nem egyezett bele ebbe a döntésbe és a döntésért a felelősséget azoknak kell vállalni, akik meghozták.

„Olyan megoldást kellett találni, amely ezt kifejezi. De Gaulle »üres székek« politikája az európai történelemből ismert.”

Arra a kérdésre, hogy a február 1-jei rendkívüli EU-csúcson a miniszterelnök ismét kimegy-e kávézni a szavazás alatt, Gulyás úgy reagált: „nem törekszünk erre, de ez megjósolhatatlan”.

Az év utolsó munkanapján tette közzé a Belügyminisztérium a pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendelet tervezetét, szombaton már meg is jelent a döntés a Magyar Közlönyben, és az oktatásért felelős Belügyminisztérium kész tényként kommunikálta, hogy január 1-jétől 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusbér. Gulyás azonban azt mondta, még egy technikai jóváhagyásra szükség van az Európai Bizottságtól, amit szóban többször is megígértek. „Ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja” – tette hozzá a miniszter. A beígért 32,2 százalékos béremeléshez a hivatalos bizottsági visszaigazolásra feltétlenül szükség lesz. „Reméljük, a Bizottság is állja a szavát.”

A miniszter arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte a Fidesz le tudja győzni Karácsony Gergelyt a jövő júniusi önkormányzati választáson a fővárosban. „A Fidesz nemcsak az ország, de Budapest legerősebb pártja is.” Legkésőbb márciusig jelentik be, hogy ki lesz a kormánypárti főpolgármester-jelölt, aki Gulyás szerint „képes elnyerni a többség bizalmát és képes felszámolni azt a csődhelyzetet, amit a jelenlegi városvezetés okozott.”

Szinte minden sportlétesítmény adott ma már szerinte Budapesten, ami egy olimpiához szükséges.

„A dualizmus korszaka óta nem fejlődött annyit a főváros, mint Tarlós István főpolgármestersége alatt, és a kormányzati fejlesztések azóta sem álltak le”

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az olimpiai rendezéshez még az infrastruktúrát kell fejleszteni.

Az interjúban az is szóba került, hogy Gulyás Gergely akkor lenne elégedett, ha a jövő júniusi EP-választás után 21 magyar érdekeket képviselő tagja lenne az Európai Parlamentnek. „Nagy luxus, hogy az előző ciklusban 8-an nem tartoztak ebbe a körbe, abból a 21 képviselőből, akit Magyarország küldött, hanem azon dolgoztak, hogy elmarasztalják, megbüntessék, pénzügyileg szankcionálják Magyarországot”.

A miniszter támogatja és örül annak, hogy január 1-jétől Navracsics Tibor új tárcát kap, ésszerű kormányzati döntésnek tartja, hogy a közigazgatás a Miniszterelnökségtől átkerül az új Területfejlesztési Minisztériumhoz. „A miniszterelnöknek az az elvárása, hogy a központi kormányzati és politikai kérdéseknek az eddigieknél is nagyobb figyelmet szenteljek” – mondta Gulyás a kormányzati struktúraváltásról. Nagy Márton megerősödésével sem változott meg szerinte a kormányban a szereposztás, csak kis mértékben módosultak a hatáskörök. „Van, aki egy kicsit nagyobb területen játszik, de ugyanúgy szükség van mindenkire” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!